Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klucz pneumatyczny do majsterkowania przy astrolocie :)

Featured Replies

Napisano

Panowie, przymierzam sie do kupna klucza pneumatycznego http://allegro.pl/klucz-pneumatyczny-stanley-1-2-6bar-10-nasadek-i3434029324.html

Ma ktos taki sprzet w swoim warsztacie i moze sie podzielic opinia? ewentualnie polecic jakis w miare dobry klucz w rozsadnej cenie.

Moja uwage zwrocil jeden fakt, ze chyba nie ma tam regulacji momentu, a skoro tak to nie wiem czy bede mial z niego uzytek, bo w takim przypadku to nadawalby sie glownie do odkrecania frown.gif

Napisano

> Moja uwage zwrocil jeden fakt, ze chyba nie ma tam regulacji momentu,

no chyba nie ma

a do czego chcesz używać tego klucza w osobówce, bo poza kołami i ewentualnie odkręcenia wahaczy raczej nie widże więcej zastosowań?

Napisano

Takim kluczem jest ciężko dojść gdziekolwiek smile.gif ja bym polecił kupić (jeżeli nie masz) dobrej klasy klucze nasadowe, oczkowe, płaskie. Na pewno częściej się przydadzą niż pneumatyczny.

Napisano

> Takim kluczem jest ciężko dojść gdziekolwiek ja bym polecił kupić (jeżeli nie masz) dobrej klasy

> klucze nasadowe, oczkowe, płaskie. Na pewno częściej się przydadzą niż pneumatyczny.

a do tego klucz dynamometryczny i hulaj dusza wink.gif

Napisano
  • Autor

> no chyba nie ma

> a do czego chcesz używać tego klucza w osobówce, bo poza kołami i ewentualnie odkręcenia wahaczy

> raczej nie widże więcej zastosowań?

glownie do odkrecania zapieczonych srób - np. tych od piasty, z ktorymi sie ostatnio tak nameczylem ze mam dosc smile.gif oraz do dokrecenia kol, tyle ze jesli nie ma tam regulacji momentu to chyba ich nie dokrece bo jeszcze by je przekrecil.

Napisano

> glownie do odkrecania zapieczonych srób - np. tych od piasty, z ktorymi sie ostatnio tak nameczylem

> ze mam dosc oraz do dokrecenia kol, tyle ze jesli nie ma tam regulacji momentu to chyba ich

> nie dokrece bo jeszcze by je przekrecil.

A nawet jeśli byś miał z regulacją to ile razy w roku byś go użył ? przy zmianie opon z zimowych na letnie i tyle 270751858-jezyk.gif

Napisano

> glownie do odkrecania zapieczonych srób - np. tych od piasty, z ktorymi sie ostatnio tak nameczylem

zasadnicze pytanie czy ten klucz to uciągnie wink.gif

Napisano
  • Autor

> zasadnicze pytanie czy ten klucz to uciągnie

z tym raczej nie powinno byc problemu, gdyz piasta dokrecona jest na ok 100Nm + srodek blokujacy na gwint, natomiast klucz ma 260Nm

Napisano

> z tym nie powinno byc problemu, gdyz piasta dokrecona jest na ok 100Nm,

to jest wartosc nominalna

a ile ma tak jak piszesz zapieczona śruba, nakrętka? ideia.gif

Napisano

260Nm? To jakiś żart, nie klucz. Już pomijając, że ta firma - delikatnie mówiąc - nie jest liderem jakości.

To nie jest tak, że jak klucz ma 260Nm, to odkręcisz nim śrubę przykręconą 200Nm. Nie ma szans. Poszukaj czegoś co ma chociaż z 500Nm, bo inaczej będziesz musiał każdą śrubę ruszyć ręcznie.

Napisano

Jeśli nie masz dużego kompresora to odradzam.

Z własnego doświadczenia wiem, ze klucz pneumatyczny potrzebuje duuużo powietrza, jeśli jest za mało nie daje rady. Sam owego czasu kupiłem, mam kompresor nie taki mały i ledwo daje radę.

Napisano

trzeba w takich sytuacja sięgnąć na chwilę po słupek ogrodzeniowy z 2m długości i po sprawie

Napisano

Ostatnio z kumplem walczyliśmy z bębnami w AG. W prawym kole dokręcili mu tak śruby że pneumatyczny nie dał rady a jak kręciliśmy kluczem ręcznie to koło się kręciło sciana.gif . W końcu daliśmy 1,5m przedłużki i dopiero poszło... (jak ustaliśmy na kluczu i chwilę poskakaliśmy). Strach pomyśleć co by było na drodze...