Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H]1.3cdti stuki, lancuch rozrz., UPG - podsumowanie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mialem kilka tygodni watek na temat stukania w mojej astrze 1.3 cdti (127 kkm), ale stal sie przydlugi i chaotyczny, wiec otworze nowy. Od pol roku slychac dziwne stuki (grzechotanie, nasila sie jak auto jest nagrzane i postoi 10 minut wylaczone)). Podejrzenie na forum lancuch rozrzadu, inne diagnozy to wtryski badz zawory (zagraniczny serwis opla).

Miesiac temu zauwazylem ze stan oleju jest na max i bylo podejrzenie UPG itd. Natychmiast wymienilem olej i uzupelnilem plyn chlodniczy (brakowalo jakies 200 ml do minimum, prawdopodobnie odparowalo tyle przez ostatnie 5 lat od opuszczenia fabryki). W miedzyczasie zrobilem okolo 2000 km i poziom oleju nie wzrosl, plynu nie ubylo! Skad wiec wzial sie podwyzszony poziom oleju wczesniej ? Spuszczony olej byl czarny, wody optycznie w nim nie zauwazylem (zadnych oczek itd.), majonezu na bagnecie i korku oleju tez zdecydowanie nie ma. Stuki sa nadal, nawet jakby troszke wieksze.

W przyszlym tygodniu wracam do Polski i bede to chcial uczciwie zdiagnozowac i naprawic, tylko dobrze wiem, ze kazdy machanik bedzie przypuszczal co innego. Boje sie ze rozgrzebia silnik, a stuki i tak nie ustana... UPG mozna chyba juz wykluczyc?

Moze jakies propozycje co do dalszej diagnozy, logiczna kolejnosc dzialan itd.? Wybieram sie najpierw conajmniej do 2 serwisow opla, aby wysluchac co przypuszczaja, a potem do wiejskiej zlotej raczki (przy problemie ze skrzynia biegow rok temu, to on wykazal sie najlepsza diagnoza :-))

Dziekuje i pozdrawiam

Napisano

> Moze jakies propozycje co do dalszej diagnozy, logiczna kolejnosc dzialan itd.?

jak zmieniłeś oliwę na świeżą - było lepiej (ciszej)?

Napisano
  • Autor

> jak zmieniłeś oliwę na świeżą - było lepiej (ciszej)?

Nie, bez zmian. Dodam jeszcze, ze lancuch bede wymienial raczej na pewno, tylko ze za jednym rozbieraniem bylo by chyba dobrze uwzglednic wszystko.

Napisano

> Nie, bez zmian. Dodam jeszcze, ze lancuch bede wymienial raczej na pewno, tylko ze za jednym

> rozbieraniem bylo by chyba dobrze uwzglednic wszystko.

tam napinacz się zapycha od starego oleju (również) i nie napina dostatecznie łańcucha.

Jak dojrzeję do wymiany łańcucha (na razie niby OK) to oczywiście wymienię wszystko z kołami i ślizgami włącznie.

Napisano

Jeśli te 127 tys km jest prawdziwe, a olej zmieniany co 30 tys to już czas na łańcuch, bo potem będziesz płakał. Przerzuć się na zmianę oleju co 15 tys, taka moja rada.

Napisano

Na chwilę zrzuć pasek wielorowkowy i uruchom silnik.

Napisano
  • Autor

Wlasnie dostalem kosztorys za robocizne z pewnego warsztatu 900 pln za wymiane lancucha rozrzadu. Jak nie znajde tanszego mechanika, to chyba sam zrobie :-)

Aha, na liscie byla podkladka pod glowice albo zawory? dlaczego?

wlasciwie komplet rozrzadu ma uszczelke do obudowy, wiec to chyba powinno starczyc? Jesli ktos to juz sam robil, prosze o info ile uszczelek...

Napisano

> Wlasnie dostalem kosztorys za robocizne z pewnego warsztatu 900 pln za wymiane lancucha rozrzadu.

> Jak nie znajde tanszego mechanika, to chyba sam zrobie :-)

> Aha, na liscie byla podkladka pod glowice albo zawory? dlaczego?

> wlasciwie komplet rozrzadu ma uszczelke do obudowy, wiec to chyba powinno starczyc? Jesli ktos to

> juz sam robil, prosze o info ile uszczelek...

tam nie potrzeba uszczelki pod pokrywe zaworów bo jej nie ściągasz zdejmujesz miskę olejową oraz całą boczną pokrywę silnika.

ale sam nie wiem czy zrobisz bo musisz mieć blokady bo koła są pływające...

Napisano

> ale sam nie wiem czy zrobisz bo musisz mieć blokady bo koła są pływające...

a czy w 1.4 xep też są takie pływające koła i co to znaczy?

Napisano

Skad wiec wzial sie

> podwyzszony poziom oleju wczesniej ?

Masz DPF ? Jeśli tak to masz odpowiedź. Jeśli przerywasz proces to cześć niespalonego paliwa potrzebna do oczyszczenia filtra wędruje do miski olejowej podwyższając jego stan i co gorsza - rozrzedzając go. Nie wiem czy to dotyczy tylko przerwanego cyklu czy zawsze coś tak spłynie niezależnie czy filtr się wypali czy nie. Jedno jest pewne - mnie też przybywa i dlatego olej staram się wymieniac max co 10 tys.

Napisano

> mnie też przybywa i dlatego olej staram się wymieniac max co 10 tys.

usunąć DPFa i nie będzie problemów z przybywającym olejem

Napisano

> Nie wiem czy to dotyczy tylko przerwanego cyklu czy zawsze coś tak spłynie

> niezależnie czy filtr się wypali czy nie.

Przybywa zawsze. Niezależnie czy proces zakończysz, czy nie. Nadmiar paliwa spływa po ściankach cylindra do skrzyni korbowej i miski olejowej. Oczywiście, przy okazji, spłukuje film olejowy na ściankach cylindra.

Ale o tym to już prawie nikt nie wspomina. Bo nie widać zlosnik.gif

Niepojęte dla mnie jest, czemu wtryskiwacz dodatkowego paliwa nie znajduje się tuż przed filtrem confused.gif

Napisano

> usunąć DPFa i nie będzie problemów z przybywającym olejem

Niby tak , ale póki nic się nie dzieje, wypala się normalnie nic nie ryczy na desce o błędzie to nie ruszam. Jak się zatka w 100 procentach to wtedy usune.

Napisano
  • Autor

> tam nie potrzeba uszczelki pod pokrywe zaworów bo jej nie ściągasz zdejmujesz miskę olejową oraz

> całą boczną pokrywę silnika.

czyli uszczelka pod mise olejowa jest potrzebna? bo w zestawie jej wyraznie nie ma...

Napisano

> a czy w 1.4 xep też są takie pływające koła i co to znaczy?

Tak. To znaczy, że na kołach nie ma wpustów. Wały ustala się przyrządami.

marea_de, uszczelka nie jest potrzebna, bo tam idzie silikon.

Napisano

> Tak. To znaczy, że na kołach nie ma wpustów. Wały ustala się przyrządami.

a czy koło zebate na wale głównym też jest pływające?

Napisano

> Nie.

To wszystko jasne

Dzięki

Napisano
  • Autor

PROBLEM ROZWIAZANY!

Auto bylo w warsztacie. Wymieniony komplet lancucha rozrzadu. Calosc naprawy z plynami olejem itd. wyszlo dokladnie 1kpln.

Wszelakie stuki ustaly, silnik pracuje jak nowy :-) W zuzytych czesciach nawet zebatki mialy zeby pokrzywione , stary lancuch byl o jakis 1 cm dluzszy shocked.gif

UPG wykluczylem wczesniej, bo poziom oleju nie wzrastal, zadnych ubytkow w plynie, zero majon ezu itd. TAK, to auto ma DPF, wiec stad podwyzszony poziom oleju.

Napisano

A nie mówiłem?!

Na przyszłość zmieniaj olej co 15 tys km i pilnuj stanu oleju, aby nie spadł poniżej 3/4 stanu na bagnecie.