Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pistolet lakierniczy.

Featured Replies

Napisano

Koledzy co polecacie jako sprzet do nauki?

Zastanawialem sie nad tym

http://allegro.pl/pistolet-lakierniczy-speedway-hvlp-1-4-green-prof-i3352576096.html#tabsAnchor

Ale z racji posiadania malego kompresora przychodzi mi na mysl,pistolet niskocisnieniowy np.

http://allegro.pl/pistolet-lakierniczy-niskocisnieniowy-600ml-hvlp-i3356704608.html

Napisano

> Koledzy co polecacie jako sprzet do nauki?

Do nauki i zabawy wystarczy. Taki trochę lepszy spray grinser006.gif. Wiesz jak jest - jeden zrobi dobre zdjęcie telefonem, inny spieprzy lustrzanką zlosnik.gif. Z pistoletami lakierniczymi jest tak samo. Kup najtańszy, baw się, kombinuj i ćwicz rękę grinser006.gif.

Napisano

> Zastanawialem sie nad tym

> http://allegro.pl/pistolet-lakierniczy-speedway-hvlp-1-4-green-prof-i3352576096.html#tabsAnchor

> Ale z racji posiadania malego kompresora przychodzi mi na mysl,pistolet niskocisnieniowy np.

> http://allegro.pl/pistolet-lakierniczy-niskocisnieniowy-600ml-hvlp-i3356704608.html

Malowałeś już kiedyś pistoletem ?

Napisano

> Zastanawialem sie nad tym

> http://allegro.pl/pistolet-lakierniczy-speedway-hvlp-1-4-green-prof-i3352576096.html#tabsAnchor

hvlp wymaga dużo powietrza i słabo rozdrabia, niezastąpiony do bazy i podkładów. (oszczędza farbę)

hp do ostatniej warstwy na lustro bez polerowania (bardzo kurzy)

mam dwa speedwaye w garażu i są ok, możesz sobie do nich dokupić dysze 2.0 do szpachli i podkładów, 1,3 do klaru. Do nauki idealny. Pamiętaj o regulatorze ciśnienia i odwadniaczu przy pistolecie.

Napisano
  • Autor

> Powodzenia.

Ale,ze zly?

Nie mam zludzen,ze szalu robic nie bedzie,ale w porowaniu do tego co mialem do tej pory to i tak kosmos.

W osatecznosci gdy na drobne elementy samochodu sie nie nada (taniego samochodu,wiec nie bedzie szkoda),to bedzie do malowania maszyn rolniczych itp.

Napisano

> Ale,ze zly?

> Nie mam zludzen,ze szalu robic nie bedzie,ale w porowaniu do tego co mialem do tej pory to i tak

> kosmos.

> W osatecznosci gdy na drobne elementy samochodu sie nie nada (taniego samochodu,wiec nie bedzie

> szkoda),to bedzie do malowania maszyn rolniczych itp.

Celowo tak napisałem by zasiać w Tobie ziarno niepewności. wink.gif

Teraz bardziej serio. Używałem różnych pistoletów, od Saty do marketowców, i co ciekawe w odwrotnej kolejności - od najdroższego do najtańszych. zlosnik.gif

Dobry pistolet ma zapewnić dwie rzeczy, mianowicie równomiernie rozpylać farbę na całą szerokość kity i rozpylać ją do postaci drobnej mgły.

Z pistoletem Sata to było oczywiste ale tak całkiem szczerze, marketowcami też daje się lakierować i to bardzo przyzwoicie. wink.gif

Kwestia tego na jaki egzemplarz trafisz. I czasem lakierowanie tanim pistoletem wymaga większej wprawy i kombinacji bo krople na jakie rozpyla lakier są większe. Ale dasz radę.

Najważniejsze w tym zestawie to kompresor, małe popierdółki z marketu nadają się do pompowania kół. Do lakierowania mają już za małą wydajność.

Napisano

Tego Sico Gold ma mój kuzyn, który trochę zaczał bawić sie w lakierke. Malował mi element do skutera to naprawde ładnie wyszedł lakier

Napisano

> Malowalem,tylko pistolety byly powiedzmy sobie to bardzoooo zabytkowe.

> PS. wkoncu kupilem takie cudo http://allegro.pl/show_item.php?item=3332595001

Jak już masz HVLP to teraz dostosuj sobie instalację bo będzie lipa.

wąż 10mm i najlepiej zbiornik buforowy (reduktor przy kompresorze będzie powodował duży spadek ciśnienia, ja zrobiłem ze starej butli LPG) najlepiej abyś aż do pistoletu miał pełne 6 bar i dopiero przy pistolecie redukował do tych 2-3 bar.

Napisano

Bardzo dobrze napisałeś , ale rozwinę to jesli pozwolisz claps.gif

do prawidłowego lakierowania powinno się zacząć od kompresora , to znaczy :

- kompresor musi mieć wydajność w ltr/min wyższą niż pistolet minimum x2

- nawet "chńczykiem" polakierujesz jak SATĄ czy DeWilbissem pod warunkiem doboru ciśnienia (1,8>2,0bar) i odległosci od elementu , a to oznacza że najpierw trzeba zrobić test wody ,tzn; - wlewamy wodę do pistoletu i robimy natryski na karton obserwując zachowanie natryśniętej wody , robi się to z rożnych odległości obserwując kiedy sie rozlewa i nie zcieka , a kiedy zcieka .

Napisano

> Bardzo dobrze napisałeś , ale rozwinę to jesli pozwolisz

> do prawidłowego lakierowania powinno się zacząć od kompresora , to znaczy :

> - kompresor musi mieć wydajność w ltr/min wyższą niż pistolet minimum x2

> - nawet "chńczykiem" polakierujesz jak SATĄ czy DeWilbissem pod warunkiem doboru ciśnienia

> (1,8>2,0bar) i odległosci od elementu , a to oznacza że najpierw trzeba zrobić test wody ,tzn;

> - wlewamy wodę do pistoletu i robimy natryski na karton obserwując zachowanie natryśniętej

> wody , robi się to z rożnych odległości obserwując kiedy sie rozlewa i nie zcieka , a kiedy

> zcieka .

O widzisz, tego nie wiedziałem ale ja samego lakierowania (w sensie pryskania) uczyłem się samodzielnie.

Napisano
  • Autor

> Bardzo dobrze napisałeś , ale rozwinę to jesli pozwolisz

> do prawidłowego lakierowania powinno się zacząć od kompresora , to znaczy :

> - kompresor musi mieć wydajność w ltr/min wyższą niż pistolet minimum x2

> - nawet "chńczykiem" polakierujesz jak SATĄ czy DeWilbissem pod warunkiem doboru ciśnienia

> (1,8>2,0bar) i odległosci od elementu , a to oznacza że najpierw trzeba zrobić test wody ,tzn;

> - wlewamy wodę do pistoletu i robimy natryski na karton obserwując zachowanie natryśniętej

> wody , robi się to z rożnych odległości obserwując kiedy sie rozlewa i nie zcieka , a kiedy

> zcieka .

Cenne rady.

Wiec pistolet dzis przyszedl.

Niestety nie bylo mi dane go jeszcze przetestowac,ale musze na spokojnie pocwiczyc z ta woda,bo tutaj sa az 3pokretla.W tym,ktory mialem do tej pory bylo tylko jedna,wiec tutaj o wiele wiecej opcji ustawienia.

A powiedzcie mi bo dostalem taki jakby kluczyk -imbus.Z tego co do tej pory spr. to sluzy on do odkrecenia ,,nakretki" czy jak sit to tam zwie,za dysza.

https://www.google.pl/search?q=sico+gold...tml%3B615%3B461 ->na foto nr 4.

Wie ktos po co to jest?Bo przy czyszczeniu chyba procz iglicy i dyszy,glebiej pistoletu sie nie rozkreca?

Ps. takie pyt. poza tematem,w jakich proprcjach rozpuszcza sie baze lakieru dwuskladnikowego.?(baza i klar,bo klar mam napisane na butelce 2:1).

A na bazie nie mam nic napisane.

Napisano

> Cenne rady.

> Wiec pistolet dzis przyszedl.

> Niestety nie bylo mi dane go jeszcze przetestowac,ale musze na spokojnie pocwiczyc z ta woda,bo

> tutaj sa az 3pokretla.W tym,ktory mialem do tej pory bylo tylko jedna,wiec tutaj o wiele

> wiecej opcji ustawienia.

> A powiedzcie mi bo dostalem taki jakby kluczyk -imbus.Z tego co do tej pory spr. to sluzy on do

> odkrecenia ,,nakretki" czy jak sit to tam zwie,za dysza.

> https://www.google.pl/search?q=sico+gold...tml%3B615%3B461 -Wie ktos po co to jest?Bo przy

> czyszczeniu chyba procz iglicy i dyszy,glebiej pistoletu sie nie rozkreca?

Może masz sitko pod kubkiem wkręcane na imbus? Dawno pistoletu nie rozbierałem, nie mogę sobie przypomnieć do czego imbus. hmm.gif

> Ps. takie pyt. poza tematem,w jakich proprcjach rozpuszcza sie baze lakieru dwuskladnikowego.?(baza

> i klar,bo klar mam napisane na butelce 2:1).

Więc klar mieszasz w takich proporcjach jakie podali. Czasem dopuszcza się rozcieńczenie, wtedy też pisze na opakowaniu.

> A na bazie nie mam nic napisane.

Baza jaka? Chemię rozcieńcza się zwykle w proporcjach 1:1, są do tego rozcieńczalniki, zwykle jest uniwersalny do bazy i można nim rozcieńczyć klar. Jeśli nie masz pewności zadzwoń do faceta który dorabiał Ci lakier i spytaj jak rozcieńczyć bazę.

Napisano

> Ps. takie pyt. poza tematem,w jakich proprcjach rozpuszcza sie baze lakieru dwuskladnikowego.?(baza

> i klar,bo klar mam napisane na butelce 2:1).

> A na bazie nie mam nic napisane.

2:1 to nie jest rozcieńczalnik tylko utwardzacz do klaru.

do bazy nie daje się utwardzacza, można dodać rozcieńczalnika ew 10%, ale zazwyczaj się leje taki jaki jest.

Napisano
  • Autor

> 2:1 to nie jest rozcieńczalnik tylko utwardzacz do klaru.

> do bazy nie daje się utwardzacza, można dodać rozcieńczalnika ew 10%, ale zazwyczaj się leje taki

> jaki jest.

Zle sie wyrazilem.Chodzi o to,ze majac 100ml bazy ile ml rozpuszalniku ,mozna/trzeba dolac?

Bo wygrzebalem w garazu jakas stara baze,ktora kiedys dorabialem ale w koncu jej nie uzylem.

Wiec pomyslalem,ze moze mi posluzyc jako element nauki malowania nowym pistoletem,tylko nie wiem ile dolac rozpuszczalniku do niej.

Napisano

> Zle sie wyrazilem.Chodzi o to,ze majac 100ml bazy ile ml rozpuszalniku ,mozna/trzeba dolac?

> Bo wygrzebalem w garazu jakas stara baze,ktora kiedys dorabialem ale w koncu jej nie uzylem.

> Wiec pomyslalem,ze moze mi posluzyc jako element nauki malowania nowym pistoletem,tylko nie wiem

> ile dolac rozpuszczalniku do niej.

Przecież Ci napisałem.

Te trzy pokrętła: z boku regulacja szerokości kity, z fołu przy wężu ciśnienia, z tyłu wydatek lakieru.

Napisano

> Zle sie wyrazilem.Chodzi o to,ze majac 100ml bazy ile ml rozpuszalniku ,mozna/trzeba dolac?

> Bo wygrzebalem w garazu jakas stara baze,ktora kiedys dorabialem ale w koncu jej nie uzylem.

> Wiec pomyslalem,ze moze mi posluzyc jako element nauki malowania nowym pistoletem,tylko nie wiem

> ile dolac rozpuszczalniku do niej.

bazy najczęściej rozcieńcza sie w stosunku obiętościowym 1:1 lub wagowym 100g:87g

zawsze 1 wartość to baza(kolor) 2 wartość to rozcienczalnik i tu uwaga absolutnie nie wolno do lakierów bazowych , akrylowych czy podkładów dodawać rozcienczalnika NITRO !!!

Nitro dostępne w handlu nie jest nitrem lecz jego destylatem z recyklingu z 10>20% dodatkiem octanu lub acetonu w celu "zwiększenia mocy" ......

Ten półprodukt dobry jest do mycia pędzli czy pistoletów choć widziałem przypadki (nie rzadkie) że i do tego się nie nadawało .....

zalecam rozcienczalniki dedykowane do produktu

lakiery bezbarwne / kolory akrylowe to najczęściej spotykane są wartości 2:1 , wagowo 100g:50g

gdzie 1 wartość dotyczy lakieru a 2 utwardzacza , i tu bardzo ważny jest potlife (czas życia mieszanki) który zwykle wynosi około 50 minut , a potem zaczyna się nieodwracalne żelowanie grinser006.gif i towar jest do wyrzucenia , teraz latem trzeba przyjąć potlife -50% czyli 25 do 30 minut ....

to samo tyczy się podkładów akrylowych ...

chwila nieuwagi , papierosek lub piwko i pistolet do skrobania grinser006.gif

warto czytać "pismo obrazkowe " na odwrocie opakowania , to jest taka Katra Techniczna w miniaturze gdzie podane sa piktogramy oznaczające :

1.proporcje mieszania

2.potlife (czas życia mieszanki)

3.ilość warstw i ciśnienie natrysku - i tu uwaga (!) :

nie wiem czemu - a miałem w NOVOLu styczność z laboratorium i temat był wałkowany nonstop jako bzdura - podaje się ciśnienie natrysku jako 3-4bar facepalm%5B1%5D.gifa faktyczne i stosowane i jedynie słuszne to 1,8>2,0bar !!!