Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

volvo s40 2.5T awd od 2005

Featured Replies

Napisano

od jakiegos czasu chodzi mi po głowie takie auto. od roku 2005 w górę. ceny używanych też są znośne.

celuję w silnik 2.5T i naped AWD, skrzynia automat (innej chyba nie robią)

czy ten samochod to skarbonka?

ma jakieś wady fabryczne , które trzeba poprawiać 9pekajace głowice? zuzywajace ise wałki rozrzadu które trzeba wymieniac z rozrzadem?)

czy jest kłopotliwe w serwisie - chodzi mi o udziwnienia podnoszace koszty serwisu itp...

byłem takim w trasie i dobrze sie jezdziło

Napisano

Mój przyjaciel ma właśnie z 2005 tylko bez AWD.

Przejechał nim ok 20000km przez rok.

Do tej pory nie miał z nim jakichkolwiek problemów, a auto ma ponad 200tkm.

Dla mnie w środku jest mało miejsca i tak bardziej plastikowo.

Wiadomo że każdy swoje chwali, ale osobiście polecił bym Ci model większy, również z tym silnikiem wink.gif Jest bardziej obszerny w środku, ale ma większe wymiary zewnętrze.

Pozdrawiam,

GL

Napisano

Jeżdze S40 II 2.5T T5 ale bez AWD i z manualem czyli wersją najmniej problematyczną.

Co do AWD- jest wersja z manualem ( i jeśli AWD to manual) Automaty Volvo uchodza ogólnie za awaryjne- a juz wszelkie tuningi, które silnik znosi dobrze- automat zabijają. Dośc problematyczny czy tez upierdliwy w serwisowaniu moze byc sam napęd AWD ( kątówka która często potrafi sie rozszczelnić)

Co do reszty- silnik raczej trwały i podatny na chipowanie ( 260 km/ 400 Nm na samym programie- przydaje sie tylko większy IC bo seryjny przy wysokich temperaturach nie wydaje). Zrobiłem już 70 kkm bez wiekszych problemów. Ze standardowych usterek- potrafią cieknąc uszczelniacze walków rozrządu. Niektórym padały koła zmiennych faz ( ale w S40/C30/V50 saą ulepszone w stosunku do innych modeli Volvo z tym silnikiem). Zasadniczo udziwnień nie ma i miejsca nawet sporo pod maską

Wnętrze jakościowo może byc- Ja mam wersje Summum najbogatszą jaka była i nie narzekam- aczkolwiek plastiki mają tendencje do skrzypienia. Skóra też jest dosć słabej jakości, a łłaczenia skóra/ materiał potrafią pękać na fotelach. Duża ilośc elektroniki też czasem powoduje jakies drobne błędy typu zawiesi sie radio raz na pól roku podczas upałów

uważałbym na egzemplarze z USA i powypadkowe. To jednak szczególnie elektrycznie pojazd dośc skomplikowany i wszelkie ingerencje naprawczę mogą znacznie zwiększyć prawdpodobieństwo awarii np. elektroniki

Jakies pytania? Chętnie podpowiem

Napisano
  • Autor

> Jakies pytania? Chętnie podpowiem

jezdziłem takim z usa 2.5t automat, awd. nie wiem jaka wersja ale była skóra (juz zaczynała pekac) i dwustrefowy klimatronic-

oryginalne alufelgi były w kolorze szarym (nie wiem czy malowane ) ale farba złuszcza się powoli...

auto z lpg i powiem ze na trasie fajnie się jedzie.

skrzypi prawy boczek.

jak ceny serwisu i naprawy takiej skrzyni i ogólnie napedu?

Napisano

> jezdziłem takim z usa 2.5t automat, awd. nie wiem jaka wersja ale była skóra (juz zaczynała pekac)

> i dwustrefowy klimatronic-

> oryginalne alufelgi były w kolorze szarym (nie wiem czy malowane ) ale farba złuszcza się powoli...

> auto z lpg i powiem ze na trasie fajnie się jedzie.

> skrzypi prawy boczek.

> jak ceny serwisu i naprawy takiej skrzyni i ogólnie napedu?

Auto z USA, więc się nie dziw, że coś skrzypi, zapewne był właśnie tamtą stroną rozbity i tak poskładany, 99.9% to wypadki i to często nie małe, bo koszty sprowadzenia lekko uderzonych są nieopłacalne, więc ciągną to co da się za czapkę centów kupić, a potem reanimowane jest najtańszym kosztem w PL, to samo aluski, łuszczą się mo jak np były prostowane to potem mógł być ich malunek na szybko bez dobrego przygotowania.

Napisano

> Auto z USA, więc się nie dziw, że coś skrzypi, zapewne był właśnie tamtą stroną rozbity i tak

> poskładany, 99.9% to wypadki i to często nie małe, bo koszty sprowadzenia lekko uderzonych są

> nieopłacalne, więc ciągną to co da się za czapkę centów kupić, a potem reanimowane jest

> najtańszym kosztem w PL, to samo aluski, łuszczą się mo jak np były prostowane to potem mógł

> być ich malunek na szybko bez dobrego przygotowania.

Fakt te z USA zazywczaj się kombinowane. Ale mój jest krajowy i bezwypadkowy w 100% i też potrafi skrzypieć cosik .. smile.gif 130 kkm po polskich drogach też robi swoje

Napisano

> jezdziłem takim z usa 2.5t automat, awd. nie wiem jaka wersja ale była skóra (juz zaczynała pekac)

> i dwustrefowy klimatronic-

> oryginalne alufelgi były w kolorze szarym (nie wiem czy malowane ) ale farba złuszcza się powoli...

> auto z lpg i powiem ze na trasie fajnie się jedzie.

> skrzypi prawy boczek.

> jak ceny serwisu i naprawy takiej skrzyni i ogólnie napedu?

Skrzynie regneerują od 2.5- 3 kpln. Co do cen serwisu- jesli nie w ASO to można sie ogarnąc w miare małych pieniądzach. Wszak baaardzo dużo części pasuje z Focusa ( zawieszenie, hamulce itd) A nawet częsci do samego silnika mozna kupować w Fordzie ( pasuje z foki ST/RS) - wychodzi czesto taniej

Napisano

Dajcie sobie spokój z tym skrzypieniem=było robione. Ja właśnie znalazłem jednego świerszcza w postaci zapinki mocującej kabelek idący do prawego tylnego napinacza pasów. Żeby się do tego dostać musiałem się sporo narobić. Dodatkowo w Volvo wszelkie kable w drzwiach są oklejony taką taśmą gąbkową w celach wyciszenia - zamysł był bardzo dobry, ale po latach klej już nie jest tak mocny i potrafi na wybojach szeleścić - dźwięk podobny tak jakby odklejać 2 złączone ze sobą taśmy samoprzylepne. Polecam dostać się do tego i okręcić np. izolacją ok.gif