Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kamera i pas dla autobusów w Krakowie

Featured Replies

Napisano

Tak to wygląda.

Faktem jest że nigdy nie jeżdżę w Krakowie pasem dla autobusów, jednak takie rozwiązania proponowane przez naszych decydentów to znów pretekst żeby wyciągnąć kasę jak najmniejszym kosztem ....

Zacznijmy od "genialnego" skrzyżowania Alej z ulicą Długą przy placu Nowy Kleparz,

gdzie w kierunku Warszawy Aleje ograniczono do jednego pasa do jazdy na wprost!!!!

Wprawdzie są trzy, ale lewy jest również do lewo skrętu, przez co jest notorycznie zablokowany, a prawy tzw. Pas dla autobusów jest udostępniany dla osobówek 20 m przed ulicą Śląską, trochę tu winy kierowców, że nie zjeżdżają na ten pas, ale teraz będzie jeszcze gorzej, bo jeszcze więcej osób będzie się bało wjechać mimo że tam wolno!

Wystarczyłoby drobne przemalowanie pasów jak na załączonym obrazku i znacząco zwiększyłoby to przepustowość tego odcinka...

Dodatkowo do szewskiej furii doprowadzają mnie programy telewizyjne bodajże z kierownikiem Małopolskiego Ośrodka Ruchu Drogowego z ul. Koszykarskiej, który poucza jak się powinno jeździć na tym odcinku i dokładnie nie mówi żeby korzystać z tego dozwolonego pasa na tym odcinku tylko ostrzega, że należy trzymać się środkowego.

Warto dodać jeszcze o włączaniu się do ruchu na Alejach gdzie należy od razu wjechać na właściwy pas. Na całym świecie przewidziane są odcinki rozbiegowe przed wjechaniem na właściwy pas, u nas... paraliż komunikacyjny! Spróbujcie wjechać na Aleje z ulicy Reymonta w godzinach szczytu... powodzenia.

Gratuluję pomysłowości!! Jak będzie cieplej przesiadam się na ROWER! Może właśnie o to chodziło!

Jak się Wam wydaje czy załączona propozycja może pomóc??? Jeżeli tak to jak pomóc jej zaistnieć???

post-34756-14352468350546_thumb.jpg

Napisano

> gdzie w kierunku Warszawy Aleje ograniczono do jednego pasa do jazdy

> na wprost!!!!

W Warszawie też się ciekawie robi.

Tak jak na Modlińskiej, to oprócz pasa dla autobusów, jest dwa pasy dla reszty, tak na moście Poniatowskiego jest 1 pas dla Busów i 1 dla reszty ... tam robi się nieciekawie. no.gif

Napisano

> W Warszawie też się ciekawie robi.

> Tak jak na Modlińskiej, to oprócz pasa dla autobusów, jest dwa pasy

> dla reszty, tak na moście Poniatowskiego jest 1 pas dla Busów i

> 1 dla reszty ... tam robi się nieciekawie.

Dlaczego nieciekawie.

Bardzo dobrze, że są buspasy. Powinni wlepiać mandat każdemu burakowi, który nim jeździ.

Jeśli będą drożne buspasy, to ludzie przesiądą się do autobusów, które będą jeździć szybciej, a i samochodów będzie mniej.

Napisano

> Dlaczego nieciekawie.

> Bardzo dobrze, że są buspasy. Powinni wlepiać mandat każdemu

> burakowi, który nim jeździ.

> Jeśli będą drożne buspasy, to ludzie przesiądą się do autobusów,

> które będą jeździć szybciej, a i samochodów będzie mniej.

a ja myślę, ze w Wawie trzeba zainwestować np. w mosty, bo bez tego to autobusy bedą za cieżkie aby dalej jeździć po nich ... most Grota już jest popodpierany, a mostu północnego jak nie było tak nie ma

Napisano

Eszz debilizm... screwy.gif

Trzeba się będzie pilnować bo tamtędy prawie zawsze w ten sposób jeździłem... inna sprawa że jest sporo kretynów którzy np. wpychają się przed autobus itp. i rzeczywiście utrudniają mu jazdę...

Napisano

bo tam IMO powinien być zakaz skrętu w lewo,

dopiero na przełączce za światłami

Napisano

Witam

Ja tam nie mam nic do tej akcji, autobus wiezie kilkadziesiąt osób i dobrze, że ma swój pas.

Dlaczego mamy tolerować tych co łamią przepisy ?

Owszem chore jest to, że nie można potraktować tego pasa jak tzw pasa włączenia przy wjeździe w aleje. Co do skrzyżowania przy kleparzu, prawy pas kończy się zaraz za skrzyżowaniem i można się tam łatwo "nadziać" na stojącego busa, więc część woli dłużej postać na środkowym. Ja korzystam w 90% właśnie z tego prawego i nie jestem jedyny, wiec nie widze problemu. Proponowana przez Ciebie organizacja, zmuszała by autobusy do zmiany pasa - bo kończysz ich pas - kiepsko to widze.

Pozdr

Napisano

> Dlaczego nieciekawie.

> Bardzo dobrze, że są buspasy. Powinni wlepiać mandat każdemu

> burakowi, który nim jeździ.

> Jeśli będą drożne buspasy, to ludzie przesiądą się do autobusów,

> które będą jeździć szybciej, a i samochodów będzie mniej.

W tym miejscu tzn. za mostem Poniatowskiego w W-wie (i nie tylko tam) sa moim zdaniem niewłaściwe proporcje między liczbą pasów dla busów (szt.1) do pasów dla pozostałych samochodów (tez 1 pas).

Takie wydzielenie ma moim zdaniem sens, gdy oprócz pasa dla autobusów osobówki ( i inne) mają do dyspozycji kilka (ot 2-3 lub więcej) pasów.

Komunikacja miejska to złozony system i nie uzdrowi jej wprowadzenie pasa dla autobusów na odcinku kilkuset metrów.

A ten, kto pokonuje do pracy codziennie 20 km tez chyba nie przesiądzie sie do autobusu, bo zarzadca drogi w połowie jego trasy do pracy wprowadził na odcinku kilkuset metrów pas dla autobusów. Przynajmniej mnie by to nie motywowało do jazdy autobusem w tego typu sytuacji.

Napisano

Generalnie ten pas to nie jest glupi pomysl. Dla autobusow i busow to napewno duze ulatwienie.

Ale czy nalzey karac ludzi osobe ktora np na wysokosci Jagiellonki zjedzie na ten pas w celu skrecenia pod Cracovie(podczas gsy pozostale pasy sa zakorkowane)?

Lub zjade na ten pas za przystankiem przy parku krakowskim w celu skrecenia w lewo na czarnowiejska? Po co mam stac kilka minut i sie wkurwiac ze brakuje mi paru metrow do lini przerywanej zajmujac dodatkowo jedno miejsce na pasie do jazdy na wprost? Przy zalozeniu ze chce skrecic powinienem miec prawo jechac tym pasem.

Napisano

Dokładnie, moim zdaniem powinna być linia przerywana od strony pasa dla wszystkich. Tak aby mozna było jechać tym pasem i skrecić w prawo.

Nie sądze aby powodowało to utrudnienia dla autobusów i taxi bo nie ma sensu w przypadku skrętu w prawo stać i uczestniczyć wpowiekszaniu korka. Oczywiscie powrot z tego pasa na pas normalny lub jazda na wprost powinna być karana.

Pomysł na skrzyżowanie z Długą jest bardzo dobry. Jedyny problem jaki widze to fakt że przy takim rozwiązaniu pasów autobusy beda musiały ustąpić pierwszeństwa reszcie...

Moim zdaniem jest miejsce aby przebudować to skrzyżowanie tak aby był 4 pas tylko do skrętu w lewo oraz tak przestawić sygnalizacje aby skręt w lewo przez jakiś czas odbywał sie bez konieczności stania na przełączce.

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem jest miejsce aby przebudować to skrzyżowanie tak aby był

> 4 pas tylko do skrętu w lewo oraz tak przestawić sygnalizacje

> aby skręt w lewo przez jakiś czas odbywał sie bez konieczności

> stania na przełączce.

> Krawiec

No ale to dopiero jak uzbierająkasy z mandatów... a znając zapędy i przyzwyczajenia naszych policial.gif jak nie bedą mogli jużzłapać kasy na prostym odcinku będą łotać tych którzy wcześniej zjadą na pas ale bedą skręcać w prawo...

Bodajże w Londynie jest tak że sąkamery na każdym skrzyżowaniu i przy pomocy komputerowej analizy obrazu wyłapują wszystko co niejest autobusem a jedzie przez skrzyżowanie na wprost.... niestety to już za dużo kasy do zainwestowania... bo zwykła kamera cyfrowa do auta wróci się po jednym dniu... a po półroku wyląduje w prywatnych rękach przełożonego ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.