Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szyberdach/Skywindow Stilo

Featured Replies

Napisano

Witam, jakoś miesiąc temu zepsuł mi się szyberdach w moim stilo, mianowicie dach przestał się otwierać i było słychać tylko przeskakiwanie zębatki w silniczku od szyberdachu ; / Po kilku tygodniach stwierdziłem że pasowałoby się za to zabrać, niestety bez skutku szukałem kogokolwiek z okolic kto mógłby mi naprawić ten szyberdach. Nawet w serwisie Fiata nikt nie chciał wziąć się za naprawę tego szyberdachu. Stwierdziłem że przydałoby się samemu za to zabrać skoro nikt inny nie chce ( nie wiedziałem że szyberdach może zawierać aż tak dużo elementów) Po rozebraniu podsufitki i oglądnięciu silniczka od szyberdachu mogę stwierdzić że jest on w pełni działający, zębatka i inne elementy są w stanie dobrym i działają. Poszedłem dalszym tropem gdyż sama wiedza o tym że nie jest to silniczek nie dawała mi spokoju. Rozebrałem cały szyberdach i przed oczami miałem samą ramkę z szybkami. Z samego początku zauważyłem że jest coś nie tak z prawą stroną szyberdachu (od strony pasażera), linka/cięgno od tej strony chodziła luźno nie miała żadnych przeszkód w poruszaniu, z kolei druga strona pozostawała napięta i mogła się tylko poruszyć. Po rozebraniu szybek zauważyłem że jest coś nie tak, linka od prawej strony chciała cały czas przesuwać następne szybki do tyłu nie otwierając pierwszej do góry. Po otwarciu tego tzw. mechanizmu który podnosi tą szybkę do góry po pchnięciu lekko śrubokrętem płaskim dało się jedynie zamknąć linka ten mechanizm ale nie dało się już go popchnąć ; / Nie miałem pojęcia co się stało, przeczuwałem jedynie że jakieś łączenie pomiędzy tym mechanizmem a tą linką się zerwało. Chciałem dojść do tego co się dokładnie stało z tym szyberdachem więc zacząłem wszystko rozkręcać dookoła tego mechanizmu, ściągnąłem nawet plastik który trzymał się na silikonie. Próbowałem wypchać ten mechanizm do tyłu by zobaczyć jak to wygląda na zewnątrz, niestety nie chciało to wyjść z prowadnic, stwierdziłem że przydałoby się pomóc temu w wyjściu więc wziąłem młotek i zacząłem lekko bić by się wysunęło, niestety nie wyszło a ten mechanizm złamał się na pół. Moim zdaniem dałoby się go skleić ale nie wiem czy mógłby on wciąż działać. Zaprzestałem na tych działaniach i przestałem brnąć dalej, wczoraj zamknąłem cały szyberdach i poskładałem sufit w moim aucie. Lecz jednak nie daje mi to spokoju, prawa strona w która właśnie jest zepsuta szybka pierwsza jest lekko uchylona, po przekroczeniu 100km/h słychać już dźwięk dostającego się do auta powietrza z szyberdachu ; / Roleta nie chce działać ; / nie wiem czemu, przeczuwam jedynie że jest tam jakiś układ w którym silnik od rolety nie będzie działać dopóki szyberdach nie będzie szczelnie zamknięty. Dało by się jakoś to ominąć by roleta dała się zamknąć ? Jest ktoś kto mógłby mi pomóc w naprawie tego szyberdachu ? Od razu powiem że jestem studentem i wielkich kosztów za naprawę nie mogę dać bo nie mam aż tyle pieniędzy ; /

Napisano

Po pierwsze ENTER - taki magiczny przycisk na klawiaturze bo się tego czytać nie da czerwona.gifczerwona.gifczerwona.gif

Po drugie - uzupełnij profil, nikt nie pomoże jak nie wie skąd jesteś.

Po trzecie - dach jest wyjątkowo skąplikowany i ciężko naprawić samemu.

Po czwarte - w polsce jest tylko jeden serwis który zna się na tych dachach i je naprawia, zapewne nie jest tani, jest gdzieś w okolicy Warszawy jak dobrze pamiętam.

Po piątek - problem nie jest tani, a skywindows potrzebny jak dziura w moście... zamknij ręcznie, podociskaj, zaklej, zapomnij wpysk.gif

Napisano

Wszystko w temacie 20.GIF

Napisano

Oj tam oj tam, skywindow świetna sprawa, o ile działa grinser006.gif

Napisano

> Oj tam oj tam, skywindow świetna sprawa, o ile działa

Enter działa zawsze.

Profil niedługo będzie w regulaminie.

A trzymając się tematu to chyba każdy dach się zbuntowal mniej lub bardziej. Dodatkowo lubi być bezszczelny panic.gif

Napisano
  • Autor

Sorki za nieaktualny profil 270751858-jezyk.gif Już z nim zrobiłem ;D właśnie chodzi mi o naprawienie dachu w miarę tanio smile.gif Mój dach jest akurat szczelny, jeśli chodzi np o wodę, ostatnio brat lał wodą po dachu a ja siedziałem w środku i ani kropelka nie przeciekła, ale bardziej chodzi mi o ten powiew wiatru, właśnie przed zaklejeniem dachu chciałem was się zapytać jak i/lub gdzie naprawić.

Wie ktoś może jak oszukać tą roletę by działała ?

Napisano

> Mój dach jest akurat szczelny

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Pod nogami pasażera od strony drzwi masz taką plastikową klapkę, otwórz nią i wsadź palce... pomacaj, potem napisz co poczułeś biglaugh.gif

Napisano

powiem ci tak kolego>

1 ZASADA DZIALANIA SKY WINDOW> zamykanie skokowe po nacisnieciu wybieraka> elektronika wychwytuje moment kiedy daszek(wszystkie szyby sa zamkniete) jezeli silnik poczuje opor na 2 ciegnach ruszy ci roleta, kalibracja rolety... jezeli silniczek przeskakuje na ciegnie obojetnie ktorym nie ruszy juz roleta, bo elektronika nie bedzie wiedziec w jakim polozeniu sa szyby,dach...

2. co mozesz zrobic? poszukac 2 sprawny i podmienic, gdyz podejzewam ze masz zerwane ciegno,nienaprawialne metada chalupnicza.

Napisano
  • Autor

> Pod nogami pasażera od strony drzwi masz taką plastikową klapkę, otwórz nią i wsadź palce...

> pomacaj, potem napisz co poczułeś

????????????

Napisano

> ????????????

Zrób jak napisałem, w podłodze masz otworek do wglądu numeru VIN na karoserii, zajrzyj tam, najlepiej wsadzić palce i pomacać gąbkę.... sprawdz czy jest sucha czy wilgotna.

Napisano
  • Autor

> Zrób jak napisałem, w podłodze masz otworek do wglądu numeru VIN na karoserii, zajrzyj tam,

> najlepiej wsadzić palce i pomacać gąbkę.... sprawdz czy jest sucha czy wilgotna.

Aha, a to o tym to nie wiedziałem smile.gif jutro to obczaje, ma ktoś jakieś pomysły odnośnie tej rolety albo naprawienia tego szyberdachu ? Bo jak nie to niestety ale będę go musiał zakleić ; /

Napisano

kolego jak nie masz funduszy, to mozesz tylko z nigo naprawic roletke do zasuwania:P, ale to troszke pracy jest bo musisz pokombinowac z silnikiem szyb aby tak doscisnac go do ciegana dobrego zeby sie zablokowal i uruchomila roletka, wtedy twoj dach nie otworzy sie ale roletka bedzia dzialac> ewentualnie mozesz sprawdzic stan zebatki na szybach z przodu i podmienic z ta z roletki:)

Napisano

> Zrób jak napisałem, w podłodze masz otworek do wglądu numeru VIN na karoserii, zajrzyj tam,

> najlepiej wsadzić palce i pomacać gąbkę.... sprawdz czy jest sucha czy wilgotna.

nie dramatyzuj. Przy drożnych odpływach z dachu nie ma prawa być mokro. U mnie już podłoga i wygłuszenie pod nogami jest suche jak pieprz po udrożnieniu odpływów zlosnik.gif

A SkyWindow, w ogóle szklane dachy, to świetna sprawa. Ja mam klaustrofobię, czym więcej otacza mnie przestrzeni, a mniej ścian, tym mi lepiej zlosnik.gif Najlepsze są imho auta, gdzie są szklane, nieotwieralne prawie całe dachy. Od razu się człowiek w takim lepiej czuje smile.gif

Napisano

> nie dramatyzuj. Przy drożnych odpływach z dachu nie ma prawa być mokro. U mnie już podłoga i

> wygłuszenie pod nogami jest suche jak pieprz po udrożnieniu odpływów

Nie dramatyzuję, stwierdzam fakty, poszukaj moich postów z przed 2-3lat i też zachwalałem skywindows że chodzi świetnie i nie leje.... jednakowoż po tych 2-3latach śmiem stwierdzić z całą pewnością że mimo odetkanych odpływów ma prawo cięknąć, ba.. nawet musi, wynika to z otwartej konstrukcji rynienek.... ściągnij podsufitkę, przejedz się w deszczu i przyhamuj..... a daję 100% że będziesz miał mokrą głowę, ręce i kolana....

...co do wygłuszenia, to fakt, jak się zrobi wszystko (wysuszy, udrożni) to jest spokój... a przecieki rzędu kilku kropli (bo o takich tu mówię) nie wiele zmieniają, po za tym, nie jesteś w stanie sprawdzić czy jest sucho na całej powierzchni.... wyciągając wykładzinę na zasadzie ' jest sucho ale se sprawdzę' można się zdziwić że w okolicach przednich słupków jest wilgoć.... mimo że na włożonej wykładzinie wszystko wydaje się idealne.... zauważalna woda na podłodze (np. w otworze na numer VIN) nie pokazuje się po pierwszym deszczu.... zbiera się miesiącami... no i to by było na tyle bo post robi mi się długi, oczywiście to tylko MOJE zdanie, którego z resztą nie zmienię, wystarczająco już mnie ten dach zdenerwował...

> A SkyWindow, w ogóle szklane dachy, to świetna sprawa. Ja mam klaustrofobię, czym więcej otacza

> mnie przestrzeni, a mniej ścian, tym mi lepiej Najlepsze są imho auta, gdzie są szklane,

> nieotwieralne prawie całe dachy. Od razu się człowiek w takim lepiej czuje

Pozwól że wypowiem się z punktu widzenia nie klaustrofobika.... kupujesz samochód z takim dache, drive.gif świetna sprawa, lans wśród znajomych, fajne efekty w nocy z mulher.gif itp. itd. po czym mija pół roku i zauważasz że poza pierwszymi dwoma tygodniami po zakupie już go więcej nie otworzyłeś... bo i po co ? no ale co tam.... po kolejnym pół roku zauważasz wodę na podłodze.... potem odkrywasz że ta woda tam jest od roku a gdybyś tego nie zauważył to byś się pożegnał z podłogą.... suszyszy i cudujesz, przetykasz.... jest świetnie, działa, mija pół roku i to samo angryfire.gif potem nauczony błedem nie czekasz na następną wodę tylko sprawdzasz po miesiącu... i już jest wilgoć angryfire.gif dach doprowadza Cię do białej gorączki, nie dość że go nie używasz.... bo nie ma ku temu celu... chcesz trochę powietrza to masz szyby w drzwiach, jak za gorąco to jest klima, bo przy tych temp. coś takiego jak dach zamiast klimy się nie sprawdza.... na sam koniec zaklejasz wszystko taśmą i cieszysz się z radości jazdy bez problemów, bez wody itp. tak niestety kończy się większość tych histori.

Trochę z tym dachem przeszedłem i to nie tylko u mnie bo i znajomy się o rady pytali, i tak jak motocykliście dzielą się na tych do leżeli i tych co leżeć będę.... tak użytkownicy skywindowsa dzielą się na tych co im cieknie i tych co jeszcze nie wiedzą że im cieknie.

Dziękuję za uwagę 20.GIF20.GIF20.GIF

Napisano
  • Autor

Ludziska, mam wielki problem, dziś troszeczkę u mnie popadało, a niestety stilacz stał na polu. Po deszczu wsiadłem do auta a w aucie bardzo ale to bardzo śmierdziało wilgocią. Co się okazało, pod dywanikiem od strony pasażera była duża plama wody i to prawdopodobnie było przyczyną tego śmierdzącego deszczu. Aktualnie udało mi się pozbyć tego poprzez suszarkę. Ale czy ma ktoś jakiś sprawdzony sposób jak się tym zająć na przyszłość ?

Napisano

> Ludziska, mam wielki problem, dziś troszeczkę u mnie popadało, a niestety stilacz stał na polu. Po

> deszczu wsiadłem do auta a w aucie bardzo ale to bardzo śmierdziało wilgocią. Co się okazało,

> pod dywanikiem od strony pasażera była duża plama wody i to prawdopodobnie było przyczyną tego

> śmierdzącego deszczu. Aktualnie udało mi się pozbyć tego poprzez suszarkę. Ale czy ma ktoś

> jakiś sprawdzony sposób jak się tym zająć na przyszłość ?

masz niedrożne odpływy z dachu. W efekcie woda nie ma gdzie spływać i cieknie do środka. Odpływy są 4 - w słupkach przednich i tylnych. Robierz podsufitkę i w rogach dachu zobaczysz dochodzące do dachu wężyki. Odepnij je i spróbuj dmuchnąć. Jeżeli jest opór to znaczy, że są niedrożne. Z przodu wężyki mają wyloty w podszybiu. Zakończone są takimi końcówkami ze zwężeniem (nie mam pojęcia po co to), które się zatyka syfem. Rozbierz podszybie i zdejmij te końcówki z wężyków. Powinno wystarczyć. Mnie się udało nawet bez ściągania podszybia - odkręciłem, podważyłem i żabką dosięgnąłem tych końcówek.

Tylnych nie rozbierałem i nie szukałem końcówek ale chyba nie mają tych zwężeń

EDIT: znalazłem mój wątek o wodzie pod nogami z dokładnym opisem i zdjęciami: TUTAJ

Napisano

> Ludziska, mam wielki problem, dziś troszeczkę u mnie popadało, a niestety stilacz stał na polu. Po

> deszczu wsiadłem do auta a w aucie bardzo ale to bardzo śmierdziało wilgocią. Co się okazało,

> pod dywanikiem od strony pasażera była duża plama wody i to prawdopodobnie było przyczyną tego

> śmierdzącego deszczu. Aktualnie udało mi się pozbyć tego poprzez suszarkę. Ale czy ma ktoś

> jakiś sprawdzony sposób jak się tym zająć na przyszłość ?

Hmmm.... chyba odkryłeś to o czym Ci mówiłem hehe.gif

Wode miałeś na dywaniuku czy pod wykładziną ? Wsadzałeś palce tam gdzie Ci mówiłem? Bo jeśli nie to tylko Ci się wydaje że wysuszyłeś spineyes.gif

Napisano

> wygluszenie filc napil sie jak gabka:D

on tak niestety ma. Tak jak Wafer napisał, trzeba to rozbebeszyć i dobrze wysuszyć. Ale to dopiero po zlikwidowaniu przyczyny, bo wcześniej nie ma sensu

Napisano

musisz opuscic podsufitke, sciagnac rurke od odplywu i z calych sil dmuchnac w nia:D... grzebanie drucikiem od nadkola jest wg mnie na krotka mete, a tak dmuchniesz raz a pożadnie:D sasasasa

Napisano

> musisz opuscic podsufitke, sciagnac rurke od odplywu i z calych sil dmuchnac w nia:D... grzebanie

> drucikiem od nadkola jest wg mnie na krotka mete, a tak dmuchniesz raz a pożadnie:D sasasasa

jak te końcówki w podszybiu są zatkane błotem tak jak u mnie, to możesz sobie dmuchać aż żyły w policzkach popękają, a i tak to nic nie da. zlosnik.gif

Napisano

Kompresor panowie kompresor ;D

Ewentualnie kawałem jakieś rurki i wodą ze węża ogrodowego grinser006.gif

A co do tego śmiesznego czegoś na końcu co to niektórzy poobcinali to służy do nie cofania się wody przy przyspieszaniu smile.gif

...przynajmniej w teorii wink.gif