Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomoc w zakupie Golfa V

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie i bardzo proszę o poradę i pomoc w zakupie autka dla mulher.gif

Do tej pory był Golf IV Tdi 90Ps - proste zawieszenie, super prosty silnik, klima do tego prawie trzy lata praktycznie bezawaryjnie no ale przyszedł czas na zmiany... i jest problem.

Z informacji z sieci oraz jednego znajomego wynika że Golf V już taki fajny i bezproblemowy być nie musi. Ucieszyłem się jak zobaczyłem że posiada w ofercie silnik 90PS ale okazało się że to jest 105Ps odchudzony na potrzeby podatkowe np. dla Belgów frown.gif Autko raczej kupię w Niemczech od osoby prywatnej albo na serwisie VW więc nie chodzi tu o konkretny egzemplarz a raczej opinie o modelu.

Ma może ktoś z kolegów? Może jakiś dobry znajomy,ktoś w rodzinie?

(musi być Tdi bo żonka gazu nie chce a do pracy spory kawałek codziennie się turla, no i baaardzo miło wspomina Tdi IV)

W IV zawieszenie było "proste" a tu nawet nie wiem... w sumie ogólnie to mało wiem o tym modelu. Więc jeszcze raz proszę o jakieś opinie i ewentualne porady. Z góry dziękuję.

Napisano

w V prosty silnik to 2.0 SDI

Napisano
  • Autor

> w V prosty silnik to 2.0 SDI

Chyba jednak na 1,9 TDI się zdecyduję. Mimo wszystko fajniej to jeździ a i kiedyś odsprzedać będzie łatwiej.

A może ktoś z forumowiczów wie kto ma takiego Golfa do sprzedania? (warunek - udokumentowany przebieg, nawet w mirę wysoki aby prawdziwy. No i aby z dwóch składany nie był)

Bardzo chętnie 3D. Rocznik 2004-2006

Napisano

> Chyba jednak na 1,9 TDI się zdecyduję. Mimo wszystko fajniej to jeździ a i kiedyś odsprzedać będzie

> łatwiej.

> A może ktoś z forumowiczów wie kto ma takiego Golfa do sprzedania? (warunek - udokumentowany

> przebieg, nawet w mirę wysoki aby prawdziwy. No i aby z dwóch składany nie był)

> Bardzo chętnie 3D. Rocznik 2004-2006

Znajomy kupił od kogoś co tam z Niemiec sprowadził a że pracował u mechanika to się nie bał. Po ok. roku pytam: co ty non stop przy nim grzebiesz? Co już naprawiałeś? Odp: lepiej ci powiem czego jeszcze nie robiłem...

Silnik 1.9TDI 90KM podniesiony na 110KM - poszedł do komisu bo wstyd komuś znajomemu sprzedać...

Napisano

> Znajomy kupił od kogoś co tam z Niemiec sprowadził a że pracował u mechanika to się nie bał. Po ok.

> roku pytam: co ty non stop przy nim grzebiesz? Co już naprawiałeś? Odp: lepiej ci powiem czego

> jeszcze nie robiłem...

> Silnik 1.9TDI 90KM podniesiony na 110KM - poszedł do komisu bo wstyd komuś znajomemu sprzedać...

To jeszcze napisz który rok i ile zapłacił za niego... smirk.gif

Napisano

> w V prosty silnik to 2.0 SDI

Ojciec ma V z takim silnikiem, fajne auto smile.gif

Napisano

> Chyba jednak na 1,9 TDI się zdecyduję. Mimo wszystko fajniej to jeździ a i kiedyś odsprzedać będzie

> łatwiej.

> A może ktoś z forumowiczów wie kto ma takiego Golfa do sprzedania? (warunek - udokumentowany

> przebieg, nawet w mirę wysoki aby prawdziwy. No i aby z dwóch składany nie był)

> Bardzo chętnie 3D. Rocznik 2004-2006

Czy ja wiem czy TDI 90KM będzie łatwiej sprzedać niż SDI ?

Myślę że jest spora grupa osób która własnie jest bardzo zainteresowana golfami z silnikami SDI smile.gif

A TDI 90KM ma dwumas ?

Napisano

> Czy ja wiem czy TDI 90KM będzie łatwiej sprzedać niż SDI ?

jakies 10 razy latwiej bo spalanie identyczne a jazda zupelnie inna.

Napisano

> jakies 10 razy latwiej bo spalanie identyczne a jazda zupelnie inna.

U mnie spalanie około litr mniejsze w SDI, nie wspomnę już o pozostałych mniejszych kosztach obsługi, bo nie musisz się przejmować turbiną, do tego w większości wersji również sprzęgłem smile.gif

Jazda TDI rzeczywiście o wiele przyjemniejsza, ale SDI też nie radzi sobie najgorzej, SDI przyśpiesza dobrze tak do 80km/h smile.gif

Napisano
  • Autor

> Czy ja wiem czy TDI 90KM będzie łatwiej sprzedać niż SDI ?

> Myślę że jest spora grupa osób która własnie jest bardzo zainteresowana golfami z silnikami SDI

> A TDI 90KM ma dwumas ?

Z późniejszym sprzedaniem Golfa w PL większego problemu nie będzie, ale warto zwrócić uwagę że jak ludzie słyszą 2.0 i VW to już są zniechęceni. (nie wnikają już czy to SDI czy TDI) Podobnie było jak kiedyś sprzedawałem Audi A6 z starym poczciwym R5 2,5TDI 140PS - ileż ja się natłumaczyłem ludziom że to nie jest V6 150PS tak "marną sławą" w sieci owiany.

A właśnie może ktoś wie czy 1,9Tdi 90Ps w V ma dwumase? (logika by wskazywała że jak to ten sam silnik co 105Ps to powinien mieć)

Napisano

> A właśnie może ktoś wie czy 1,9Tdi 90Ps w V ma dwumase? (logika by wskazywała że jak to ten sam

> silnik co 105Ps to powinien mieć)

o ile pamiętam, to zależy od kodu silnika... Są wersje z i są wersje bez.

Napisano

Właśnie jestem po zmianie golf IV 1,9 tdi ALH (po programie na 115 km) na V 1,9 TDI 90 km BRU 2005rok,

różnice zawieszenie bardziej komfortowe (ale dużo bardziej skomplikowane szczególnie tył)

z tego co wiem wszystkie tdi w 5 maja dwumas

w 1.9 105km z roczników 2007-2008 potrafi wyjść korba bokiem.

Dynamika nie jest taka zla jak na 90km,

Spalanie podobne jak w 4 .

Jakie naprawy do tej pory: sprzegiełko alternatora, świece żarowe, i dawkę startowa

narazi mogę napisać tyle bo mam 5 dopiero miesiąc.

4 jest 100razy lepiej zabezpieczona antykorozyjnie!!