Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaślepienie EGRa robić czy nie?

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Powiedzcie mi co myślicie o zaślepienie zaworu EGR w Oplu Corsie z silnikiem X10XE?

Robić czy nie? Mam zdjęty zawór i się nad tym zastanawiam bo słyszałem różne opinie na + i na -

Napisano

A wywala Ci jakies błędy? Jeśli nie, to bym tego nie ruszał. Jak zacznie się psuć to wtedy można pomysleć...

Napisano
  • Autor

Nie wywalę ale mam już wyjęty a w moim silniku to jest trochę pracy aby go zdemontować, bo płyn chłodzący trzeba spuścić. A poza tym mam wszystko łącznie z zaślepką. Są opinie że to tylko ze zdrowiem dla silnika

Napisano

> Nie wywalę ale mam już wyjęty a w moim silniku to jest trochę pracy aby go zdemontować, bo płyn

> chłodzący trzeba spuścić. A poza tym mam wszystko łącznie z zaślepką. Są opinie że to tylko ze

> zdrowiem dla silnika

nie znam nigogo kto ma niesaślepionego w Corsie żony 1.2 8V działał ale zaslepiłem aby właśnie działał dalej i nie paskudził, w Astrze (C16SE) na szczęście nie mam,a ogólnie to jak Polska długa szeroka to WSZYSCY zaślepiają ok.gif

Napisano
  • Autor

też zaślepiam dla spokoju świętego.

podobno z tym zaślepieniem jest tak że psują sie te silniki w których nie ma czujnika spalania stukowego

Napisano

> też zaślepiam dla spokoju świętego.

> podobno z tym zaślepieniem jest tak że psują sie te silniki w których nie ma czujnika spalania

> stukowego

a x20xev ma taki czujnik? pytam bo nie wiem

Napisano

> Tak, ma. poszukaj koło rozrusznika

a mnie zastanawia, czy te EGRy tak łatwo się psują jeśli auto ma LPG? Bo w końcu one się psują chyba bardziej od spalin benzynowych, nie wiem jak z gazowymi. No chyba, ze one się psują zwyczajnie ze starości, bo nie wiem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

One nie tyle się psują co brudzą i nagar blokuje zaworek.

Napisano

> One nie tyle się psują co brudzą i nagar blokuje zaworek.

ale jak często jeździsz z zimnym silnikiem na NoPb to szybciej się może zabrudzić

Napisano

Prosta zasada, silnik na miec czyste powietrze, po to wymienia sie filtr powietrza a tu gadzina otwiera sie i wpuszcza nam spaliny.

Co robi ECU zwieksza dawke paliwa zeby nie zdusil sie silnik - zaslepiajac nie tyle oszczedzasz EGR co zyskujesz w portfelu grinser006.gif

W ogolnym rozrachunku mniej spalisz paliwa.

Napisano

to skąd te twierdzenia, że przez to zaślepienie spaliny w benzyniaku mają wyższa temperaturę i dochadzi do uszkodzenia kolektora wydechowego, a w dieslu oszukiwanie komputera centalnego, który steruje systemem spalania prowadzi do wzrostu emisji cząstek stałych

Napisano

> to skąd te twierdzenia, że przez to zaślepienie spaliny w benzyniaku mają wyższa temperaturę i

> dochadzi do uszkodzenia kolektora wydechowego,

Tego nie wiem, ale przez wiele dziesiątek lat silniki benzynowe obywały się bez tego "cudownego"wynalazku i działały...

Kolektor wydechowy po długotrwałym obciążeniu silnika potrafi rozgrzać się do czerwoności, sądzisz, że te troszkę spalin cokolwiek zmienia w jego temperaturze?

Napisano

Ponad dwa lata moja byla Astra jezdzila z emulatorem [w sumie dalej jezdzi], wczesniej z blaszka, ale wkurzal mnie zapalajacy sie od czasu do czasu check i zalozylem emulator.

Katalizator i tlumiki maja sie dobrze, wiec wydaje mi sie ze miedzy bajki mozna wlozyc twierdzenie ze po zaslepieniu EGR padaja wydechy grinser006.gif

W silnikach Z1xxxx mozna programowo wylaczyc EGR i wyrzucic go z silnika zaslepiajac, nie czytalem TIS-a czy w innych tez.