Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Położenie kierownicy względem kół

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko,

Przy prostych kołach kierownica nie jest ustawiono prosto a lekko obrócona w lewo albo prawo. Czy jest możliwość ''wyprostowania'' kierownicy względem kół ? i czy sam to zrobię czy lepiej oddać do mechanika ? i jaki koszt mniej więcej.

Napisano

Ustawia się krzywo w obie strony? Musisz mieć jakiś luz, lub uszkodzenie przekładni kierowniczej, albo kolumny.

Jeśli tylko w jedną stronę, to regulacja zbieżności kół, po ustawieniu kierownicy na wprost, powinna pomóc.

Napisano
  • Autor

> Ustawia się krzywo w obie strony? Musisz mieć jakiś luz, lub uszkodzenie przekładni kierowniczej,

> albo kolumny.

> Jeśli tylko w jedną stronę, to regulacja zbieżności kół, po ustawieniu kierownicy na wprost,

> powinna pomóc.

nieee, nie w obie strony grinser006.gif w jedną tylko nie pamiętam którą a jaki koszt mniej więcej?

Napisano
  • Autor

> Trzeba ustawić zbieżność.

Ok 100 zł czy więcej ?

Napisano

tak jak wyżej ustawienie zbieżności powinno pomóc

ale ważne jest też czy stało się to nagle tzn. krzywe ułożenie kierownicy, czy"zawsze tak było" ?

EDIT: jest też inny aspekt czy to zawieszenie jest "krzywo" czy kierownica krzywo założona - dla przypomnienia auto niedawno kupione grinser006.gif

Napisano

> Ok 100 zł czy więcej ?

stówka do stówki i tak jak ci koledzy pisali w innym temacie wink.gif teraz zaczną sie wydatki

Napisano
  • Autor

> stówka do stówki i tak jak ci koledzy pisali w innym temacie teraz zaczną sie wydatki

Autko nie ucieka na bok tylko kierownica krzywo ułożona grinser006.gif Podjadę i zapytam co i jak:) Dzięki za pomoc

Napisano

Jak kolega wyżej pisał - poniżej stówy. Nie ściąga Ci w któraś stronę? Nie wjechałeś w jakąś dziurę?

Napisano
  • Autor

> Jak kolega wyżej pisał - poniżej stówy. Nie ściąga Ci w któraś stronę? Nie wjechałeś w jakąś

> dziurę?

Ja dopiero dzisiaj odebrałem smile.gif nie ściąga 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Autko nie ucieka na bok tylko kierownica krzywo ułożona Podjadę i zapytam co i jak:)

No to wystarczy ustawić zbieżność waytogo.gif

Napisano

> stówka do stówki i tak jak ci koledzy pisali w innym temacie teraz zaczną sie wydatki

To tak na dobry początek hehe.gif

Napisano

> Ja dopiero dzisiaj odebrałem nie ściąga

ja ostatnio płaciłem 70zł w PZM

Napisano
  • Autor

> ja ostatnio płaciłem 70zł w PZM

smile.gif w zasadzie poradziłem sobie już. Po prostu o 2-3 ząbki przestawiłem kierownice i jest dobrze.

Napisano

> w zasadzie poradziłem sobie już. Po prostu o 2-3 ząbki przestawiłem kierownice i jest dobrze.

dla mnie to taki półśrodek

Napisano

> dla mnie to taki półśrodek

a czemu?

skad jestes pewien ze kierownica była założona "na środkowe położenie"?

a może właśnie ktoś ją o te kilka ząbków krzywo założył..

Napisano

> a czemu?

bo teoretyzując to można porównać do czegoś takiego jak np. podkładanie jakiś blach w jabłuszku w sworzniu wachacza - efekt ten sam ale czy droga obrana dobrze niewiem.gif

> skad jestes pewien ze kierownica była założona "na środkowe położenie"?

> a może właśnie ktoś ją o te kilka ząbków krzywo założył..

dlatego tym bardziej pojechałbym na zbieżność - bowiem jak sobie przypomnimy niedawny post autora o zamiarze kupna AG, bliskości do granicy, znajomych itp.itd. teraz ta kiera - to czym prędzej bym lądował na stacji czy nie było BUUUUM.

Nawet teraz to samoczynnie uruchaminające się radio można do tego podciągnąć

Napisano

> to czym prędzej

> bym lądował na stacji czy nie było BUUUUM.

teraz to już piąta woda po kisielu

na stacji trzeba było zjawić się przy kupnie

no ale jak niektórzy napalają się na auto jak dziecko na lizaka to co im zrobisz...

Napisano

> teraz to już piąta woda po kisielu

no ale wiesz, czasem nawet po zakupie lepiej się dowiedzieć, żeby jak najszybciej sprzedać problem...

Napisano

>czym prędzej

> bym lądował na stacji czy nie było BUUUUM.

> Nawet teraz to samoczynnie uruchaminające się radio można do tego podciągnąć

To jego dopiero początek drogi przez mękę zlosnik.gif

Napisano

> skad jestes pewien ze kierownica była założona "na środkowe położenie"?

Dziś też przestawiałem kierownicę i wydaje mi się że jest punkt na wielowpuście który pokrywa się ( przynajmniej u mnie tak było) ze szczelinką na kierownicy.

Tak jakoś mi się skorzałyo że dwa "znaczki" patrzą na siebie smile.gif

U mnie kierwonica przestawiła się po wymianie zwrotnicy.

pzdr

Napisano

Skoro kierownica była krzywa przy kupnie to powinien:

A - zapytać właściciela dlaczego jest krzywo, czy coś robił przy układzie kierowniczym, czy demontował kierownicę, jeśli tak to po co.

B - udać się warsztatu, gdzie sprawdzą geometrię i ustawią zbieżność. Czasem można to zrobić nawet za 50zł, czyli 4 paczki fajek, nie wydaje mi się żeby to było drogo.

C - stanąć przed autem i popatrzeć czy nie było malowane, ogólnie pod kątem czy nie było stłuczki. Tak dla spokoju.

D - pi**** to wszystko i iść na piwo. zlosnik.gif

Napisano

> D - pi**** to wszystko i iść na piwo.

I to jest chyba najlepsza opcja waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> I to jest chyba najlepsza opcja

również ją wybieram smile.gif Więc idziemy razem opić tych pseudo optymisto-realistów

Napisano

> U mnie kierwonica przestawiła się po wymianie zwrotnicy.

ale nie przestawiła ci się przecież na wieloklinie - moim zdaniem w takim przypadku tylko na zbieżność - no chyba, że komuś nie zależy na oponach

Napisano

> również ją wybieram

i to cały czas Ci właśnie procentuje teraz

Napisano

> moim zdaniem w takim przypadku tylko na zbieżność - no chyba, że komuś nie zależy na oponach

Zbieżność była sprawdzana i po niewielkiej regulacji kieronica troszkę się wyprostowała.

Wczoraj robiłem przegląd okresowy. Koła trzymają linię więc zrobiłem korektę już samej kierownicy.

pzdr