Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym wykończyć ścianę pod tarasem?

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam taras czy tam balkon - jak zwał, tak zwał. Budowlańcy spierniczyli trochę robotę i krzywo odlali taras, wyszło mi to dopiero jak położyliśmy płytki. Teraz zastanawiam się jak to wykończyć. Wygląda to tak, jak na zdjęciu:

286947902-balkon.jpg

Przestrzeń pod balkonem mam zamiar zamurować i otynkować mniej więcej zgodnie zlinią płytek (ewentualnie trochę cofnąć, żeby zacieków nie było. Ściana będzie murowana z cegły, ale jak wypełnić przestrzeń pod płytkami, żeby wyrównać to jakoś? Linia płytek jest docelową linią ściany (lub ewentualnie ściana miałaby być cofnięta równolegle do tej linii o ileśtam. Sprawę komplikuje fakt, że na końcu ściany klin schodzi do zera. Za to ściana oporowa skarpy, która to ma być przedłużona do samej góry, jest budowana już w linii płytek.

Wszelkie podpowiedzi mile widziane smile.gif

post-24647-14352520542308_thumb.jpg

Napisano

Może przykleić styropian ?

Potem go tarką wyrównać, potem klej + siatka i ew. tynk wink.gif

Napisano
  • Autor

> Może przykleić styropian ?

> Potem go tarką wyrównać, potem klej + siatka i ew. tynk

Tylko w najgrubszym miejscu jest chyba ze 20 cm frown.gif Boję się, że to mi odpadnie. Chociaż gdyby to zakołkować...

Napisano

> Budowlańcy spierniczyli trochę robotę i krzywo odlali taras, wyszło

> Przestrzeń pod balkonem mam zamiar zamurować i otynkować mniej więcej zgodnie zlinią płytek, ale jak

> wypełnić przestrzeń pod płytkami, żeby wyrównać to jakoś?

> Wszelkie podpowiedzi mile widziane

Zdajesz sobie oczywiście sprawę, że cokolwiek wyrównasz pod płytkami - będziesz musiał to przenieść czy też utrzymać aż do dołu, żeby to wyglądało OK.

Płyta tarasu jest prosto w odniesieniu do fundamentu i słupów/filarów? Jeśli tak, to ja bym przyciął płytki - dużo mniej roboty, będzie to jedynie widać od góry, jeśli ktoś spojrzy za balustradę.

A jeśli bardzo chcesz wyrównywać, to albo styropian, albo bloczki betonu komórkowego na kleju, albo zaszałować, zazbroić i odlać (właściwie dolać biglaugh.gif) brakujący kawałek... hehe.gif

Napisano

> zaszałować, zazbroić i odlać (właściwie dolać ) brakujący kawałek...

sama plyte nadlac - co parenascie cm wkleic na kotwe chemiczna coraz dluzsze druty, albo dac sokidne kolki, zaszalowac i wylac beton. Ja wlasnie jestem po takiej operacji z balkonem, ale u mnie to byl kawalek 0.5x3.5m.

Napisano

> Witam

> Mam taras czy tam balkon - jak zwał, tak zwał. Budowlańcy spierniczyli trochę robotę i krzywo

> odlali taras, wyszło mi to dopiero jak położyliśmy płytki. Teraz zastanawiam się jak to

> wykończyć. Wygląda to tak, jak na zdjęciu:

> Przestrzeń pod balkonem mam zamiar zamurować i otynkować mniej więcej zgodnie zlinią płytek

> (ewentualnie trochę cofnąć, żeby zacieków nie było. Ściana będzie murowana z cegły, ale jak

> wypełnić przestrzeń pod płytkami, żeby wyrównać to jakoś? Linia płytek jest docelową linią

> ściany (lub ewentualnie ściana miałaby być cofnięta równolegle do tej linii o ileśtam. Sprawę

> komplikuje fakt, że na końcu ściany klin schodzi do zera. Za to ściana oporowa skarpy, która

> to ma być przedłużona do samej góry, jest budowana już w linii płytek.

> Wszelkie podpowiedzi mile widziane

Dlaczego układając płytki nie docinałeś ich do tarasu? Nie widzę też okapnika.

Napisano

Wszyscy doradzają,ale tak na prawdę to długo te płytki nie poleżą.

Czy pod klej zastosowałeś "szlam" uszczelniający w celu hydroizolacji? Brak okapu jak to już ktoś zauważył.W naszym klimacie położenie płytek na tarasie to takie trochę ryzyko.Wystarczy że gdzieś dostanie się trochę wody opadowej przez fugę przyjdzie mróz i pozamiatane.Z roku na rok będzie tylko gorzej.

Jak fachowcy krzywo odlali płytę trzeba było płytki kłaść w caro.

Napisano

> W naszym klimacie położenie płytek na tarasie to takie trochę ryzyko.Wystarczy że

> gdzieś dostanie się trochę wody opadowej przez fugę przyjdzie mróz i pozamiatane.

A co jesli ktos miedzy wylewka, a poziomem 0 (wyznaczonym przez drzwi tarasowe/balkonowe) ma po prostu za malo miejsca na legary i deski?

Ja na przyklad mam 16cm od plyty balkonu do poziomu zero, a jeszcze musze tu zmiescic styropian i wylewke.

Napisano
  • Autor

> Dlaczego układając płytki nie docinałeś ich do tarasu? Nie widzę też okapnika.

Bo za późno pomyślałem o karo, a na prostych byłoby widać. Teraz i tak pozamiatane.

Napisano

> A co jesli ktos miedzy wylewka, a poziomem 0 (wyznaczonym przez drzwi tarasowe/balkonowe) ma po

> prostu za malo miejsca na legary i deski?

> Ja na przyklad mam 16cm od plyty balkonu do poziomu zero, a jeszcze musze tu zmiescic styropian i

> wylewke.

Oczywiście jak najbardziej można położyć płytki na taraie, trzeba tylko odpowiednio się do tego zabrać, dać hydroizolację, dobry klej S1, do tego fuga epoksydowa i masz spokój.

Napisano

> Oczywiście jak najbardziej można położyć płytki na taraie, trzeba tylko odpowiednio się do tego

> zabrać, dać hydroizolację, dobry klej S1, do tego fuga epoksydowa i masz spokój.

Potwierdzam na całej linii: sam osobiście położyłem gres na balkonie, uprzednio podnosząc poziom podłoża o jakieś 10cm (inaczej miał bym spory, wysoki próg w drzwiach balkonowych screwy.gif), kolejno folia ATLAS WODER E, płytki kleiłem klejem dedykowanym do gresu "na 100%", czyli po przybiciu płytki klej wydłubywałem z fugi, dalej fuga (cementowa, daje radę waytogo.gif) i kilka lat mam spokój - nic się nie dzieje. Wymiary balkonu to ~0,9x5,8m.

Napisano
  • Autor

> Potwierdzam na całej linii: sam osobiście położyłem gres na balkonie, uprzednio podnosząc poziom

> podłoża o jakieś 10cm (inaczej miał bym spory, wysoki próg w drzwiach balkonowych ), kolejno

> folia ATLAS WODER E, płytki kleiłem klejem dedykowanym do gresu "na 100%", czyli po przybiciu

> płytki klej wydłubywałem z fugi, dalej fuga (cementowa, daje radę ) i kilka lat mam spokój -

> nic się nie dzieje. Wymiary balkonu to ~0,9x5,8m.

Moje płytki też się parę lat trzymają, teraz chciałbym zając się tą ścianą. Większość tarasu jest zadaszona.

Napisano

wg mnie popełniono prosty błąd przy kładzeniu płytek, taką nierówność można zniwelować już na etapie kładzenia płytek, zciąć je do skosa zarówno od brzegu balkonu jak i od ściany, wtedy już nie byłoby to tak bardzo widoczne, albo tak jak ktoś pisał wcześniej kłaść w karo, aczkolwiek przy takich nierównościach tak czy siak byłoby widać.

co robić teraz?

no nie bardzo jest jakieś logiczne wyjście, można dokleić styropian i go na tarce wyrównać, ale nie dokleisz go idealnie do powierzchni płytek gdzie będzie się zbierać woda pod styropianem i po zimie możesz to zbierać wszystko z ziemi.

wg mnie najlogiczniejszym rozwiązaniem jest zerwanie skrajnych płytek i położenie ich na nowo docinając je do tarasu.

Napisano

Osobiście nie dałbym sobie tak położyć płytek. Nawet trudno nazwać fachowca, który to zrobił. Nie chodzi mi tu o ten krzywy taras, ale o same płytki. Te z prawej, które są w połowie w powietrzu odpadną po 1 zimie. Po co w ogóle ktoś kładł płytki na taras, który ma niewytynkowane boki? Teraz przy tynku ubrudzi ci płytki. I co z obróbka blacharską? Jak ją teraz założysz? Na płytki? Bez obróbki woda będzie się lała po boku tarasu. Zerwij to, wytynkuj boki czym tam chcesz, załóż obróbkę i dopiero wtedy ułóż płytki.

Napisano

> Mam taras czy tam balkon - jak zwał, tak zwał. Budowlańcy spierniczyli trochę robotę i krzywo

> odlali taras, wyszło mi to dopiero jak położyliśmy płytki.

facepalm%5B1%5D.gif Rozumiem, że na tej budowie to nawet takich narzędzi nie było?

i-stanley-miara-zwijana-max-8m-33-959.jpg

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że na tej budowie to nawet takich narzędzi nie było?

No widać nie było, ale nie o tym wątek.

Napisano

> No widać nie było, ale nie o tym wątek.

Chyba jednak o tym, bo pomijając babola którego na bank było widać bez miarki bo to nie jest 1cm to jeszcze dorobiłeś sam drugiego babola kładąc płytki bez pomiaru jak wyjdzie i bez podstawowej rzeczy jaką jest obróbka blacharska.

Chcesz wyrównać żeby było w miarę ok a na drugim końcu płytka prawie się licuje z policzkiem więc nie ma siły żeby nie kapało po ścianie.

Bez obrazy ale jakoś tak robisz od doopy strony

Napisano
  • Autor

> Chyba jednak o tym, bo pomijając babola którego na bank było widać bez miarki bo to nie jest 1cm to

> jeszcze dorobiłeś sam drugiego babola kładąc płytki bez pomiaru jak wyjdzie i bez podstawowej

> rzeczy jaką jest obróbka blacharska.

> Chcesz wyrównać żeby było w miarę ok a na drugim końcu płytka prawie się licuje z policzkiem więc

> nie ma siły żeby nie kapało po ścianie.

> Bez obrazy ale jakoś tak robisz od doopy strony

No ok, ale świadomość, że to jest sknocone to ja mam. Pytanie teraz, jak z tego wyjść.

Napisano

> Tylko w najgrubszym miejscu jest chyba ze 20 cm Boję się, że to mi odpadnie. Chociaż gdyby to

> zakołkować...

Tam gdzie 20cm, to styro 20, tam gdzie 5 to styro 5, oczywiście kolejność klej-styro-kolki-klej +siatka , wszystko wyrównasz

ew, zrobić maly wypust kafelki żeby woda po tynku (kleju) nie leciała (albo wsadzić odpowiednio wygiętą blaszkę pod kafelki i uszczelnić uszczelniaczem.)

Napisano
  • Autor

> Osobiście nie dałbym sobie tak położyć płytek. Nawet trudno nazwać fachowca, który to zrobił. Nie

> chodzi mi tu o ten krzywy taras, ale o same płytki. Te z prawej, które są w połowie w

> powietrzu odpadną po 1 zimie. Po co w ogóle ktoś kładł płytki na taras, który ma

> niewytynkowane boki? Teraz przy tynku ubrudzi ci płytki. I co z obróbka blacharską? Jak ją

> teraz założysz? Na płytki? Bez obróbki woda będzie się lała po boku tarasu. Zerwij to,

> wytynkuj boki czym tam chcesz, załóż obróbkę i dopiero wtedy ułóż płytki.

Jeśli chodzi o same płytki, to trzymają się już ładnych kilka lat i nic im się nie dzieje.

A ja planowałem właściwą ścianę cofną względem końca płytek parę cm i zrobić właśnie jakiś okapnik.