Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bagażnik na relingi

Featured Replies

Napisano

Jak długie powinny być belki, aby pasowały do relingów o rozstawie 100 cm? (Laguna III Grandtour). Starczy 120 cm? Pytałem na forum Laguny, ale cisza shhh.gif Może to jakaś tajemnica? zlosnik.gif

Przy okazji - jakie modele bagażników polecacie? Szukam budżetowego rozwiązania, bo będę używał tego max 4 razy do roku, ale z drugiej strony nie chce kupować dziadostwa. Interesuje mnie oczywiście wersja alu.

Napisano

> Jak długie powinny być belki, aby pasowały do relingów o rozstawie 100 cm? (Laguna III Grandtour).

> Starczy 120 cm? Pytałem na forum Laguny, ale cisza Może to jakaś tajemnica?

> Przy okazji - jakie modele bagażników polecacie? Szukam budżetowego rozwiązania, bo będę używał

> tego max 4 razy do roku, ale z drugiej strony nie chce kupować dziadostwa. Interesuje mnie

> oczywiście wersja alu.

Ja kupiłem w Lidlu za chyba 120 pln zamykane na kluczyk i dają rade ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja kupiłem w Lidlu za chyba 120 pln zamykane na kluczyk i dają rade

Wporzo, ale niewiele mi pomogłeś zlosnik.gif

Napisano

co do rozstawu sie nie wypowiem, natomiast jesli ma być budżetowo, ale nie dziadostwo, to polecam belki Polskiej firmy Amos. niedrogie, a role spełniają bezproblemowo. używam od 7 lat i jest ok

Napisano
  • Autor

> co do rozstawu sie nie wypowiem, natomiast jesli ma być budżetowo, ale nie dziadostwo, to polecam

> belki Polskiej firmy Amos. niedrogie, a role spełniają bezproblemowo. używam od 7 lat i jest

> ok

Sprawdzę tą firmę. Na razie na tapecie mam dwa typy:

- tańszy

- droższy

Napisano

> Sprawdzę tą firmę. Na razie na tapecie mam dwa typy:

> - tańszy

> - droższy

To tansze to wyglada jak "kopia" Thule Rapid. Thule mam i polecam, ale tanio nie jest.

Co do rozstawu, to mozesz spojrzec TU lub TU - tam maja wyszukiwarki ktore Ci pomoga!

Pzdr

Napisano

> - tańszy

> - droższy

Ja bym wybrał ten tańszy - nie jest dedykowany do konkretnego modelu i jeśli za jakiś czas zmienisz auto na inne z relingami - bagażnik będzie pasował smile.gif Łatwiej też będzie sprzedać jeśli okaże się niepotrzebny.

Zawsze można też pożyczyć komuś kto ma relingi, niezależnie czy jeździ Uno czy wielkim kombi albo vanem smile.gif

Napisano

> - tańszy

> - droższy

Takie jak ten drugi (nie wystający poza relingi), ale o regulowanej długości. Zawsze można przełożyć na inne auto.

Ja mam akurat firmy AutoMaxi.

Napisano

> Jak długie powinny być belki, aby pasowały do relingów o rozstawie 100 cm? (Laguna III Grandtour).

> Starczy 120 cm? Pytałem na forum Laguny, ale cisza Może to jakaś tajemnica?

> Przy okazji - jakie modele bagażników polecacie? Szukam budżetowego rozwiązania, bo będę używał

> tego max 4 razy do roku, ale z drugiej strony nie chce kupować dziadostwa. Interesuje mnie

> oczywiście wersja alu.

Ja wczoraj założyłem jakieś budżetowe belki z Inter-Packa.

Niby dedykowane do Mondeo, ale będą pasowały praktycznie do każdego auta z podobnym przekrojem relingu.

Zerknij na stronę.

EDIT: aż poszedłem do garażu cyknąć fotki - to jest jakaś marka Auto Maxi niewiem.gif

286974023-IMG-20130610-00348.jpg

286974023-IMG-20130610-00349.jpg

286974023-IMG-20130610-00350.jpg

post-14422-14352520646705_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Ja wczoraj założyłem jakieś budżetowe belki z Inter-Packa.

> Niby dedykowane do Mondeo, ale będą pasowały praktycznie do każdego auta z podobnym przekrojem

> relingu.

> Zerknij na stronę.

> EDIT: aż poszedłem do garażu cyknąć fotki - to jest jakaś marka Auto Maxi

Czy orientujesz się jaka jest długość belek?

Napisano

> Wporzo, ale niewiele mi pomogłeś

Trochę nie kumam! Prosiłeś żeby polecić ci budżetowe belki na relingi i takowe ci kolega polecił, więc nie wiem czemu piszesz, że nie pomógł.

W tej sytuacji sam nie wiem czy pisać, bo też chciałem ci Lidlowskie polecić. U mnie się od 4 lat sprawdzają, przy użyciu 2-3 razy do roku.

Pzdr.

Napisano
  • Autor

> Trochę nie kumam! Prosiłeś żeby polecić ci budżetowe belki na relingi i takowe ci kolega polecił,

> więc nie wiem czemu piszesz, że nie pomógł.

> W tej sytuacji sam nie wiem czy pisać, bo też chciałem ci Lidlowskie polecić. U mnie się od 4 lat

> sprawdzają, przy użyciu 2-3 razy do roku.

> Pzdr.

Chodziło mi o to, ze bagażniki z Lidla to towar wybitnie sezonowy (jak to w Lidlu) i nie wiadomo kiedy i czy wogóle pojawią się ponownie.

Napisano

> Czy orientujesz się jaka jest długość belek?

134 albo 137 cm - nie pamiętam dokładnie ale mierzyłem.

Jak widzisz spokojnie po 8-9 a może i 10 cm z każdej strony można obciąć (nad czym się zastanawiam) - to zwykły prosty profil aluminiowy.

Napisano

> Chodziło mi o to, ze bagażniki z Lidla to towar wybitnie sezonowy (jak to w Lidlu) i nie wiadomo

> kiedy i czy wogóle pojawią się ponownie.

Rok temu były w Biedronce aluminiowe belki w cenie ciut ponad 100 PLN - oglądałem je uważnie bo akurat kilka dni wcześniej kupiłem od kumpla te z fotki (on za nie zapłacił ok. 400 PLN, ja odkupiłem za 200 PLN)

Niby wyglądały tak samo, grubość profilu na oko taka sama niewiem.gif

Żeby nie to, że już kupiłem to bym je wtedy łyknął.

Natomiast te moje mi się podobają, bo są zamykane na kluczyk, a sam kluczyk (imbusowy) jest schowany pod zamknięciem ok.gif

Napisano
  • Autor

> 134 albo 137 cm - nie pamiętam dokładnie ale mierzyłem.

> Jak widzisz spokojnie po 8-9 a może i 10 cm z każdej strony można obciąć (nad czym się zastanawiam)

> - to zwykły prosty profil aluminiowy.

No właśnie dlatego pytałem, bo na zdjęciach widać, że belki są sporo szersze niż auto. To mnie martwiło, nie wiedziałem jak to będzie wyglądać u mnie, bo rozstaw relingów w Lagunie wynosi 100 cm, a rozważane przeze mnie belki w wersji tańszej (link w innym poście) mają 126 cm. Czyli po 13 cm na stronę za dużo. Ale skoro moje auto jest prawie takich samych rozmiarów jak Twoje a bagażnik, który pokazałeś jeszcze dłuższy to chyba jednak skłonię się do tańszej opcji.

Co do obcięcia to też się zastanawiam, ponieważ nie wiem czy łapy są - kolokwialnie mówiąc - zdejmowalne, czyli czy da się je zdjąć, obciąć belkę i założyć z powrotem. Jeśli tak, byłoby idealnie.