Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż nadkoli astra f tył sedan

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie o montaż nadkoli tył astra f sedan. Tydzień temu wykonałem u lakiernika naprawę tylnych błotników z wiadomego powodu i żeby ponownie nie korodowało postanowiłem zakupić i zamontować nadkola. Kupiłem dokąłdnie takie takie:

287017597-3333915039.jpeg

I teraz pytanie o montaż jak zamontować aby nie było bezpośredniej współpracy nadkola z blachą błotnika. Czy podkładaliście tam jakąś piankową taśmę, sylikon? Czym montowaliście za kołem do wnęki, wkręt, sylikon?

post-47022-14352520842799_thumb.jpeg

Napisano

Ja uszczelniałem czarnym silikonem. Zresztą tutaj jest link do mojego wątku z 2005r. Niestety już bez fotek.

Jakieś 2 tygodnie temu widziałem moją Astrę i trzymała się "kupy" nawet całkiem nieźle ok.gif

Napisano

Robiłem u siebie ze 2 lata temu na tyle: mocowanie na blachowkręty, brzegi bezbarwny silikon(najpierw dobrze wyczyszczone/odtłuszczone) i na razie się trzyma.

Napisano

> Robiłem u siebie ze 2 lata temu na tyle: mocowanie na blachowkręty, brzegi bezbarwny

> silikon(najpierw dobrze wyczyszczone/odtłuszczone) i na razie się trzyma.

Panowie, silikon ma kwaśny odczyn i przyspiesza korozję. Chyba że użyje się silikonu neutralnego.

k.

Napisano

> Panowie, silikon ma kwaśny odczyn i przyspiesza korozję. Chyba że użyje się silikonu neutralnego.

> k.

Jak widać na moim przykładzie nie miało to wielkiego wpływu. Dla Św. Spokoju grinser006.gif można zastosować klej do szyb samochodowych - ten chyba będzie ok.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie też myślałem nad klejem do szyb. Jak zamontuje to wkleję foto. Jak macie jeszcze jakieś sugestie to napiszcie montaż będzie w weekend.

Pozdrawiam

Napisano

U mnie zamontowane to jest przy pomocy taśmy dwustronnej tesa (tosh montował). Trzyma się jak trzeba już ze 3 lata chyba. w tylnej części są przykręcone do zderzaka na 2 blachowkręty.

Co do podkładek to nic nie było tam podkładane, bo po sklejeniu taśmą do rantu raczej nic tam już nie pracuje.

Dodatkowo warto nieco zwęzić (i zfazować) tą część przylegającą do rantu żeby wizualnie to lepiej wyglądało. Oczywiście przed przyklejeniem wszystko odtłuścić żeby taśma dobrze trzymała.

Warto również zaopatrzyć się w opalarkę żeby dopasować lekko te plastikowe nadkola, bo miejscami nie chcą dolegać i przez naprężenie materiału mogłyby się odklejać.

Uważam, że gdyby fabrycznie one były montowane to z nadkolami nic by się nie działo. Progi owszem, ale nadkola by nie leciały.

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

Nadkola zamontowane, nic nie trzeba było opalać nadkola które kupiłem idealnie pasowały. Pomiędzy rant a nadkole dałem poliuretanową masę klejąco uszczelniającą Boll i wszystko idealnie przylega smile.gif

287089539-SAM_2593.JPG

287089539-SAM_2595.JPG

post-47022-14352521259834_thumb.jpg

Napisano

Piękna robota i pięknie utrzymane blachy i lakier - aż pozazdrościć.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Blacharka była robiona dwa miesiące temu wspawano nowe reperaturki wlewu paliwa i dołu błotnika prawa lewa strona progi nieruszane są oryginalne . jak umyje zrobię foto całego auta teraz jest przed myciem

Napisano

napisz proszę gdzie kupiłeś ten nadkola, są aż zaskakująco idealne - może jeszcze raz sobie kupię i założę

Napisano
  • Autor

Materiał polietylen

Przód/ tył tył

Strona (lewa/prawa) prawa

Producent POLCAR

Napisano

> Materiał polietylen

> Przód/ tył tył

> Strona (lewa/prawa) prawa

> Producent POLCAR

A miejsce zakupu? Sklep czy internet? Może jakieś namiary?

Napisano

> Blacharka była robiona dwa miesiące temu wspawano nowe reperaturki wlewu paliwa i dołu błotnika

> prawa lewa strona progi nieruszane są oryginalne . jak umyje zrobię foto całego auta teraz

> jest przed myciem

Dobry blacharz robił i dobry lakiernik, warto go tu lepiej pochwalić bo naprawdę nieźle to zrobił. Fotki pod odpowiednim kątem, widać załamania światła ale w życiu nie powiedziałbym patrząc na nie, że były nadkole robione.

• 7 miesięcy później...
Napisano

Witam

Mam pytanie mam Astre F Sedana z 99 roku i zasadnicze pytanie czy poniższe nadkola są dobrym wyborem?

Nadkole lewe

Prawe nadkole

Niestety nadkola już trochę po fakcie bo blacha juz zaczyna byc pozerana, a znajomy polecil mi montaż nadkoli, które mogą spowolnić proces. Do czasu, aż wyłożę kasę na naprawę całej okolicy wlewu paliwa lub kupie jakieś inne autko.

Napisano

> Niestety nadkola już trochę po fakcie bo blacha juz zaczyna byc pozerana, a znajomy polecil mi

> montaż nadkoli, które mogą spowolnić proces. Do czasu, aż wyłożę kasę na naprawę całej okolicy

> wlewu paliwa lub kupie jakieś inne autko.

nie uważam, że samo założenie nadkoli bez konserwacji i zrobieniu blach bedzie dobrym rozwiązaniem

jak rdza już jest to bedzie ona dalej postepować