Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ścinający się klin

Featured Replies

Napisano

Witam mam problem od czasu kupna lacetti 1.6l problem tkwi w ścinającym się klinie od wałków rozrządu... czy wy też macie takie problemy... auto to chevrolet lacetti 2007r i silnik 1.6l proszę o pomoc

Napisano

> Witam mam problem od czasu kupna lacetti 1.6l problem tkwi w ścinającym się klinie od wałków

> rozrządu... czy wy też macie takie problemy... auto to chevrolet lacetti 2007r i silnik 1.6l

> proszę o pomoc

icon_eek.gif

Jak to się objawia?

Napisano
  • Autor

> Jak to się objawia?

objawów praktycznie nie ma ponieważ gdy jadę powyżej 100 km/h i stanę np na podwórku to na drugi dzień już nie mogę odpalić wszystko działa pompka paliwa też kręci ale odpalić nie może

Napisano

> objawów praktycznie nie ma ponieważ gdy jadę powyżej 100 km/h i stanę np na podwórku to na drugi

> dzień już nie mogę odpalić wszystko działa pompka paliwa też kręci ale odpalić nie może

Jakby ci się klin ściął na wałkach to już wcale go nie odpalisz przed naprawą głowicy grinser006.gif

Napisano

> Witam mam problem od czasu kupna lacetti 1.6l problem tkwi w ścinającym się klinie od wałków

> rozrządu... czy wy też macie takie problemy... auto to chevrolet lacetti 2007r i silnik 1.6l

> proszę o pomoc

Coś mi się wydaję że ktoś ci głupot nagadał. Pierwsze słyszę o czymś takim.

Sugeruję zacząć od zmiany mechanika. I podłączyć auto do kompa.

Gaz założony? Grzebał ktoś przy elektryce? Auto krajowe?

Napisano

W Lanosach podcinało klin ale na kole zębatym osadzonym na wale korbowym.

Napisano
  • Autor

> Coś mi się wydaję że ktoś ci głupot nagadał. Pierwsze słyszę o czymś takim.

> Sugeruję zacząć od zmiany mechanika. I podłączyć auto do kompa.

> Gaz założony? Grzebał ktoś przy elektryce? Auto krajowe?

kolego głupot nikt mi nie na gadał a mechanikiem od tego auta jestem ja... gaz a co to wgl jest ja nie uznaje silników w gazie.... auto z belgii... a z tego co mi wiadomo to silnik jest bezkolizyjny

Napisano

> kolego głupot nikt mi nie na gadał a mechanikiem od tego auta jestem ja... gaz a co to wgl jest ja

> nie uznaje silników w gazie.... auto z belgii... a z tego co mi wiadomo to silnik jest

> bezkolizyjny

Ktoś Ci jednak głupot nagadał, bo ten silnik jest jak najbardziej kolizyjny.

Konkretnie na którym wałku leci klin? O ile dobrze pamiętam i jest tak, jak w Lanosie, to wałki mają walcowe czopy pod koła rozrządu i są wzajemnie ustalane kołkiem. Coś jak na tej fotce (znalezionej w google):

DSC09556.JPG

O to idzie, czy jeszcze coś innego?

Napisano

> tak kolego o to chodzi raz się ściął na ssącym a cztery razy na wydechowym

Jeśli rzeczywiście ścina ci te kołki to może jednak oddaj to auto do ogarniętego mechanika.

Ogólnie problemem jest niewłaściwa siła skręcania lub niewłaściwe śruby.

Nie ma prawa ścinać kołka puki nie ma luzu na połączeniu, ten kołek ma za zadanie ustalić położenie elementów między sobą.

Napisano

> tak kolego o to chodzi raz się ściął na ssącym a cztery razy na wydechowym

A jak to dokręcasz? Sam kołek nic nie będzie trzymał, jest tylko do bazowania części względem siebie. Bez odpowiedniego dokręcenia, jak wspomniał beta16V, zawsze Ci to zetnie. Swoją drogą, jesteś duży szczęściarz, że jeszcze zaworów nie pokrzywiłeś.

Wałki mają sześciokąt do przytrzymania ich kluczem, ale do takiej operacji trzeba zdjąć pokrywę zaworów. Druga opcja jest taka, że można zrobić sobie blokadę do przytrzymania koła rozrządu za wycięcia.

Napisano
  • Autor

kolego moim zdaniem jeśli silnik ma szybkie obroty to poprostu wałki puchną i coś musi walnąc a śruby są dokręcone kluczem dynamometrycznym nawet trochę mocniej niż jest dozwolone jak ściągnołem pokrywe zaworów to zauważyłem taki dziwny osad na wałkach, ściankach poprostu wszędzie... czy jest to możliwe że smok który jest w misce jest przytkany lub coś... ja już poprostu nie mam siły na to auto

Napisano

> kolego moim zdaniem jeśli silnik ma szybkie obroty

Co ma? hahaha.gif

> to poprostu wałki puchną

Co? hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> kolego moim zdaniem jeśli silnik ma szybkie obroty to poprostu wałki puchną i coś musi walnąc a

Nawet jak wałki puchną, to na pewno nie bardziej niż alamunium które je otacza. facepalm%5B1%5D.gif

> śruby są dokręcone kluczem dynamometrycznym nawet trochę mocniej niż jest dozwolone jak

Może ten klucz jest jednak trefny? A w ogóle, to jaki moment tam stosujesz?

> ściągnołem pokrywe zaworów to zauważyłem taki dziwny osad na wałkach, ściankach poprostu

Foty zapewne nie masz?

> wszędzie... czy jest to możliwe że smok który jest w misce jest przytkany lub coś... ja już

> poprostu nie mam siły na to auto

Już miałbyś ten silnik zatarty w którymś miejscu.

Napisano

> kolego moim zdaniem jeśli silnik ma szybkie obroty to poprostu wałki puchną i coś musi walnąc a

> śruby są dokręcone kluczem dynamometrycznym nawet trochę mocniej niż jest dozwolone jak

> ściągnołem pokrywe zaworów to zauważyłem taki dziwny osad na wałkach, ściankach poprostu

> wszędzie... czy jest to możliwe że smok który jest w misce jest przytkany lub coś... ja już

> poprostu nie mam siły na to auto

To chyba to auto ma Ciebie jako mechanika dość hehe.gif

Do skręcania tych elementów należy zastosować śruby o dedykowanej twardości i odpowiedniej sile montażu plus klej do połączeń gwintowych.

Wszystkie prawie silniki są tak montowane a tylko tobie się rozkręca. POMYŚL.

Napisano
  • Autor

dałem ostatnio do mechanika i potwierdził to co ja mówiłem... na początku sprawdzał śruby czy są dokręcone bo nie wierzył że to się dzieje i się dziwił jakim cudem to się stalo być może mam jakiś felerny silnik i nic na to nie poradze... i jeszcze jedno pytanie czy chevy wychodził w wersji wrc... bo u mnie na desce rozdzielczej jest emblemat wrc oraz na kołpakach