Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

M42 - z kompresorem wywala bagnet

Featured Replies

Napisano

Uporałem się w końcu z napinaniem paska w moim Eatonie, auto pięknie jedzie, naprawdę aż strach ale pojawił się pewien efekt uboczny - wywala bagnet i urypało mi całą komorę silnika olejem wink.gif

na razie go... przywiązałem ale wiem że tak raczej nie powinno być wink.gif

silnik nie dymi, nie bierze oleju - efekt pojawia się tylko na wysokich obrotach przy tych 0,5 bara. Odma czysta, drożna - zresztą dość sucha (ta od pokrywy zaworów - jest tam inna? gdzie jest odpowietrzenie skrzyni korbowej w tym silniku?) zlosnik.gif

pomysły ? zlosnik.gif

Napisano

> pomysły ?

W autkach wyscigowych montują tzw catch tank - czyli zbiorniczek na wezykach odmy łapiacy wydmuchany olej. Jakby nie patrzec doladowujesz silnik zaprojektowany jako wolnossacy, wiec cuda sie bedą dzialy

Napisano

> Uporałem się w końcu z napinaniem paska w moim Eatonie, auto pięknie jedzie, naprawdę aż strach ale

> pojawił się pewien efekt uboczny - wywala bagnet i urypało mi całą komorę silnika olejem

> na razie go... przywiązałem ale wiem że tak raczej nie powinno być

> silnik nie dymi, nie bierze oleju - efekt pojawia się tylko na wysokich obrotach przy tych 0,5

> bara. Odma czysta, drożna - zresztą dość sucha (ta od pokrywy zaworów - jest tam inna? gdzie

> jest odpowietrzenie skrzyni korbowej w tym silniku?)

> pomysły ?

Skrzynia korbowa jest pewnie odpowietrzana przez pokrywę zaworów.

Obstawiam, standardowa odma ma za małą wydajność.

No i przede wszystkim, gdzie ta odma ma ujście w dolocie? bo jeśli gdzieś między kompresorem a zaworami i na przykład zaworek jednostronny nie funkcjonuje prawidłowo, to będzie Ci dmuchało sprężonym powietrzem z dolotu pod dekiel i w skrzynię korbową i może stąd ten wyskakujący bagnet? niewiem.gif

jeśli jest natomiast po prostu zostawiona luzem (nie wpięta nigdzie w dolot), to pewnie za mała wydajność

Napisano
  • Autor

> Skrzynia korbowa jest pewnie odpowietrzana przez pokrywę zaworów.

czyli między skrzynia korbową a pokrywą zaworów jest w bloku jakiś kanał?

> Obstawiam, standardowa odma ma za małą wydajność.

> No i przede wszystkim, gdzie ta odma ma ujście w dolocie? bo jeśli gdzieś między kompresorem a

> zaworami i na przykład zaworek jednostronny nie funkcjonuje prawidłowo, to będzie Ci dmuchało

> sprężonym powietrzem z dolotu pod dekiel i w skrzynię korbową i może stąd ten wyskakujący

> bagnet?

odma ma ujście między filtrem powietrza a kompresorem więc nic w nią nie dmucha (co najwyżej powrót z DV ale bez przesady chyba nie ?)

Napisano

> czyli między skrzynia korbową a pokrywą zaworów jest w bloku jakiś kanał?

no chociażby spływy oleju do miski wink.gif

> odma ma ujście między filtrem powietrza a kompresorem więc nic w nią nie dmucha (co najwyżej powrót

> z DV ale bez przesady chyba nie ?)

no to spoko, czyli można uznać, że jest wolny. jeśli więc to jest drożne, to oznaczałoby, że prawdopodobnie standardowa odma nie jest w stanie odprowadzić takiego ciśnienia ze skrzyni korbowej (czy to ze względu na sam przewód wyprowadzający z pokrywy zaworów, czy to przez zbyt małą drożność kanałów spływowych w głowicy/bloku)...ale czy to nie może oznaczać także jakichś zbyt dużych przedmuchów? hmm.gif nie czuję się na tyle kompetentny, żeby wyrazić jakąś jednoznaczną opinię wink.gif

Napisano

> W autkach wyscigowych montują tzw catch tank

Dokładnie, catch tanka zrobić i problem zniknie.

Napisano

Wyjmij DV z dolotu i puść powietrze w atmosferę. Zobaczysz, czy to nie jest przyczyną. W drugiej kolejności zdejmij odmę z pokrywy zaworów i sprawdź drożność samej odmy do dolotu. Uruchom silnik i zobacz, czy mocno dmucha z pokrywy zaworów, jak dasz w palnik.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie, catch tanka zrobić i problem zniknie.

catch tanka się robi na odmie chyba - a sęk w tym że tu do odmy nic nie leci zlosnik.gif

Napisano

> catch tanka się robi na odmie chyba - a sęk w tym że tu do odmy nic nie leci

Mozesz go zrobic tam gdzie leci grinser006.gif a na powaznie to odma powinna miec spływ podlaczony do bagnetu, moze tam poszukaj przyczyny (za mala srednica) i moze wystarczy mama przerobka bagnetu

Napisano
  • Autor

> Mozesz go zrobic tam gdzie leci a na powaznie to odma powinna miec spływ podlaczony do bagnetu,

> moze tam poszukaj przyczyny (za mala srednica) i moze wystarczy mama przerobka bagnetu

W M42 bagnet jest niezależnie w misce, nie ma tam żadnych spływów wink.gif

wczoraj jeździłem, cisnąłem i problem nie wystąpił - zaczynam się zastanawiać czy ja dobrze ten bagnet włożyłem zlosnik.gif

Napisano

> zaczynam się zastanawiać czy ja dobrze ten

> bagnet włożyłem

A no i zawsze mozna zrobic wkrecany bagnet grinser006.gif