Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chłodnica intercoolera

Featured Replies

Napisano

Pytałem na MK - link, ale nikt nie odpowiedział. Czy warto dołożyć jakiś wentylator z Allegro do mojego intercoolera? i Jak on by był sterowany - maja swoje włącznik termiczne czy dopiąc się np. do wentylatora chłodnicy silnika?

Napisano

> Pytałem na MK - link, ale nikt nie odpowiedział. Czy warto dołożyć jakiś wentylator z Allegro do

> mojego intercoolera? i Jak on by był sterowany - maja swoje włącznik termiczne czy dopiąc się

> np. do wentylatora chłodnicy silnika?

A po co Ci ten wentylator?

Normalnie wentylator w chłodnicy to włącza się głównie na postoju.

A po co Ci dodatkowy spadek temp. (większa moc) w intercoolerze na postoju? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> A po co Ci ten wentylator?

> Normalnie wentylator w chłodnicy to włącza się głównie na postoju.

> A po co Ci dodatkowy spadek temp. (większa moc) w intercoolerze na postoju?

chciałem wyeliminować te spadki mocy w upały

A moze jakieś ogniwo Peltiera? hmm.gif

Napisano

czy aby na pewno jest to wina intercolera? Sprawdź dokładnie wszystkie połączenia turbiny z intercolerem i całą resztą, a na dodatek sprawdź czy intercoler jest drożny.

Ja też mam diesla i takich objawów jak Ty u mnie brak.

PS. w jakim stanie jest przepływka?

Napisano
  • Autor

> czy aby na pewno jest to wina intercolera? Sprawdź dokładnie wszystkie połączenia turbiny z

> intercolerem i całą resztą, a na dodatek sprawdź czy intercoler jest drożny.

> Ja też mam diesla i takich objawów jak Ty u mnie brak.

> PS. w jakim stanie jest przepływka?

Znaczy przepływomierz czyli MAFS? Nie wiem, nie wyjmowałem, komputer Turbogauge nie znajdował żadnych błędów

W serwisówce jest napisane o kontroli wzrokowej tego elementu

"COMPONENT INSPECTION

1. Check the MAFS visually.

- Mounting direction correct.

- Any contamination, corrosion or damage on connector.

- Air cleaner’s clogging or wet.

- MAFS cylinder’s deforming or blocking by any foreign

material.

2. Check any leakage on intake system and intercooler

system."

Napisano
  • Autor

> dokładnie o tym mówię

Zbadam przy najbliższej okazji smile.gif

Napisano

> Pytałem na MK - link, ale nikt nie odpowiedział. Czy warto dołożyć jakiś wentylator z Allegro do

> mojego intercoolera? i Jak on by był sterowany - maja swoje włącznik termiczne czy dopiąc się

> np. do wentylatora chłodnicy silnika?

wraz z wlaczeniem chlodnicy bez sensu ale mozna dodac uklad elektroniczny z regulacja temperatury wl/wyl. Mam to u siebie ale nie w aucie na codzien. Wentylator a'la SPAL na icku ladnie zbija temp. Wentylator wlacza sie jesli zostanie przekroczona temp w dolocie. ( ustalona na termostacie)

Napisano
  • Autor

> wraz z wlaczeniem chlodnicy bez sensu ale mozna dodac uklad elektroniczny z regulacja temperatury

> wl/wyl. Mam to u siebie ale nie w aucie na codzien. Wentylator a'la SPAL na icku ladnie

> zbija temp. Wentylator wlacza sie jesli zostanie przekroczona temp w dolocie. ( ustalona na

> termostacie)

Znalazłem manual i

sklep - do najtańszych te wnetylatorki nie należą zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Sprawdzałem wskazania Turbogauge wczoraj na trasie. Np. temperature powietrza dolotowego (Intake air temperature). Temperatura na zewnątrz była 18 C, natomiast IAT zmieniała się od 24C - na wolnych obrotach i przy stałej prędkości do nawet 36C przy gwałtownym przyśpieszaniu (turbo działało). Jak to jest? Czujnik temperatury jest zaraz za filtrem powietrza, co prawda powietrze w turbo ogrzewa się do ok. 200 C ( http://www.topturbo.eu/index.php?turbosprezarki=dzialanie ), ale przecież płynie w jedną strone, a pomiar jest przed turbo niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Zbadam przy najbliższej okazji

Wszystko wydaje sie być w nalepszym porzadku - czysto, bez sladów uszkodzen i zanieczyszczeń w środku

Napisano

a jesteś pewny, że działa? Znam przypadki gdzie była czysta, a nie działała

Napisano
  • Autor

> a jesteś pewny, że działa? Znam przypadki gdzie była czysta, a nie działała

Ale co? Ja ogladałem przepływomierz

287129995-Przeplywomierz1.jpg

287129995-Przeplywomierz2.jpg

post-147237-14352521469595_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

A jeśli chodzi Ci o testowanie chłodnicy czyli intercoolera to chyba mozna to zrobic monitorujac temperaturę powietrza za intercoolerem. przejrzałem serwisówke od silnika i okazuje się, że są 2 czujniki powietrza dolotowego IATS1 oraz IATS2. Pierwszy jest w przepływomierzu i mierzy temperaturę powietrza za filtrem przed turbina, drugi w czujniku ciśnienia doładowania (Boost Pressure Sensor) za turbiną. W Turbogauge nie ma nic o tym podziale na 2 czujniki, więc w sumie nie wiem którą z tych temperatur pokazywał mi na trasie (ale to Manifold Pressure jest - to to samo ciśnienie co Boost pressure? hmm.gif). Ale mam też ELM327 i laptopa. Może podłączyć i sprawdzić w ten sposób? tylko jakim programem diagnostycznym z dostepnych? hmm.gif

Napisano

> Ale co? Ja ogladałem przepływomierz

mi też

przepływka - rodzaj żeński

Napisano
  • Autor

> mi też

> przepływka - rodzaj żeński

a coś wiecej możesz napisać?

Napisano

Przepływomierz mierzy ilość powietrza zasysanego przez silnik.W obudowie przepływomierza znajduje się przysłona która wychylana est przez strumień powietrza w określone położenie i utrzymywana jest w tym położeniu.Wychylenie kątowe przysłony jest miarą ilości zasysanego przepływającego powietrza.Potencjometr ten przekazuje sygnały do sterownika tj. komputera. Komputer reguluje odpowiednio do zmierzonej ilości powietrza i liczby obrotów silnika (czujnik obrotów ), czas wtrysku i ilość wtryskiwanego paliwa.

Napisano

Jak już chcesz knuć, to zrób sobie natrysk wody na ic. Będzie o wiele wydajniejszy od jakiegoś wentylatorka.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Jak już chcesz knuć, to zrób sobie natrysk wody na ic. Będzie o wiele wydajniejszy od jakiegoś

> wentylatorka.

Tyle, że będzie działał jedynie do czasu aż woda się nie skończy smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Tyle, że będzie działał jedynie do czasu aż woda się nie skończy

Subaru swego czasu zdaje się, że cóś takiego stosowało. i jaki problem dolać wody, jak się skończy? To nie ma się lać jak z konewki hehe.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Subaru swego czasu zdaje się, że cóś takiego stosowało. i jaki problem dolać wody, jak się skończy?

> To nie ma się lać jak z konewki

Nie tylko Subaru. IC Spray miało sporo aut - Delta, Sierra, Evo etc. W większości wypadków natrysk był uruchamiany przez ECU po przekroczeniu określonej temp w dolocie.

Dolewanie wody problemem nie jest tyle, że weź pod uwagę fakt, że autor wątku nie chce stosować tego jako DODATKOWEGO czynnika podnoszącego moc jeszcze troszkę. To nie ma być dodatek do już sprawnie działającego inercoolera a rozwiązanie które sprawi, że IC zacznie sprawnie działać. Ta subtelna różnica ma znaczenie i to duże. W sprawnym układzie koniec wody w zbiorniku sprawi, że moc auta spadnie do normalnego poziomu. W wypadku o którym tutaj mowa (seryjny IC nie wyrabia) brak wody sprawi, że silnik przestanie rozwijać swoją fabryczną moc.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Przepływomierz mierzy ilość powietrza zasysanego przez silnik.W obudowie przepływomierza znajduje

> się przysłona która wychylana est przez strumień powietrza w określone położenie i utrzymywana

> jest w tym położeniu.Wychylenie kątowe przysłony jest miarą ilości zasysanego przepływającego

> powietrza.Potencjometr ten przekazuje sygnały do sterownika tj. komputera. Komputer reguluje

> odpowiednio do zmierzonej ilości powietrza i liczby obrotów silnika (czujnik obrotów ), czas

> wtrysku i ilość wtryskiwanego paliwa.

Mhm. W takim przepływomierzu jak na fotkach w temacie???