Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie kupujecie opony?

Featured Replies

Napisano

Witka zlosnik.gif

Przy okazji montażu akcesoryjnego dodatku pod nazwą rear bumper sadlebag grinser006.gif musiałem się położyć obok moto i zauważyłem "guza" na tylnej oponie... hmm.gif

W dotyku, pod naciskiem palca, jest "miękki", tzn. wygląda to tak, jakby sam bieżnik się odspoił od kordu. Powietrza nie ubywa, pojęcia nie mam, kiedy się to to pojawiło, żadnych objawów nie zaobserwowałem niewiem.gif

W ogóle ta opona jest (i była od zakupu moto) dziwnie wyząbkowana, schodek ma parę mm (postaram się zrobić fotki jutro).

Pytanie jak w tytule: gdzie się zaopatrujecie w opony? Sklepy stacjonarne? Internet? Serwis oponiarski dla moto wraz ze sklepikiem? niewiem.gif

Rozmiar to 140/90/16 77 H. Teraz jest Metzeller Marathon, jednak cena mnie troszkę ostudziła (ponad 600zł). Ktoś poleci jakiś namiar?

Pozdrawiam - romano11 30.GIF

Napisano

motogumy.pl

Zawsze z założeniem itd, ale ja to mam przysłowiowy rzut beretem zlosnik.gif

Napisano

Witam

Tanie "Michałki" mieli kiedyś a Moto_ATV. Aczkolwiek, jak już kiedyś pisałem, raczej z usług ich "serwisu" bym nie korzystał.

Zarówno wymiana opon ( pozostałości po starych ciężarkach, konieczność ponownego wyważeni) jak i jakość usług mechanicznych, nieco odbiegała od normy no.gif

Napisano

> Pytanie jak w tytule: gdzie się zaopatrujecie w opony? Sklepy stacjonarne? Internet? Serwis

> oponiarski dla moto wraz ze sklepikiem?

Oponeo.pl albo sklepopon.pl zależnie od tego, gdzie taniej wink.gif ale różnice są minimalne.

Napisano

> Witka

> Przy okazji montażu akcesoryjnego dodatku pod nazwą rear bumper sadlebag musiałem się położyć

> obok moto i zauważyłem "guza" na tylnej oponie...

> W dotyku, pod naciskiem palca, jest "miękki", tzn. wygląda to tak, jakby sam bieżnik się odspoił od

> kordu. Powietrza nie ubywa, pojęcia nie mam, kiedy się to to pojawiło, żadnych objawów nie

> zaobserwowałem

> W ogóle ta opona jest (i była od zakupu moto) dziwnie wyząbkowana, schodek ma parę mm (postaram się

> zrobić fotki jutro).

> Pytanie jak w tytule: gdzie się zaopatrujecie w opony? Sklepy stacjonarne? Internet? Serwis

> oponiarski dla moto wraz ze sklepikiem?

> Rozmiar to 140/90/16 77 H. Teraz jest Metzeller Marathon, jednak cena mnie troszkę ostudziła (ponad

> 600zł). Ktoś poleci jakiś namiar?

> Pozdrawiam - romano11

poszukaj w swoich okolicach - zwykle serwisy oponiarskie daja montaz gratis do kupionych u nich opon, a biorac po uwage ze roznice cen opony sa niewielkie to doliczenie 100pln za montaz moze zrobic roznice wink.gif

ja kupilem przy okazji zimowego serwisu u swojego mechanika, ale teraz uwazam ze przeplacilem ~100pln, wlasnie dlatego ze co prawda cena opony byla na poziomie internetowym, ale doliczyl mi jeszcze montaz i wyszlo 950pln za komplet. W serwisie oponiarskim rzucili mi cene 860pln (czyli 10pln drozej niz u mechanika) ale montaz bylby gratis.

PS. szukaj oponiarza ktory sie specjalizuje w motocyklach, bo opony niby kupisz i zalozysz u kazdego, ale z wywazeniem moze byc juz problem

Napisano
  • Autor

> poszukaj w swoich okolicach - zwykle serwisy oponiarskie daja montaz gratis do kupionych u nich

> opon, i wyszlo 950pln za komplet. W serwisie oponiarskim rzucili mi cene 860pln

Póki co oblookałem oponeo i wyszło mi 1039 za kpl: 630 tył i 409 przód.

Dzisiaj ujawniły się kolejne uszkodzenia i jest tak, jak przypuszczałem: bieżnik odspoił się od kordu i widać nici grinser006.gif ale powietrze nie ucieka.

Przód niby jest OK, ale naczytałem się, że lepiej zmieniać opony parami, zresztą ona też jest z 2003 roku, więc tak samo zmęczona życiem jak i tył - kupienie samego tyłu to było by tylko odwlekanie tego, co nieuniknione i trochę drutem zalatuje grinser006.gif

Szkoda tylko, że to się ujawniło w środku sezonu - wyjęcie tylnego koła wymaga dnia urlopu biglaugh.gif muszę zdemontować kufer, tłumik, "zderzak" i inne ozdóbki, fragment ramy... beksa.gif

Dzisiaj poległem z wymianą oleju w lagach: dopiero w domu do mnie dotarło, że żeby wykręcić korki od góry, nie potrzebuję narzędzia specjalnego Yamaha 1874847237428572502958 ani imbusa 17. Wystarczy nakrętka długa klasy A2 i klucz sztorcowy 001.gif prawda, jakie to proste? waytogo.gif

Napisano

Na wirku pierwszy gumiarz koło sądu.

Szefo też podobno na moto śmiga.

100 za wymianę kół i opon w mojej xj 600 chciał.

Sama przekladka opon z wyrażeniem 60.

Wymiana gratis jak kupisz u nich.

Sprawdź ich przed podjęciem decyzji.

Warto za gumę dać 20 więcej i wymianę mieć gratis.

Unikaj bracikow...tych nastepnych gumiarzy..nie szanują cudzej własności.

Napisano
  • Autor

> Na wirku pierwszy gumiarz koło sądu.

OK, dzięki za info. Zapytam, co mogą mi zaoferować i w jakiej cenie.

Napisano
  • Autor

Uszkodzenia ewidentnie dyskwalifikują oponę... ooniee.gifpanic.gif

287042203-SAM_0037.JPG

Cyc w powiększeniu grinser006.gif

287042203-SAM_0039.JPG

Widok ogólny

287042203-SAM_0034.JPG

Wyząbkowanie 1

287042203-SAM_0042.JPG

Wyząbkowanie 2

287042203-SAM_0043.JPG

Wyząbkowanie 3

287042203-SAM_0032.JPG

Odspojony bieżnik... pad.gif

287042203-SAM_0030.JPG

287042203-SAM_0041.JPG

post-109606-14352520979839_thumb.jpg

Napisano

Ja kupuję od gościa znalezionego na Allegro ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja kupuję od gościa znalezionego na Allegro

Niestety: "Wygląda na to, że nie mamy tego, czego szukasz."

Trudno.

Doradźcie za to koledzy, co byście wybrali:

Oponeo - kpl P+T 1039zł + 60zł przełożenie, wyważenie, nowy kominek VS warsztat lokalny kpl P+T 970zł z montażem i wyważeniem w cenie.

Opony te same, jedynie w warsztacie gość patrząc w ekran komputera określił ich rok produkcji na 2011 rok, a w Oponeo jest w opisie - styczeń 2012, ale jednocześnie jest zapis, że faktyczny może się nieznacznie różnić, więc finalnie to mogą być dokładnie te same opony... hmm.gifniewiem.gif

Odwiedzę jeszcze "mojego" gumiarza, ale nie wiem, czy ma w ofercie gumki do moto.

Napisano
  • Autor

> Niestety: "Wygląda na to, że nie mamy tego, czego szukasz."

OK, temat do zamknięcia: będę użytkownikiem opon MAXXIS, zobaczymy, co to jest warte... hmm.gif

Ze względu na dość małe przebiegi roczne, pewnie te opony też "wykorkują" ze starości, a nie zużycia... oslabiony.gif

Napisano

> OK, temat do zamknięcia: będę użytkownikiem opon MAXXIS, zobaczymy, co to jest warte...

> Ze względu na dość małe przebiegi roczne, pewnie te opony też "wykorkują" ze starości, a nie

> zużycia...

nie, nie do zamknięcia....

proszę mi tu jak na spowiedzi się chwalić gdzie i za ile... palacz.gif

Napisano
  • Autor

> proszę mi tu jak na spowiedzi się chwalić gdzie i za ile...

Cóż, poziomu cenowego kolegi RGB66 nie pobiłem, ale to może mieć bezpośredni związek z rozmiarem, nośnością i "prędkością" opon... hmm.gif

Za jedyne 617zł (z przesyłką) nabyłem opony u tego sprzedawcy: tył 349zł, produkcja ogólnie 2012 rok i przód za 255zł z datą opuszczenia formy 5010, a więc wg wszelkich prawideł sztuki oponiarskiej uznawane jako nowe. Będzie OK waytogo.gif (mam nadzieję).

Napisano

> Cóż, poziomu cenowego kolegi RGB66 nie pobiłem, ale to może mieć bezpośredni związek z rozmiarem,

> nośnością i "prędkością" opon...

> Za jedyne 617zł (z przesyłką) nabyłem opony u tego sprzedawcy: tył 349zł, produkcja ogólnie 2012

> rok i przód za 255zł z datą opuszczenia formy 5010, a więc wg wszelkich prawideł sztuki

> oponiarskiej uznawane jako nowe. Będzie OK (mam nadzieję).

mój przód na miejscu chcieli mi sprzedać za 330 z montażem...

tyłu dla mnie tam nie widzę

ps

przy okazji opon...

warte to zastanowienia?

Napisano

> Cóż, poziomu cenowego kolegi RGB66 nie pobiłem, ale to może mieć bezpośredni związek z rozmiarem,

> nośnością i "prędkością" opon...

coś takiego sobie wtedy sprawiłem:

jakiś tekst