Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[hamulce] wlałem DOT4 zamiast DOT3

Featured Replies

Napisano

...sytuacja taka, że odebrałem auto (Matiza grinser006.gif) ze świecącą się kontrolką hamulców, stwierdziłem brak, a właściwie bardzo niski stan płynu hamulcowego, pod ręką był tylko DOT4 i taki też wlałem. Na korku od zbiorniczka napis "USE ONLY DOT3".

Jest to w jakis sposób mieszalne, czy stanie się coś złego?

Napisano

wydaje mi się ze uszczelniacze może rozpuścić

Napisano

> ...sytuacja taka, że odebrałem auto (Matiza ) ze świecącą się kontrolką hamulców, stwierdziłem

DOT4 jest wyjątkowe. Nie wolno stosować w układach nieprzystosowanych do niego. Nie wolno mieszać z DOT3 i niższymi.

Zalecałbym szybkie płukanie układu.

Napisano

Nic się nie stanie...

Dot 3 i Dot 4 są ze sobą mieszalne. jedyna różnica w płynach to bodajże większa temperatura wrzenia o 10 stopni przy Dot 4.

Aha Dot 4 uszczelek "nie zjada" i gumy nie rozpuszcza. jedynie trzeba uważać na lakier

Opis z K2

1. ZWIĘKSZA BEZPIECZEŃSTWO HAMOWANIA PRZEDŁUŻA ŻYWOTNOŚĆ UKŁADU HAMULCOWEGO UNIWERSALNY DOT 4 Płyn hamulcowy

2. DOT 4 - EFEKT DZIAŁANIA DOT 4 W pełni syntetyczny najwyższej jakości płyn hamulcowy stosowany w układach hamulcowych i sprzęgłowych samochodów bardzo mocno obciążonych.

3. DOT 4 - EFEKT DZIAŁANIA Wysoka stabilność chemiczna oraz doskonałe właściwości reologiczne w niskich i wysokich temperaturach zwiększają bezpieczeństwo hamowania. Spełnia wymagania normy obowiązującej w Polsce PN-C-40005:2002, a także norm amerykańskich FMVSS 116 DOT4, SAEJ 1703 oraz posiada Certyfikat Zgodności ITS Warszawa. ZWIĘKSZA BEZPIECZEŃSTWO HAMOWANIA

4. PRZEDŁUŻA ŻYWOTNOŚĆ UKŁADU HAMULCOWEGO Jest neutralny dla uszczelnień i stopów metali stosowanych w układzie hamulcowym oraz chroni go przed korozją. DOT 4 - EFEKT DZIAŁANIA UNIWERSALNY Przeznaczony do wymiany we wszystkich typach samochodów gdzie instrukcja obsługi nakazuje stosowanie płynu DOT 4 lub DOT 3.

Napisano

> DOT4 jest wyjątkowe. Nie wolno stosować w układach nieprzystosowanych do niego. Nie wolno mieszać z

> DOT3 i niższymi.

> Zalecałbym szybkie płukanie układu.

To dotyczy raczej DOT 5

Napisano

> DOT4 jest wyjątkowe. Nie wolno stosować w układach nieprzystosowanych do niego. Nie wolno mieszać z

> DOT3 i niższymi.

Nie pomyliłeś DOT4 z DOT5?

Napisano

Ja w Seicento też mam wymieniony na 4 i chyba 3 wymiany zawsze 4 i nic złego się nie dzieje....

Napisano

> ...sytuacja taka, że odebrałem auto (Matiza ) ze świecącą się kontrolką hamulców, stwierdziłem

> brak, a właściwie bardzo niski stan płynu hamulcowego, pod ręką był tylko DOT4 i taki też

> wlałem. Na korku od zbiorniczka napis "USE ONLY DOT3".

> Jest to w jakis sposób mieszalne, czy stanie się coś złego?

DOT3, DOT4 oraz DOT5.1 są ze sobą mieszalne. Nie należy natomiast mieszać z innymi płynów R3 oraz DOT5 (chociaż płyny R3 niektórych producentów są mieszalne z DOT3, DOT4 i DOT5.1, ale jak nie wiadomo co to to lepiej nie mieszać). Generalnie w twoim przypadku nic nie powinno się stać ok.gif

Napisano

Dziwne ja w Matizie od nowosci DOT 4 mialem. Dot 3 to chyba w maluchach sie lało,. Ale i tak można mieszać

Napisano

Nic się nie stanie, gorzej, jakbyś zalał dot 5 czy tam 5.1. Czwórki używałem już w favoritce i żyła smile.gif

Napisano

Będzie żył wink.gif Ja do Dacii 1300 po 25 latach jazdy na płynie R3 zalałem DOT4 i nic się nie stało smile.gif

Napisano

> To dotyczy raczej DOT 5

facepalm%5B1%5D.gif no tak to jest jak za duzo promili we krwi.

Oczywiscie macie racje.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> DOT3 i niższymi.

No chyba coś pomyliłeś... icon_eek.gif

Napisano

> Jest to w jakis sposób mieszalne, czy stanie się coś złego?

Nic się nie stanie. Można spokojnie wymienić DOT3 na DOT4.