Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Idea - elektrycznie i gościnnie.

Featured Replies

Napisano

Pytałem na kąciku Stilo i poradzili mi żebym zapytał też tutaj.

Kupiłem Żonie Fiata Idea.

Chcę zamontować żarówkowe światła dzienne.

Ogólnie to z wykonaniem samej instalacji tych świateł to powinienem sobie dać radę.

Idea ma instalację CAN i dlatego nie wiem tylko skąd wygodnie i bezpiecznie wziąć (+) po stacyjce. Prąd ten ma zasilać cewkę przekaźnika.

Czy ktoś z Was może mi podpowiedzieć?

W komorze silnika mam jedną centralkę elektryczną i stamtąd byłoby chyba najwygodniej tylko nie wiem gdzie się podpiąć żeby nic nie namieszać w samochodowej instalacji.

Napisano

> Pytałem na kąciku Stilo i poradzili mi żebym zapytał też tutaj.

> Kupiłem Żonie Fiata Idea.

Całe AK już wie zlosnik.gif

> Chcę zamontować żarówkowe światła dzienne.

Te z MK? Szczerze to może kup coś lepszego jakościowo... Bo takie złączki to mogą być ale do wnętrza auta, a na zewnątrz będziesz miał z tym ciągłe problemy.

> Ogólnie to z wykonaniem samej instalacji tych świateł to powinienem sobie dać radę.

> Idea ma instalację CAN i dlatego nie wiem tylko skąd wygodnie i bezpiecznie wziąć (+) po stacyjce.

Nic sie o CAN nie bój. Jak to po przekaźnikach puścisz, a stały plus weźmiesz od razu z aku to będzie git.

Napisano

> Nic sie o CAN nie bój. Jak to po przekaźnikach puścisz, a stały plus weźmiesz od razu z aku

Kolega pytał o "+" po stacyjce

Napisano

> Kolega pytał o "+" po stacyjce

+ po stacyjce sobie znajdzie. Grunt, żeby nie brać + stałego z jakiegoś małego kabelka, ale prosto z aku.

Napisano
  • Autor

> Całe AK już wie

A bo wszędzie mnie ktoś gdzieś odsyła.

> Te z MK? Szczerze to może kup coś lepszego jakościowo... Bo takie złączki to mogą być ale do

> wnętrza auta, a na zewnątrz będziesz miał z tym ciągłe problemy.

Lampy są bardzo dobre, a złączki zmienię na hermetyczne.

> Nic sie o CAN nie bój. Jak to po przekaźnikach puścisz, a stały plus weźmiesz od razu z aku to

> będzie git.

Żeby bardziej uogólnić.

Potrzebuję tylko pewne źródło prądu, które pojawia się po włączeniu zapłonu. Potem już będzie prosto.

Skąd wziąć ten prąd?

Napisano

> Potrzebuję tylko pewne źródło prądu, które pojawia się po włączeniu zapłonu. Potem już będzie

> prosto.

> Skąd wziąć ten prąd?

Z okolic stacyjki albo skrzynki bezpiecznikow pod maska. W tym drugim przypadku, na pewno na ktorys przekaznikach pojawia sie zasilanie po wlaczeniu zaplonu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Z okolic stacyjki albo skrzynki bezpiecznikow pod maska. W tym drugim przypadku, na pewno na ktorys

> przekaznikach pojawia sie zasilanie po wlaczeniu zaplonu

A nie będzie wyświetlało jakiś błędów?

Napisano

> A nie będzie wyświetlało jakiś błędów?

Jesli dobrze podlaczysz, to nie powinno. Tylko zwroc uwage, bo przypuszczam, ze po wylaczeniu stacyjki w niektorych miejscach instalacji moze zostawac zasilanie nawet do 2 min lub momentu otwarcia drzwi.

W GP podlaczylem sie w okolice stacyjki i jest ok, ale tu za wylacznie 3 przewody, a wiec rozwiazanie proste jak w maluchu grinser006.gif. Nie pamietam jest jest w Idea, pewnie podobnie do PII, tam chyba bylo wiecej przewodow.

Napisano

> A nie będzie wyświetlało jakiś błędów?

jak potrzebujesz tego plusa tylko do wysterowania przekaźnika, to bierz z zapalniczki, IMHO najpewniejsze źródło zasilania. Grzebania przy stacyjce bym się bał biglaugh.gif

Napisano

26h temu napisałem ci na kąciku innych fijatóf co gdzie podłączyć, rzeczywiście pozakładałeś tematów że teraz nie wiesz co gdzie pisałeś facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> 26h temu napisałem ci na kąciku innych fijatóf co gdzie podłączyć, rzeczywiście pozakładałeś

> tematów że teraz nie wiesz co gdzie pisałeś

ja nie zakładałem tematów, nie pytałem o nic ,,,,

Napisano

> ja nie zakładałem tematów, nie pytałem o nic ,,,,

sory źle mi się zacytowało oczywiście chodziło o kolegę fred77