Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mercedes E190 2.6 - kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Chodzi konkretnie o ten egzemplarz

Silnik ma oznaczenie M103. To jest wtrysk czy gaźnik? Jak zniesie lpg?

Jak z zabezpieczeniem antykorozyjnym i elektryką?

Dostępność części, trwałość, łatwość wymian eksploatacyjnych?

Napisano

> Chodzi konkretnie o ten egzemplarz

> Silnik ma oznaczenie M103. To jest wtrysk czy gaźnik? Jak zniesie lpg?

> Jak z zabezpieczeniem antykorozyjnym i elektryką?

> Dostępność części, trwałość, łatwość wymian eksploatacyjnych?

Ja zapytam, co to jest AUTOMATIC LSD?

Napisano
  • Autor

> Ja zapytam, co to jest AUTOMATIC LSD?

Automatisches Sperrdifferenzial

Samoblokujący mechanizm różnicowy.

Napisano

> Silnik ma oznaczenie M103. To jest wtrysk czy gaźnik? Jak zniesie lpg?

KE-Jetronic, nie lubi LPG (chyba że zamontujesz III-gen)

Napisano

> Ja zapytam, co to jest AUTOMATIC LSD?

ASD, czyli mercedesowska śmietnikowata niby szpera do wyjazdu z zasp (nie działa powyżej 40km/h) Coś tam można poknuć z jej sterowaniem aby działała przy wyższych prędkościach ale to generalnie nic fajnego zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> KE-Jetronic, nie lubi LPG (chyba że zamontujesz III-gen)

Myślałem o IV-gen, ale skoro III będzie ok, to chyba dobrze wink.gif

Problem byłby gdyby nie działał w ogóle.

Napisano

> Myślałem o IV-gen, ale skoro III będzie ok, to chyba dobrze

Gdzieś jeszcze można zamontować III generację?

Napisano
  • Autor

> Gdzieś jeszcze można zamontować III generację?

Nie mam pojęcia, to jest temat na później. Instalacja, jeżeli będzie, to BRC, w generacji którą poleci mój gazownik.

Zastanawiam się czy w ogóle zawracać sprzedawcy głowę i wypytywać/oglądać to auto.

Założenie jest takie, że miałem/mam kupić samochód za 20-kilka klocków na którym i tak stracę tyle ile warty jest ten Baby-Benz zlosnik.gif więc jeśli wezmę tego i - w pesymistycznej wersji - za 2-3 lata go zezłomuję, to i tak finansowo wyjdzie na to samo, a przynajmniej będę miał fajny (w moim mniemaniu) samochód.

Póki co próbuję ustalić, czy jest to samochód 'naprawialny' i jaka jest szansa, że wylecę przez skorodowaną dziurę w podłodze.

Napisano

> Nie mam pojęcia, to jest temat na później. Instalacja, jeżeli będzie, to BRC, w generacji którą

> poleci mój gazownik.

chodzi o to że w tym przypadku nie ma specjalnego wyboru zlosnik.gif

Napisano

> ASD, czyli mercedesowska śmietnikowata niby szpera do wyjazdu z zasp (nie działa powyżej 40km/h)

> Coś tam można poknuć z jej sterowaniem aby działała przy wyższych prędkościach ale to

> generalnie nic fajnego

W zastosowaniach zgodnych z przeznaczeniem (śnieg, błoto - lekki teren) sprawdza się wg mnie ok. Do driftingu się raczej nie nadaje wink.gif

Napisano

Jak się tu kiedyś rozglądałem za w201 w roli dupowozu, to mi mówili, że baby-benz jest za mały. No i nie kupiłem.

Z tymi M103 i LPG to historia jest taka, że trzeba naprawdę ogarniętego gazownika, żeby dał odpowiednią instalację oraz ją jeszcze dobrze wyreguluje. Ale ogólnie to K-Jet nie przepada za LPG. Lepiej poszukaj czegoś z motorem M104, masz tam np. 2.0 136KM, 2.2 150KM i 2.8 190KM, ale nie wiem, czy wszystkie występowały w W201 (na pewno w w124).

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Nie będzie Ci przeszkadzał brak klimy?

Napisano
  • Autor

> Nie będzie Ci przeszkadzał brak klimy?

Będzie, to jest jedyne zastrzeżenie jakie mam do tego egzemplarza.

Napisano

> Będzie, to jest jedyne zastrzeżenie jakie mam do tego egzemplarza.

Dlatego bym nie kupił z myślą o jeździe na codzień (pytasz o lpg...). Ani to klasyk, ani wóz sportowy... nie wiem jaka jego cecha miała by rekompensować ten podstawowy brak wink.gif

Napisano

> Będzie, to jest jedyne zastrzeżenie jakie mam do tego egzemplarza.

jest do sprzedania 2.5D USDM na żółtych blachach z klimatyzacją za podobne pieniądze zlosnik.gif

Napisano

> jest do sprzedania 2.5D USDM na żółtych blachach z klimatyzacją za podobne pieniądze

poka linka, albo zdjęcie i trochę więcej informacji

Napisano
  • Autor

> jest do sprzedania 2.5D USDM na żółtych blachach z klimatyzacją za podobne pieniądze

Klekot odpada wink.gif pieniądze tak na prawdę nie mają znaczenia - przynajmniej nie w przedziałach cenowych w których oscylują ceny tych modeli.

Napisano

> ASD, czyli mercedesowska śmietnikowata niby szpera do wyjazdu z zasp (nie działa powyżej 40km/h)

> Coś tam można poknuć z jej sterowaniem aby działała przy wyższych prędkościach ale to

> generalnie nic fajnego

Jak to dziala? Eketronika przyhamowuje kolo?

Napisano

> Jak to dziala? Eketronika przyhamowuje kolo?

asd-828171883612228300.jpg

wygląda na to że ukłąd elektroniczny steruje hydrauliką działającą bezpośrednio na kikuty od półosiek w dyfrze niezależnie od hampli zlosnik.gif

Napisano

> wygląda na to że ukłąd elektroniczny steruje hydrauliką działającą bezpośrednio na kikuty od

> półosiek w dyfrze niezależnie od hampli

generalnie viskoza to fajna rzecz (mam u siebie) - trzeba sie tylko liczyc z tym, że to dość cywilne rozwiązanie mające zapobiegac problemom z trakcją na wewnętrznym kole przy mokrej nawierzchni czy ułatwiać start na mokrym. Zdecydowanie nie służy to temu, że pokonywać zakręt w takim wycyhyleniu, że kierownica jest dokecona do końca smile.gif

Napisano

nie znam się, ale to jeden z tych diesli co wytrzymuje miliony przejechanych kilometrów?

Napisano

> nie znam się, ale to jeden z tych diesli co wytrzymuje miliony przejechanych kilometrów?

Tak, to OM602