Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klapy wirowe

Featured Replies

Napisano

Witam,

gdzieś na forum czytałem, że aby wyzbyć się problemu klap wirowych wystarczy odłączyć sterownik i pozostawić, je w pozycji otwartej. Czy mógł by ktoś podać w miarę dokładny poradnik jak tego dokonać?

Napisano

> Witam,

> gdzieś na forum czytałem, że aby wyzbyć się problemu klap wirowych wystarczy odłączyć sterownik i

> pozostawić, je w pozycji otwartej. Czy mógł by ktoś podać w miarę dokładny poradnik jak tego

> dokonać?

Nalezy zdjąć plastikowy łacznik z dwoma sworzniami kulistymi na końcach.

http://allegro.pl/kolektor-ssacy-nastawnik-vectra-1-9-cdti-saab-1-9-i3378953639.html

Napisano

> a w pozmianowym...?

Nie ma możliwości... może programowo lub odkręcić siłownik...

W przed zmianowym to samo zawsze jedna klapa będzie pracować

Napisano
  • Autor

> Nie ma możliwości... może programowo lub odkręcić siłownik...

> W przed zmianowym to samo zawsze jedna klapa będzie pracować

Czyli nici z odpięcia tego bez spawania. Szkoda A czy faktycznie jest tak, że jak się klapy zatrą to mogą wpaść do tłoków i narobić spustoszenie?

Napisano

> A czy faktycznie jest tak, że jak się klapy zatrą

> to mogą wpaść do tłoków i narobić spustoszenie?

W pozmianowym tak. W metalowym nie słyszałem o takim przypadku.

Napisano

> Czyli nici z odpięcia tego bez spawania. Szkoda A czy faktycznie jest tak, że jak się klapy zatrą

Tak się już zdarzyło ( jest opis na kąciku )... zawsze można kolektor wymienić na nowy ... kolega wymienia Pierburga w Oplu za 650 zł

Mi wydaje się że one rozpadną się jak ośki się przetrą a nie od zablokowania.

Ja mam plastykowy ale to również nie daje 100% pewności. Jeszcze jest inne rozwiązanie czyli zastosować mycie i płukanie kolektora profilaktycznie co 50 tyś km bez jego rozkręcania - sa metody wink.gif

Napisano

> Ja mam plastykowy ale to również nie daje 100% pewności. Jeszcze jest inne rozwiązanie czyli

> zastosować mycie i płukanie kolektora profilaktycznie co 50 tyś km bez jego rozkręcania - sa

> metody

jaka to metoda skutecznie go umyje bez rozbierania? confused.gif

Bo po takim umyciu zaślepić EGR i spokój z klapami... cfaniak.gif

Napisano

> jaka to metoda skutecznie go umyje bez rozbierania?

> Bo po takim umyciu zaślepić EGR i spokój z klapami...

Ja nie stosowałem.... jest wiele tego :

jakiś tekst

Pierwszy lepszy

Napisano

a ja ostatnio stosowałem tańszą wersję, niestety bardziej czasochłonną a mianowicie odkręcenie kolektora i wyczyszczenie go ręcznie grinser006.gif

Napisano

> a ja ostatnio stosowałem tańszą wersję, niestety bardziej czasochłonną a mianowicie odkręcenie

> kolektora i wyczyszczenie go ręcznie

I na pewno znacznie skuteczniejszą wink.gif

Napisano

> I na pewno znacznie skuteczniejszą

Pewnie tak, jednak nie przesadzajmy z tą czystością kolektora w doładowanych silnikach. szczególnie 16V.

Napisano

> a w pozmianowym...?

Odkręcić sterownik i przenieść w inne miejsce.

Napisano

> Czyli nici z odpięcia tego bez spawania. Szkoda A czy faktycznie jest tak, że jak się klapy zatrą

Jak odłączysz siłownik, to trzecia klapa także bedzie odłoczona, kolega myli odpiecie górnej listwy z odpięciem siłownika od dołu.

Napisano

> Jak odłączysz siłownik, to trzecia klapa także bedzie odłoczona, kolega myli odpiecie górnej listwy

> z odpięciem siłownika od dołu.

Czy ktoś sprawdzał może czy samo odłączenie siłownika - wtyczki - wywala błąd?

Napisano

> Czy ktoś sprawdzał może czy samo odłączenie siłownika - wtyczki - wywala błąd?

Tak wywala, należy go przeniesć w inne miejsce i pozostawić podłączonym elektrycznie.

Napisano

> Tak wywala, należy go przeniesć w inne miejsce i pozostawić podłączonym elektrycznie.

No i jest rozwiązanie .... ok.gif

Napisano

> a ja ostatnio stosowałem tańszą wersję, niestety bardziej czasochłonną a mianowicie odkręcenie

> kolektora i wyczyszczenie go ręcznie

masz kolektor pozmianowy, czy aluminiowy?

dużo roboty, rozbierania? Trzeba rozrząd zwalać/odkręcać pompę wysokiego ciśnienia?

Napisano

> masz kolektor pozmianowy, czy aluminiowy?

> dużo roboty, rozbierania? Trzeba rozrząd zwalać/odkręcać pompę wysokiego ciśnienia?

Trzeba zrzucać, tylko czasem koło z pompy schodzi bez ściągacza.

Kolektory zarówno aluminiowe jak i plastikowo alumioniowe padają a klapy lądują w motorze - ostatnio mieliśmy 2 przypadki akurat tych pozmianowych w autach o pewnym przebiegu poniżej 90kkm :/

Napisano

> Trzeba zrzucać, tylko czasem koło z pompy schodzi bez ściągacza.

> Kolektory zarówno aluminiowe jak i plastikowo alumioniowe padają a klapy lądują w motorze -

> ostatnio mieliśmy 2 przypadki akurat tych pozmianowych w autach o pewnym przebiegu poniżej

> 90kkm :/

Zuzycie klap zależy od ilości "ruchów" a nie od przebiegu. Auta eksploatowane na autostradach bedzie maiło sprawne klapy po 200 może nawet 300 tysiącach, natomiast auto jeżdżące w mieście zużyje uszczelnienia klap w rok lub dwa przy małym przebiegu.

Słyszałem coś oststnio o klapach w 2.0 JTDM, czy ktoś może potwierdzić / zaprzeczyć, ponieważ rozważam ten silnik w następnym aucie.

Napisano

mam kolektor pitburga poprawiony - poprzedni właściciel kupował, koło pompy blokujesz 2 śrubami i nie trzeba ściągać poaska i na nowo ustawiać, służą także jako ściągacz(trzeba ustawić odpowiednio koło aby je wkręcić) , można użyć tych samych co przykręca się obudowę rozrządu, jedna uwaga należy nabyć nowe nakrętki kolektora( na klucz 12) bo są zrobione tak dziwnie że porządnie klucza nie można nałożyć i się łatwo obrabiają - część nakrętek wymieniłem na 13, a druga uwaga o czym zapomniałem przy ściąganiu kolektora to wyciągnięcie płynu ze zbiorniczka wyrównawczego rotfl.gif

Napisano

> Kolektory zarówno aluminiowe jak i plastikowo alumioniowe padają a klapy lądują w motorze -

> ostatnio mieliśmy 2 przypadki akurat tych pozmianowych w autach o pewnym przebiegu poniżej

> 90kkm :/

Jednym słowem nie znasz dnia ani godziny sick.gif

Czy i jakie spustoszenia zrobiły klapki po wpadnięciu do środka.. uszkodziły zawory? połamały się dźwigienki zaworów?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Czytałem w podobnym wątku na tym forum o kolektorach w silnikach wersji 150km z dpf ale bez klap wirowych. W wypuście fabrycznym. O co o co tutaj chodzi? Jedne mają, inne nie? Jest jakaś reguła? Co z silnikiem 2.4? Ma ktoś dpf a nie ma klap, ale tak fabrycznie?

Napisano

> Czytałem w podobnym wątku na tym forum o kolektorach w silnikach wersji 150km z dpf ale bez klap

> wirowych. W wypuście fabrycznym. O co o co tutaj chodzi? Jedne mają, inne nie? Jest

> jakaś reguła? Co z silnikiem 2.4? Ma ktoś dpf a nie ma klap, ale tak fabrycznie?

Raczej wszystkie 1.9 i 2.4 z DPF mają klapy, opinie o braku wynikają ze schowania klap w kolektorach piliftowych. Niestety klapki z plastikowych kolektorów poliftowych lubią się urywac i wpadać do silnika.

Napisano

> Czytałem w podobnym wątku na tym forum o kolektorach w silnikach wersji 150km z dpf ale bez klap

> wirowych. W wypuście fabrycznym. O co o co tutaj chodzi? Jedne mają, inne nie? Jest

> jakaś reguła? Co z silnikiem 2.4? Ma ktoś dpf a nie ma klap, ale tak fabrycznie?

W Cromach wszystkie 2.4 i 1.9 16v miały klapy w kolektorze. W 1.9 16v były dwa rodzaje kolektorów aluminiowy i plastikowy ale oba miały klapy. Jedyna opcja aby klap nie było w kolektorze jest ich usunięcie.

Napisano

> W Cromach wszystkie 2.4 i 1.9 16v miały klapy w kolektorze. W 1.9 16v były dwa rodzaje kolektorów

> aluminiowy i plastikowy ale oba miały klapy. Jedyna opcja aby klap nie było w kolektorze jest

> ich usunięcie.

Usunięcie bardzo dobrze robi. Po usunięciu klap i EGR (wszystko u chyba niezastąpionego CINKA) croma znowu zaczęła odpalać bez problemu. Wcześniej zdarzało się, że nie miała ochoty na współpracę, a jak już zapaliła, to pracowała nierówno. Tera- nówka sztuka

Napisano

> Usunięcie bardzo dobrze robi. Po usunięciu klap i EGR (wszystko u chyba niezastąpionego CINKA)

> croma znowu zaczęła odpalać bez problemu. Wcześniej zdarzało się, że nie miała ochoty na

> współpracę, a jak już zapaliła, to pracowała nierówno. Tera- nówka sztuka

a , że tak zapytam o koszt? usunięcia klapek i egieerka w przedliftowym?

Napisano

> ostatnio mieliśmy 2 przypadki akurat tych pozmianowych w autach o pewnym przebiegu poniżej 90kkm :/

hmm.gif To sprawa nie wygląda za dobrze ...

Tym bardziej , że na jakimś anglo forum wyczytałem , że w kolektorach metalowych są ponoć klapki plastikowe , ale dla odmiany w tych nowszych plastikowych zastosowano klapki metalowe , które w razie padu robią większe spustoszenie .

Czy tak jest faktycznie ?

Napisano

> a , że tak zapytam o koszt? usunięcia klapek i egieerka w przedliftowym?

to już trzeba pytać majstra CINEK_ Tajemnica handlowa smile.gif

Napisano

> To sprawa nie wygląda za dobrze ...

> Tym bardziej , że na jakimś anglo forum wyczytałem , że w kolektorach metalowych są ponoć klapki

> plastikowe , ale dla odmiany w tych nowszych plastikowych zastosowano klapki metalowe , które

> w razie padu robią większe spustoszenie .

> Czy tak jest faktycznie ?

Dzisiaj do sklepu dzwinił klient, któremu sprzedałem rozrząd, filty i oleje oraz poinformowałem o problemach z klapami w sinikach 1.9 16V. Zrzucił kolektor i zauwazył brak jednaj z kalpek - zapytał, gdzie się mogła podziać cfaniaczek.gif?

REASUMUJĄC - masz szczelne i sprawne kalpki - odłącz mechaniczne siłownik strujacy od dołu i ustaw klapki w pozycji otwartej. Masz nieszczelne i zużyte klapki - odkręć kolektor dolotowy, wyrwij klapki i zaspawaj gniazda.

Napisano

> Dzisiaj do sklepu dzwinił klient, któremu sprzedałem rozrząd, filty i oleje oraz poinformowałem o

> problemach z klapami w sinikach 1.9 16V. Zrzucił kolektor i zauwazył brak jednaj z kalpek -

> zapytał, gdzie się mogła podziać ?

> REASUMUJĄC - masz szczelne i sprawne kalpki - odłącz mechaniczne siłownik strujacy od dołu i ustaw

> klapki w pozycji otwartej. Masz nieszczelne i zużyte klapki - odkręć kolektor dolotowy, wyrwij

> klapki i zaspawaj gniazda.

Masz kolektor plastikowy wywal klapy jak najszybciej bo o problemie z klapami dowiesz się jak Ci klapa wpadnie do silnika grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> REASUMUJĄC - masz szczelne i sprawne kalpki - odłącz mechaniczne siłownik strujacy od dołu i ustaw

> klapki w pozycji otwartej.

Raczej mam szczelne , bo to wersja z kolektorem plastikowym .

Pytanie tylko czy da się to zrobić bez demontażu kolektora , bo dostęp w tamten rejon nie jest najlepszy ... hmm.gif

Napisano

> Raczej mam szczelne , bo to wersja z kolektorem plastikowym .

> Pytanie tylko czy da się to zrobić bez demontażu kolektora , bo dostęp w tamten rejon nie jest

> najlepszy ...

W plastikowym raczej będzie ciężko ustawić klapy w pozycji otwartej bo całe sterowanie jest ukryte. Jedynie można by coś kombinować od spodu gdzie jest nastawnik klap.

Napisano

> Jedynie można by coś kombinować od spodu gdzie jest nastawnik klap.

No właśnie - tyle , że dojście do niego jest faktycznie kiepskie icon_rolleyes.gif

287110657-Croma_kolektor_pozmianowy.gif

post-24156-14352521363868_thumb.gif

Napisano

> No właśnie - tyle , że dojście do niego jest faktycznie kiepskie

Siłownik występuje jako osobna część, więc da się go odkręcić. Po odkręcenu i odłaczeniu od kolektora, można sobie go przykręcić w dowolnym miejscu, w którym będzie wygodnie - musi byc podłaczony elektrycznie.

Napisano

> Siłownik występuje jako osobna część, więc da się go odkręcić.

Tylko zachodzi pytanie czy jest to w praktyce wykonalne bez demontażu całości z kolektorem ?

Napisano

> Tylko zachodzi pytanie czy jest to w praktyce wykonalne bez demontażu całości z kolektorem ?

Zawsze można kupić używany sterownik za niecałe 100 zł i przepiąć wtyczkę.

Napisano

> Zawsze można kupić używany sterownik za niecałe 100 zł i przepiąć wtyczkę.

Właśnie wczoraj po "wizji lokalnej" pomyślałem o tej samej opcji - bo wtyczkę by się jeszcze jakoś dało wypiąć od góry , ale na znanym portalu aukcyjnym nastawników pozmianowych jest jak na lekarstwo i to w cenie koło 300PLN frown.gif

Napisano

> Właśnie wczoraj po "wizji lokalnej" pomyślałem o tej samej opcji - bo wtyczkę by się jeszcze jakoś

> dało wypiąć od góry , ale na znanym portalu aukcyjnym nastawników pozmianowych jest jak na

> lekarstwo i to w cenie koło 300PLN

Podejrzewam, że wystarczy przedzmianowy i pewnie najtańszy bedzie od Opla ok.gif.

Napisano

> No właśnie - tyle , że dojście do niego jest faktycznie kiepskie

tu może lepsze zdjęcie z http://www.autka.pl/?p=560

kolektor_1.jpg

Napisano

Hmmm hmm.gif

Więc na biegu jałowym dajemy w gaz aby było ponad 3 tys obr/min i cały czas trzymając na wysokich obrotach odłączamy wtyczkę z tego serwomotoru a podłączamy pod inny ... zakupiony. Przy tych obrotach klapy powinny być otwarte... hmm.gif

Ale powstaje pytanie czy ten mechanizm nie jest wyposażony w jakiś układ sprężynowo-powrotny i cały plan legnie w gruzach... hmm.gif lub co gorsza dojdzie do zamknięcia klap przy wysokich obrotach i podciśnienie wciągnie te klapy do środka czacha.gif Jednak trzeba pamiętać że zamykając klapy zamykamy dostęp powietrza do jednego z z dwóch zaworów ssących a to w jakiś sposób przekłada się na podciśnienie które powstaje za zamknięta klapką

klapy-kolektora-off.jpg

SwirlFlapPrinciple.jpg

Napisano

> Więc na biegu jałowym dajemy w gaz aby było ponad 3 tys obr/min i cały czas trzymając na wysokich

> obrotach odłączamy wtyczkę z tego serwomotoru a podłączamy pod inny ... zakupiony. Przy tych

> obrotach klapy powinny być otwarte...

Spotkałem się z informacją , że po wyłączeniu zapłonu klapy również ustawiają się w pozycję otwarte , ale nie wiem na ile jest to wiarygodne niewiem.gif

Napisano

> Hmmm

Co to za zdjęcie klapek wstawiłeś? Ktoś je tak przerabia? OCB

Napisano

> Spotkałem się z informacją , że po wyłączeniu zapłonu klapy również ustawiają się w pozycję otwarte

> , ale nie wiem na ile jest to wiarygodne

Wystarczy popatrzeć pod maskę w wersji z metalowym kolektorem - bez zasilania klapy pozostają otwarte.

Napisano

> Wystarczy popatrzeć pod maskę w wersji z metalowym kolektorem - bez zasilania klapy pozostają

> otwarte.

Czyli mechanizm sprężynowy jest? i zawsze otworzy klapy a nie zamknie?

Napisano

> Czyli mechanizm sprężynowy jest? i zawsze otworzy klapy a nie zamknie?

Dokładnie ok.gif.

Napisano

> Dokładnie .

a jak w pozmianowym? Również jest sprężyna i klapy pozostaną w pozycji otwartej?

Wygląda na to, że wystarczy odkręcić te dwie śruby wskazane na zdjęciu i dwie po drugiej stronie i nastawnik mamy zdjęty?

287117359-kolektor_croma.jpg

Na Allegro znalazłem jeszcze dokładniejsze foty samego nastawnika:

287117359-kolektor_croma_1.jpg

287117359-kolektor_croma_2.jpg

post-88514-14352521387151_thumb.jpg

Napisano

> Wygląda na to, że wystarczy odkręcić te dwie śruby wskazane na zdjęciu i dwie po drugiej stronie i

> nastawnik mamy zdjęty?

287117619-kolektor_2_crop_800.jpg

Od wewnątrz wygląda na to , że nastawnik mocuje jedna śruba (ale jakoś bezpośrednio jej nie widać- za to widać przedmuch na 3 klapie) , bo obok - po lewej jest tylko tuleja do sterowania klapami .

Tak czy inaczej przed całym nastawnikiem jest jeszcze do odkręcenia blacha osłonowa , która wchodzi aż pod separator przy pompie w.c . icon_rolleyes.gif

post-24156-14352521389249_thumb.jpg

Napisano

> Od wewnątrz wygląda na to , że nastawnik mocuje jedna śruba (ale jakoś bezpośrednio jej nie widać)

> , bo obok - po lewej jest tylko tuleja do sterowania klapami .

> Tak czy inaczej i tak przed całym nastawnikiem jest do odkręcenia jeszcze blacha osłonowa , która

> wchodzi aż pod separator przy pompie w.c .

Jeżeliby się nie dało odkręcić nastawnika bez zdejmowania kolektora to można by brzeszczotem przeciąć tę ośkę co łączy nastawnik z kolektorem i nastawnik zacznie pracować na sucho i nie trzeba go nigdzie przekręcać.

Napisano

> można by brzeszczotem

> przeciąć tę ośkę co łączy nastawnik z kolektorem i nastawnik zacznie pracować na sucho i nie

> trzeba go nigdzie przekręcać.

Czytasz w moich myślach czy jak ? grinser006.gif

Ale i tak nie będzie łatwo - postaram się potem wrzucić parę klatek z filmiku jak ten dostęp wygląda live .