Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford maverick / Nissan Terrano

Featured Replies

Napisano

Panowie jak w tym fordzie rozwiązany jest napęd przykład z otomoto

Stare Terrano / Mavericku była tradycyjna wajcha w tu chyba juz elektronikę dali.

BTW 2.0 nie za mały do tego gabarytu? W mojej CRV jest tyle samo i szału nie ma.

Napisano

> służbowe terrano II z 2.7 dieselem miało wajchy do załączania przedniego mostu i reduktora

Tyle tylko że nowszy maveric nie ma to już nie jest terrano II

Napisano

> Tyle tylko że nowszy maveric nie ma to już nie jest terrano II

na zdjęciach widać jakiś elektroniczny załącznik napędów koło radia po stronie kierowcy, wersja po FL ma już napęd automatycznie załączany

Napisano

> Panowie jak w tym fordzie rozwiązany jest napęd przykład z otomoto

> Stare Terrano / Mavericku była tradycyjna wajcha w tu chyba juz elektronikę dali.

> BTW 2.0 nie za mały do tego gabarytu? W mojej CRV jest tyle samo i szału nie ma.

to jakas mazda chyba shocked.gif

terrano mialo 2 wajchy, ogolnie dobre auta... ale ni jak je porownac do CRV...

• 3 tygodnie później...
Napisano

> to jakas mazda chyba

> terrano mialo 2 wajchy, ogolnie dobre auta... ale ni jak je porownac do CRV...

podłączę się do wątku....

które silniki w tych autach są najmniej awaryjne, najtańsze w utrzymaniu etc?

pozdr

Napisano

> podłączę się do wątku....

> które silniki w tych autach są najmniej awaryjne, najtańsze w utrzymaniu etc?

> pozdr

w terrano/maverick ? hmm.gif

Napisano

> w terrano/maverick ?

No tak, bo jak nie jeep to co innego? No i żeby była jasność- raczej tylko po czarnym i czasem leśne dukty wink.gif

Napisano

> No tak, bo jak nie jeep to co innego? No i żeby była jasność- raczej tylko po czarnym i czasem

> leśne dukty

Opel Frontera zlosnik.gif Kupiłem sobie znów takie "dziadostwo", tym razem B 3.2 V6 zlosnik.gif Po trzech dniach eksploatacji polecam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Opel Frontera Kupiłem sobie znów takie "dziadostwo", tym razem B 3.2 V6 Po trzech dniach

> eksploatacji polecam

chciałem taką tylko 2.2 16V , ale ciężko to dziadostwo w dobrym sanie znaleźć.

Napisano

> chciałem taką tylko 2.2 16V , ale ciężko to dziadostwo w dobrym sanie znaleźć.

Nie wyobrażam sobie jazdy longiem z silnikiem 2.2 sick.gif A co do poszukiwań, widziałem 2 z ogłoszeń i kupiłem co było, bo szkoda mi życia na szukanie "igiełki" crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wyobrażam sobie jazdy longiem z silnikiem 2.2 A co do poszukiwań, widziałem 2 z ogłoszeń i

> kupiłem co było, bo szkoda mi życia na szukanie "igiełki"

Myślę ze przy moim stylu jazdy da radę, a choruje na sporta tylko ze one są 4 miejscowe oslabiony.gif, a przeróbka bez wałka raczej niewykonalna.

Napisano

> Opel Frontera Kupiłem sobie znów takie "dziadostwo", tym razem B 3.2 V6 Po trzech dniach

> eksploatacji polecam

A Ty nie miałeś czasem patrola?

Napisano

> Miałem

jak kupiłem fronterę to pisałeś że i tak kiedyś "dojrzeję" i kupię patrola smile.gif

widzę, że u Ciebie jest teraz odwrotny trend smile.gif

Napisano

> jak kupiłem fronterę to pisałeś że i tak kiedyś "dojrzeję" i kupię patrola

> widzę, że u Ciebie jest teraz odwrotny trend

Ale mam kolejnego, tylko, że ten kolejny musi doczekać się aż będę miał wenę i go zrobię zlosnik.gif

Co do frontery, w teren się nie nadaje, tam patrol, ale na szosę to już jak kto woli, wedle uznania zlosnik.gif

Napisano

> Ale mam kolejnego, tylko, że ten kolejny musi doczekać się aż będę miał wenę i go zrobię

ok.gif

> Co do frontery, w teren się nie nadaje, tam patrol, ale na szosę to już jak kto woli, wedle uznania

Zależy czy w teren czy w "teren". Mi tam wystarcza - w błocie się nie taplam, a tam gdzie mam wjechać to wjadę.

Napisano

> Zależy czy w teren czy w "teren". Mi tam wystarcza - w błocie się nie taplam, a tam gdzie mam

> wjechać to wjadę.

A jakie silniki są godne polecenia? Frontery nie rdzewieja bardziej niż inne terenówki?

Napisano

> A jakie silniki są godne polecenia? Frontery nie rdzewieja bardziej niż inne terenówki?

chodzi Ci o fronterę A czy B?

Napisano

> Raczej b

3,2 V6 ok.gif

Mało awaryjny, spory zapas mocy a pali praktycznie tyle samo co mniejsze jednostki.

Napisano

> 3,2 V6

> Mało awaryjny, spory zapas mocy a pali praktycznie tyle samo co mniejsze jednostki.

a coś więcej o tych autkach? mocno awaryjne? drogi serwis?

mocno rdzawe?

takie coś znalazłem w jednym z ogłoszeń

"Silniczek 2.4 brzytwa, motor pochodzi od rządowego "Senatora", cichutki nie bierze grama oleju i nie dymi, rozrząd na łańcuchu najlepszy silnik w tych autach, bo można go śmiało kręcić i nie musimy się obawiać, że urwiemy rozrząd jak w silnikach Ecoteca 2.2 benzyna na pasku (częsty przypadek), jest za słaby ewidentnie do tej budy. Silnik chodzi idealnie na benzynie i na gazie sekwencyjnym. Jest po dużym przeglądzie i regulacji, na zbiorniku 42L robie ponad 300 kilometrów, spokojna jazda po mieście 13 litrów na setke (bez oszustwa), żaden silnik w tej klasie nie spali mniej.

W każdym z tych aut jest sprzęgło do zrobienia na dzień dobry, jeżeli oczywiście chcemy dłużej pojeździć, w tym egzemplarzu jest już wszystko wymienione, całe kompletne sprzęgło (tarcza sprzęgłowa, docisk i łożysko oporowe) + pompa sprzęgłowa przy kabinie, straszne koszta prawie 3000zł z robocizną, nie znajdziecie taniej zestawu, bo to kawał ogromnego sprzęgła więc tylko siadać i jechać..

Frontera Pierwszej generacji pod właściwościami jezdnymi jest o wiele lepsza od II genu, bo ma bezobsługowe tylne zawieszenie na Resorach, a nie jakieś Amortyzatory Śrubowe, które są w Strasznej Cenie i się często psują."

Napisano

> a coś więcej o tych autkach? mocno awaryjne? drogi serwis?

> mocno rdzawe?

> takie coś znalazłem w jednym z ogłoszeń

> "Silniczek 2.4 brzytwa, motor pochodzi od rządowego "Senatora", cichutki nie bierze grama oleju i

> nie dymi, rozrząd na łańcuchu najlepszy silnik w tych autach, bo można go śmiało kręcić i nie

> musimy się obawiać, że urwiemy rozrząd jak w silnikach Ecoteca 2.2 benzyna na pasku (częsty

> przypadek), jest za słaby ewidentnie do tej budy. Silnik chodzi idealnie na benzynie i na

> gazie sekwencyjnym. Jest po dużym przeglądzie i regulacji, na zbiorniku 42L robie ponad 300

> kilometrów, spokojna jazda po mieście 13 litrów na setke (bez oszustwa), żaden silnik w tej

> klasie nie spali mniej.

> W każdym z tych aut jest sprzęgło do zrobienia na dzień dobry, jeżeli oczywiście chcemy dłużej

> pojeździć, w tym egzemplarzu jest już wszystko wymienione, całe kompletne sprzęgło (tarcza

> sprzęgłowa, docisk i łożysko oporowe) + pompa sprzęgłowa przy kabinie, straszne koszta prawie

> 3000zł z robocizną, nie znajdziecie taniej zestawu, bo to kawał ogromnego sprzęgła więc tylko

> siadać i jechać..

> Frontera Pierwszej generacji pod właściwościami jezdnymi jest o wiele lepsza od II genu, bo ma

> bezobsługowe tylne zawieszenie na Resorach, a nie jakieś Amortyzatory Śrubowe, które są w

> Strasznej Cenie i się często psują."

Powyższy opis jest z frontery A więc zdecyduj się o którą Ci chodzi smile.gif

Ja mam A z rocznika 1994. Konstrukcja auta jest Isuzu więc na pewno jest zdecydowanie mniej rdzy niż oplach z tego rocznika.

U mnie karoseria jest praktycznie bez rdzy. Zdarzają się jakieś naloty na ramie czy innych elementach, ale naprawdę niewielkie. Spokojnie kolejne 20 lat powinno wytrzymać smile.gif

Awarie z reguły nie są uciążliwe ani w naprawie ani dla portfela.

Z częstych usterek - padają sprzęgiełka automatyczne w napędzie przednim - pomaga wymiana na manualne - przy odpowiednim traktowaniu powinny wystarczyć "dożywotnio".

Napisano

> Powyższy opis jest z frontery A więc zdecyduj się o którą Ci chodzi

> Ja mam A z rocznika 1994. Konstrukcja auta jest Isuzu więc na pewno jest zdecydowanie mniej rdzy

> niż oplach z tego rocznika.

> U mnie karoseria jest praktycznie bez rdzy. Zdarzają się jakieś naloty na ramie czy innych

> elementach, ale naprawdę niewielkie. Spokojnie kolejne 20 lat powinno wytrzymać

> Awarie z reguły nie są uciążliwe ani w naprawie ani dla portfela.

Tak, wiem, że to opis pierwszej generacji. Zobaczymy co się trafi wink.gif

Nie chce mi się zbyt daleko jeździć w poszukiwaniu auta. Czyli ten 2,4 też jest ok?

Pozdr

> Z częstych usterek - padają sprzęgiełka automatyczne w napędzie przednim - pomaga wymiana na

> manualne - przy odpowiednim traktowaniu powinny wystarczyć "dożywotnio".

Napisano

> Tak, wiem, że to opis pierwszej generacji. Zobaczymy co się trafi

Ja mam 2,0 więc na temat 2,4 wiem jedynie z forum frontery. Ogólnie ludzie na niego nie narzekają w przeciwieństwie do diesla 2,5. Z diesli najlepszy jest isuzu 2,8.