Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lakierowane auto - wsechy i inne baraszki

Featured Replies

Napisano

Hej

Byłem dziś w warsztacie na oględzinach auta które chcę kupić, auto było lakierowane i człowiek z serwisu stwierdził że niezbyt dobrze (chociaż robiło to ASO) bo pozostały "wsechy" w lakierze czyli pyłki czy inne ziarenka piasku pod lakierem

czym takie wsechy mogą grozić? to tylko estetyka czy mogą być problemy z lakierem w tym miejscu? hmm.gif

i co do do jasnej anielki jest "baraszek" ? zlosnik.gif

Napisano

Co to jest baraszek pojecia nie mam, a to co nazywasz "wsechy" w Lanosie jest juz 8 lat i zadnych oznak rozwojowych nie widze.

Napisano
  • Autor

> Co to jest baraszek pojecia nie mam,

no ja już któryś raz słyszę te określenie, to coś bliżej podwozia,

jakieś zabezpieczenie czy coś, zazwyczaj słyszałem "pociągnął tu ktoś baraszkiem"

> a to co nazywasz "wsechy" w Lanosie jest juz 8 lat i zadnych

> oznak rozwojowych nie widze.

a facet w serwisie straszył że w tych miejscach będą bąble na lakierze się pojawiać niewiem.gif

podpowiem że auto to nissan zlosnik.gif

Napisano

> no ja już któryś raz słyszę te określenie, to coś bliżej podwozia,

> jakieś zabezpieczenie czy coś, zazwyczaj słyszałem "pociągnął tu ktoś baraszkiem"

Chyba barankiem hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba barankiem

ja słyszałem "baraszkiem" i to od dwóch różnych osób

ale może i barankiem niewiem.gif

wiesz, inna część kraju - inny slang zlosnik.gif

Napisano

> ja słyszałem "baraszkiem" i to od dwóch różnych osób

> ale może i barankiem

> wiesz, inna część kraju - inny slang

Ja niby z tej samej czesci, a tylko baranka znam czyli konserwacja polecial ktos podwozie i zapewne progi.

Napisano

> Hej

> Byłem dziś w warsztacie na oględzinach auta które chcę kupić, auto było lakierowane i człowiek z

> serwisu stwierdził że niezbyt dobrze (chociaż robiło to ASO) bo pozostały "wsechy" w lakierze

> czyli pyłki czy inne ziarenka piasku pod lakierem

> czym takie wsechy mogą grozić? to tylko estetyka czy mogą być problemy z lakierem w tym miejscu?

> i co do do jasnej anielki jest "baraszek" ?

Jak tylko dobrze zapodkładowali aby nie gniło to OK , jak Ci nie przeszkadza że są jakie delikatne mankamenty to OK smile.gif ja szukam samochodu od początku roku i same szroty , także powodzenie przy zakupie

pozdrawiam

Fatal

Napisano

> Hej

> Byłem dziś w warsztacie na oględzinach auta które chcę kupić, auto było lakierowane i człowiek z

> serwisu stwierdził że niezbyt dobrze (chociaż robiło to ASO) bo pozostały "wsechy" w lakierze

> czym takie wsechy mogą grozić? to tylko estetyka czy mogą być problemy z lakierem w tym miejscu?

Mój fiat wtrącenia lakiernicze miał już z fabryki.

Obniżyli mi cenę w ramach rekompensaty.

Miał rdzewieć, ale nie rdzewieje i wtrącenia są dokładnie takie, jak po wyjechaniu z salonu.

Napisano

Jeśli w tych wsechach będzie choć trochę wilgoci (para czy co tam), to mróz porobi swoje... jak nie, to będziesz miał farta 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Hej

pewnie po jakiejś tam ilości myć i polerek wyjdą te wsechy a w ich miejscu może pojawić się np. rdza

na "B" to znam baranek - taka masa co w starych autach była czarna a obecnie jest malowana pod kolor nadwozia - nakładana na podwozie, progi itd

, oraz ostatnio poznałem też słowo "blender" - to taki zacieracz śladów dla miejscowej naprawy (jak się nie maluje np całego elementu)

A może mu chodziło o babroszki ?

Napisano

> Hej

> czym takie wsechy mogą grozić?

Niczym. Co więcej mimo lakierowania w komorze takie rzeczy się zdarzają, i to często.

Napisano

> Niczym. Co więcej mimo lakierowania w komorze takie rzeczy się zdarzają, i to często.

Czystość pomieszczenia się fajnie ocenia stawiając w nim przy kompletnym zaciemnieniu kamerę na podczerwień i oświetlacz. Dopiero wtedy nagle widzisz, jak w pozornie czyściutkim pomieszczeniu potrafią krążyć w powietrzu tumany kurzu.