Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Motorower na dojazdy. Wstępne rozeznanie.

Featured Replies

Napisano

Witam

Zastanawiam się nad jednośladem na codzienne dojazdy w sezonie.

Trasa to ok. 40 km z Radzymina do Warszawy (na Służewiec przemysłowy, więc raz korki, dwa ekstremalne problemy z zaparkowaniem auta)

Prawka kategorii A brak.

Prośba o rady czy w ogóle i jak.

Trasa 40 km z czego ponad połowa to raczej niezakorkowana ale ruchliwa trasa (w tym krótki, bardzo szybki, dupasmowy odcinek odcinek 100km/h plus dłuższy: w jednej opcji trasa szybkiego tuchu {toruńska} lub w drugiej jednopasmowa 90km/h {żołnierska - zkaorkowana na końcu} i dalej wielopasmowa 80km/h {siekierkowska}

Końcowy odcinek to kilkanaście kilometrów warszawskiego zatoru

Zakładam, że V.max odblokowanego motoroweru/skuterka wyniesie ok 60km/h

Autem o ludzkich porach dnia zajmuje to około 2 godziny.

1) Kardynalne pytanie: czy motorower w ogóle ma tutaj sens?

2) jak mniemam "tuning pojemnościowy" (72ccm) nie wpłynie mocno na V.max, ale może warto ze względu na dynamikę i trwałość? (90kg na wadze)

3) Brak garażu zarówno pod domem jak i pod pracą. Czy parkowanie "pod chmurką" równa się rdza? Czy "szmata" na jednoślad pomoże? A może zaszkodzi?

4) O model nie pytam konkretnie, ale w kontekście powyższych jeżeli ktoś coś wie... Budżet powiedzmy 3000-4000zł lub mniej. Myślałem (wstępnie) o jakimś "przyzwoitym chińczyku" rodzaju Rometa czy Kymco, najchętniej lekko używany lub nowy.

Napisano

> Witam

> Zastanawiam się nad jednośladem na codzienne dojazdy w sezonie.

> Trasa to ok. 40 km z Radzymina do Warszawy (na Służewiec przemysłowy, więc raz korki, dwa

> ekstremalne problemy z zaparkowaniem auta)

> Prawka kategorii A brak.

> Prośba o rady czy w ogóle i jak.

> Trasa 40 km z czego ponad połowa to raczej niezakorkowana ale ruchliwa trasa (w tym krótki, bardzo

> szybki, dupasmowy odcinek odcinek 100km/h plus dłuższy: w jednej opcji trasa szybkiego tuchu

> {toruńska} lub w drugiej jednopasmowa 90km/h {żołnierska - zkaorkowana na końcu} i dalej

> wielopasmowa 80km/h {siekierkowska}

> Końcowy odcinek to kilkanaście kilometrów warszawskiego zatoru

> Zakładam, że V.max odblokowanego motoroweru/skuterka wyniesie ok 60km/h

Znacznie więcej ~90 km/h

> Autem o ludzkich porach dnia zajmuje to około 2 godziny.

> 1) Kardynalne pytanie: czy motorower w ogóle ma tutaj sens?

Czemu miałoby nie mieć sensu? Ja swojego też na dojazdy do pracy kupiłem.

> 2) jak mniemam "tuning pojemnościowy" (72ccm) nie wpłynie mocno na V.max, ale może warto ze względu

> na dynamikę i trwałość? (90kg na wadze)

W serii masz 6 KM przy 72 cm3. Trwałość łożysk wału korbowego się nie zmienia, bo obliczone są na góra 110 cm3.

> 3) Brak garażu zarówno pod domem jak i pod pracą. Czy parkowanie "pod chmurką" równa się rdza? Czy

> "szmata" na jednoślad pomoże? A może zaszkodzi?

Nie wiem ale może rdza się pojawić. Nawet na Harley'u się pojawi, jak tak będzie garażowany 20.GIF

> 4) O model nie pytam konkretnie, ale w kontekście powyższych jeżeli ktoś coś wie... Budżet

> powiedzmy 3000-4000zł lub mniej. Myślałem (wstępnie) o jakimś "przyzwoitym chińczyku" rodzaju

> Rometa czy Kymco, najchętniej lekko używany lub nowy.

Ferro 901 polecam palacz.gif Mam takiego od dwoch tygodni i na razie nic się nie zepsuło. Cenowo zmieścisz się w tych 4000 zł. ok.gif

PS Pracuję przy Postępu i możliwe, że w tym tygodniu swoją Wisienką do pracy podjadę. Wtedy będziesz mógl sobie ją zobaczyć waytogo.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> Dlaczego wszyscy chcą tak bardzo łamać przepisy

Zwróc uwagę, że wymagania dotyczące prędkości bardzo ciężko jest spełnić. Przy 50 km/h czy 55 km/h policial.gif nie powinni zareagować. Ja jeżdżę 40-45 km/h max, mimo, że technicznie mam możliwość szybszej jazdy. Nie chcę kusić losu hmm.gifok.gif

Napisano

> Dlaczego wszyscy chcą tak bardzo łamać przepisy

Bo uważaja że 45 km/h to trochę za mało zlosnik.gif

Napisano

Bo kiedys byle ogar 3 biegowy lub simson fabrycznie nie miał blokad i je łamał. Ale wtedy nikt z tego wielkiego halo nie robił. Ale teraz to na forach same świętoszki smile.gif

Napisano

> Bo uważaja że 45 km/h to trochę za mało

Prawda jest taka, że współcześnie ten limit powinien być podwyższony do 60 km/h spineyes.gifok.gif

Napisano

> Prawda jest taka, że współcześnie ten limit powinien być podwyższony do 60 km/h

Tak było w dawnej Czechosłowacji i NRD. Natomiast w PRL było 40 km/h więc Simsony i Jawy importowane do Polski były dławione.

Jak poszuka się w Google to okazuje się, że to 45 km/h to wymysł Unii

Napisano

na dojazdy do pracy polecam skuter a nie motorower,

Ja używam Hondę Lead 110, prędkość przelotowa 80kmh (bez męczenia silnika) bardzo się przydaje na Modlińskiej, na trasie siekierkowskiej jeszcze bardziej się przyda.

Napisano

> Tak było w dawnej Czechosłowacji i NRD. Natomiast w PRL było 40 km/h więc Simsony i Jawy

> importowane do Polski były dławione.

> Jak poszuka się w Google to okazuje się, że to 45 km/h to wymysł Unii

Nie 40 a 50 i nie tylko w PRL