Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima slabo chlodzi - objawy

Featured Replies

Napisano

Wiec mam problema w moim Clio II ph 2 z klimatyzacja sick.gif Bardzo slabo chlodzi i nie jest w stanie wogule auta schlodzic nawet po baardzo dlugiej podrozy.

Klimatyzacja byla nabita w czerwcu, bylo polowa czynnika, ale bylo to moje pierwsze uzupelnienie czynnika wiec nie wiem kiedy byla poprzednio robiona. Filt PP nowka.

Czy stary osuszacz moze powodowac, ze klima ma slaba wydajnosc ?? Bo nie wiem czy kiedykolwiek byl wymieniany. Chce go wymienic.

Inny objaw to temperatura przewodow klimatyzacji. Obydwa przed zaworem rozpreznym sa ze tak powiem chlodne tzn. grubszy chlodniejszy niz ten cienszy. W innych autach jak dotykalem przewodow to hrubszy byl baardzo zimny. Natomiast obydwa przewody za zaworem rozpreznym idace bezposrednio do parownika sa bardzo zimne a w srodku dalej cieplo sick.gif

Oczywiscie pojade jeszcze raz na odciagniecie czynnika i wymiane osuszacza.

Czy zawor rozprezny u mnie dziala prawidlowo ? Tzn. tak jak byc powinni czy jednak temperatura wezy powinna sie roznic o wiele bardziej.

Pozd

Napisano

Najpierw to sprawdź ile czynnika zostało w układzie. Sadze, że będzie mało - czyli masz gdzieś nieszczelność i od tego trzeba zacząć.

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Najpierw to sprawdź ile czynnika zostało w układzie. Sadze, że będzie mało - czyli masz gdzieś

> nieszczelność i od tego trzeba zacząć.

> Krawiec

no ale skoro klima dziala przez rok odkad mam to auto to nagle po nabiciu zaczela puszczac ??

Napisano

> no ale skoro klima dziala przez rok odkad mam to auto to nagle po nabiciu zaczela puszczac ??

ciut wieksze cisnienie, lekko poruszone przewody. Mogl poleciec jakis oring i czynnik wylatuje. Albo padl bez zwiazku z wymiana. Czasami tez tak bywa.

Napisano
  • Autor

> ciut wieksze cisnienie, lekko poruszone przewody. Mogl poleciec jakis oring i czynnik wylatuje.

> Albo padl bez zwiazku z wymiana. Czasami tez tak bywa.

czyli jednym slowem trzeba kupic osuszacz i pojechac na zapelnienie ukladu barwnikiem i sprawdzenie gdzie ucieka.

Napisano

> czyli jednym slowem trzeba kupic osuszacz i pojechac na zapelnienie ukladu barwnikiem i sprawdzenie

> gdzie ucieka.

imho osuszacz to jest do wymiany kiedy jezdziles z niekompletnym ukladem albo dlugo z zupelnie pustym. Nie kupuj, jedz do dobrego warsztatu od klimy a nie do wymieniaczy czynnika.

Napisano

JA nabijałem 2 lata temu ,malo uzywam ogólnie klimy....

Dzis włączyłem ,jakis świst,czelest lekki ,obie rurki ciepłe,wsumie nagle.. ale 2 lata temu cos pykło jakby guma i gosc mówi ze moze byc gdzies nieszczelnosc ,ale nabiłem i działała do dziś....

W jaki sposób szukaja nieszczelności ,oprócz nabijania układu azotem czy czyms co zawsze nabijają?

Napisano

wiatrak Ci się wlacza na chlodnicy ?

Napisano

> W jaki sposób szukaja nieszczelności ,oprócz nabijania układu azotem czy czyms co zawsze nabijają?

barwnik uv

Napisano

> JA nabijałem 2 lata temu ,malo uzywam ogólnie klimy....

> Dzis włączyłem ,jakis świst,czelest lekki ,obie rurki ciepłe,wsumie nagle.. ale 2 lata temu cos

> pykło jakby guma i gosc mówi ze moze byc gdzies nieszczelnosc ,ale nabiłem i działała do

> dziś....

> W jaki sposób szukaja nieszczelności ,oprócz nabijania układu azotem czy czyms co zawsze nabijają?

azot , czujnik gazu ,barwnik - mniej więcej w takiej kolejnośći wink.gif

Napisano

> azot , czujnik gazu ,barwnik - mniej więcej w takiej kolejnośći

poleć jakis zakład u nas ...

Napisano

> imho osuszacz to jest do wymiany kiedy jezdziles z niekompletnym ukladem albo dlugo z zupelnie

> pustym. Nie kupuj, jedz do dobrego warsztatu od klimy a nie do wymieniaczy czynnika.

Otóż to ok.gif Osuszacz wymienia się przy poważnym rozszczelnieniu układu, gdy ciśnienie spada do 0 i tylko wtedy. Gdy jest ciśnienie w układzie, wilgoć się nie przedostaje, nie ma takiej możliwości.

Napisano

> poleć jakis zakład u nas ...

Było nie raz na wielkopolskim zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

a dzialanie tego zaworu rozpreznego jest prawidlowe ?? Bo przewody przed zaworem - od strony sprezarki sa cieple a za zaworem sa zimne obydwa. Tak ma byc czy cos nie ten tegos halo ?

Napisano

> a dzialanie tego zaworu rozpreznego jest prawidlowe ?? Bo przewody przed zaworem - od strony

> sprezarki sa cieple a za zaworem sa zimne obydwa. Tak ma byc czy cos nie ten tegos halo ?

Zależy. Jedź do porządnego warsztatu na diagnostykę, na tym etapie wirtualne możliwości się kończą wink.gif

Napisano

> azot , czujnik gazu ,barwnik - mniej więcej w takiej kolejnośći

Znalezli nieszczelność 270635636-JUMP2.gif na górze gdzie łącza sie 2 rurki w kołniez tam ucieka ,popryskał i widac zlosnik.gif Robota + nabicie 250zł skromny.gif