Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Balustrada na balkon?

Featured Replies

Napisano

witam

Zastanawiam się nad wymiana balustrady na balkonie ok 20m.

I zastanawiam się czy by samemu tego nie pospawać z gotowych elementów co ten gosc oferuje .

Kupić szczeble, kilkanascie jakichś ozdób, jeden profil grubszy i dwa cieńsze i samemu to spawać.

Bawił sie ktoś w coś takiego? Opłacalne jest??

Napisano

By to mialo sens musiałbyś dać do cynkowaia po spawaniu bo inaczej rudej sie nie pozbędziesz wink.gif

A może coś z nierdzewki klik ?

Napisano

> witam

> Zastanawiam się nad wymiana balustrady na balkonie ok 20m.

> I zastanawiam się czy by samemu tego nie pospawać z gotowych elementów co ten gosc oferuje .

> Kupić szczeble, kilkanascie jakichś ozdób, jeden profil grubszy i dwa cieńsze i samemu to spawać.

> Bawił sie ktoś w coś takiego? Opłacalne jest??

Bawiłem, się wyszło sporo taniej niż gotowe, zaoszczedzilem nawet na piłę tasmowa. Jednak trochę roboty przy tym jest (wiecej niz mi sie na poczatku wydawalo) Trzeba zrobić sobie jakiś stół przyda się druga osoba ściski jakiś dremel. Ja robiłem balustrady na cały dom łącznie ze schodami właściwie część czeka na zrobienie jeszcze. Spawanie idzie szybko najdłużej pasowanie elementów wyliczanie odstepow i później pieszczoty (szlifowanie spawów). Ja zamiast profili użyłem pełnego materiału drożej ale balustrada jest sztywna no i na kilka ładnych lat starczy:-)

Napisano

> By to mialo sens musiałbyś dać do cynkowaia po spawaniu bo inaczej rudej sie nie pozbędziesz

> A może coś z nierdzewki klik ?

Co do korozji pomalowałem zwyklym podkladem tlenkowym na to chlorokauczuk i 2 lata jest ok zobaczymy co bedzie dalej.

Napisano

> By to mialo sens musiałbyś dać do cynkowaia po spawaniu bo inaczej rudej sie nie pozbędziesz

> A może coś z nierdzewki klik ?

ja właśnie jestem na etapie zamawiania balustrady u lokalnego wykonawcy.

myślę, że zdecyduję się właśnie na ocynk.

u znajomych widziałem balustrady, które po dwóch - trzech latach już zzaczynają korodować - pomalowane podkładem i farbą nawierzchniową.

po jakim czasie można malować ocynkowane elementy?

Napisano

> Kupić szczeble, kilkanascie jakichś ozdób, jeden profil grubszy i dwa cieńsze i samemu to spawać.

Co do opłacalności to się nie wypowiem, bowiem była potrzeba, była chęć, były możliwości, częściowo darmowe materiały, to wyspawałem balustradę i jest OK.

Zabawa - to na pewno. Robisz dla siebie, co chcesz i jak potrafisz.

Ja wyemitowałem niezliczoną ilość "łaciny" przy tym procesie, bo tak mi pokrzywiło elementy, że szok... yikes.gifkolejno prostowanie i szlifowanie... pad.gif

Satysfakcja - owszem, jest do tej pory 001.gif ale komuś bym się nie podjął tego zrobić (teraz już to wiem).

Napisano

Nie siej demagogii. Jeśli użyte elementy nie będą "czerwone", to będzie OK. Sam po spawaniu oczyściłem dość gruntownie balustradę, dwie warstwy podkładu szybkoschnącego UREKOR S i na to farba nawierzchniowa x2. Parę lat minęło i jest OK, z tym, że balustrada nie jest omywana przez każdy deszcz - musi troszkę zacinać, inaczej pozostaje sucha.

Napisano

> po jakim czasie można malować ocynkowane elementy?

W sumie od razu ALE należy zmatowić powierzchnię tak aby nie zerwać ocynku a żeby powierzchnia była porowata, lub znaleźć lakiernię proszkową która pomaluje uprzednio też matując powierchnię.

Napisano

> witam

> Zastanawiam się nad wymiana balustrady na balkonie ok 20m.

> I zastanawiam się czy by samemu tego nie pospawać z gotowych elementów co ten gosc oferuje .

Ja kupiłem rozetki i zleciłem pospawanie znajomemu smile.gif