Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kiedy jazda nie podlega pod rozporzadzenie o czasie pracy ?

Featured Replies

Napisano

Kiedy jazda pojazdem z tacho nie podlego pod rozporzadzenie o czasie pracy?

wydawalo mi sie, ze jazda nowo zakupionym pojazdem podlega pod rozporzadzenie jesli ow pojazd jest pow 7,5t lub 17 os.... ale podobno jest innaczej tylko nie moge tego znalezc...

Napisano

> Kiedy jazda pojazdem z tacho nie podlego pod rozporzadzenie o czasie pracy?

> wydawalo mi sie, ze jazda nowo zakupionym pojazdem podlega pod rozporzadzenie jesli ow pojazd jest

> pow 7,5t lub 17 os.... ale podobno jest innaczej tylko nie moge tego znalezc...

W poniedziałek będę w pracy to sprawdzę bo wisi u nas kartka z wyłączeniami. Jest tam między innymi jazda samochodem do warsztatu.

Napisano

> W poniedziałek będę w pracy to sprawdzę bo wisi u nas kartka z wyłączeniami. Jest tam między innymi

> jazda samochodem do warsztatu.

A zerknij jakby Ci się chciało jak to tam ze śmieciarami wygląda?

Napisano

> A zerknij jakby Ci się chciało jak to tam ze śmieciarami wygląda?

Prawidłowo promień 50km od stałego parkowania, nie podlega pod przepisy. Oczywiście tacho ma być legalizowane i tarczka/karta aktywna.

Napisano
  • Autor

> W poniedziałek będę w pracy to sprawdzę bo wisi u nas kartka z wyłączeniami. Jest tam między innymi

> jazda samochodem do warsztatu.

a to ciekawe... i co bez karty mam jechac czy na out?

Napisano

> Kiedy jazda pojazdem z tacho nie podlego pod rozporzadzenie o czasie pracy?

witaj

jeśli udało się wkleić - mnie najczęsciej dotyczy Art 3 , podpunkt g. nie znalazłem nic na temat, czy mam wkładać kartę / tarczkę czy jechać bez( raczej bez nie wolno).

Napisano

> witaj

> jeśli udało się wkleić - mnie najczęsciej dotyczy Art 3 , podpunkt g. nie znalazłem nic na temat,

> czy mam wkładać kartę / tarczkę czy jechać bez( raczej bez nie wolno).

A co to sa "przewozy regularne" ?

Napisano

> a to ciekawe... i co bez karty mam jechac czy na out?

U mnie w firmie często ciężarówkami przejeżdżali magazynierzy z jednego miejsca na drugie aż w końcu BAG sprawdzili komuś tachograf i nałożyli karę. Wtedy dowiedzieliśmy się od ITD, że po firmie możemy jeździć na OUT bez kart.

Choć wydaje mi się to trochę dziwne bo pomimo OUT tacho i tak mruga, że karta niewłożona niewiem.gif

Napisano

> A co to sa "przewozy regularne" ?

Autobus na rozkład jazdy ( ale do 50 km) i chyba tzw. wahadło.

Napisano

> A co to sa "przewozy regularne" ?

komunikacja miejska, pks w promieniu 50 km. sama nazwa wskazuje - jezdzi regularnie , wg jakieś rozkładu jazdy, harmonogramu. tych autobusów dotyczą buspasy.

Napisano
  • Autor

> U mnie w firmie często ciężarówkami przejeżdżali magazynierzy z jednego miejsca na drugie aż w

> końcu BAG sprawdzili komuś tachograf i nałożyli karę. Wtedy dowiedzieliśmy się od ITD, że po

> firmie możemy jeździć na OUT bez kart.

> Choć wydaje mi się to trochę dziwne bo pomimo OUT tacho i tak mruga, że karta niewłożona

no OUT, ale z karta grinser006.gif

i mechanik na jazde testowa tez powinien wlozyc swoja karte i pojechac na OUT

Pytanie na czyjej karcie powinien jechac kursant uczac sie... zlosnik.gif .

Napisano

> no OUT, ale z karta

> i mechanik na jazde testowa tez powinien wlozyc swoja karte i pojechac na OUT

> Pytanie na czyjej karcie powinien jechac kursant uczac sie... .

No tak ale po terenie firmy może ciężarówką jeździć kto kolwiek - bez karty i bez prawa jazdy. Jak wtedy to zrobić? Inspektor ITD twierdzi, że jazda na OUT bez karty jest ok

Napisano

> No tak ale po terenie firmy może ciężarówką jeździć kto kolwiek - bez karty i bez prawa jazdy. Jak

> wtedy to zrobić? Inspektor ITD twierdzi, że jazda na OUT bez karty jest ok

chyba nie do końca ktokolwiek. wózkiem widłowym też teoretycznie mógłby jeździć ktokolwiek, ale niech się zdarzy kuku i nie miej papieru...czy to na wózek, czy na ciężarówkę wink.gif

Napisano

> no OUT, ale z karta

> i mechanik na jazde testowa tez powinien wlozyc swoja karte i pojechac na OUT

nie, włożenie karty do tacho automatycznie wyłącza funkcję Out. Out służy właśnie do jazdy bez karty, np samochód jeżdzi tylko po terenie żwirowni i wozi piach z wykopu na plac, autobus na lotnisku wozi pasażerów z terminala do samolotu...

> Pytanie na czyjej karcie powinien jechac kursant uczac sie... .

Napisano

> Pytanie na czyjej karcie powinien jechac kursant uczac sie...

na niczyjej , jazda na czyjejś karcie to wykroczenie . bez karty, nauka jazdy jest zwolniona z czasu jazdy i pracy . cool.gif

Napisano

Bo najpierw ręcznie wpisujesz kierowcę a dopiero potem OUT i nic nie miga....

Napisano

> Bo najpierw ręcznie wpisujesz kierowcę a dopiero potem OUT i nic nie miga....

Jak to zrobić? Wklepujesz imię i nazwisko czy jak?

Napisano

Nie masz taka opcję wpisz kierowcę wybierasz kraj rozpoczęcia i ok potem wpisz pojazd wybierasz Out i jazda.....

Napisano

> Nie masz taka opcję wpisz kierowcę wybierasz kraj rozpoczęcia i ok potem wpisz pojazd wybierasz Out

> i jazda.....

Robię tak na każdy start i koniec zmiany ale nie miałem pojęcia, że można to wykorzystać na OUT ok.gif

Napisano

Ja też metodą prób i błędów się uczyłem.....

Denerwowało mnie jazda bez karty....

Napisano
  • Autor

> na niczyjej , jazda na czyjejś karcie to wykroczenie . bez karty, nauka jazdy jest zwolniona z

> czasu jazdy i pracy .

ale na tacho jest jazda bez karty... a kursant czeto ma karte, zwlaszcza jak robi CE

Napisano
  • Autor

> nie, włożenie karty do tacho automatycznie wyłącza funkcję Out. Out służy właśnie do jazdy bez

> karty, np samochód jeżdzi tylko po terenie żwirowni i wozi piach z wykopu na plac, autobus na

> lotnisku wozi pasażerów z terminala do samolotu...

> > Pytanie na czyjej karcie powinien jechac kursant uczac sie... .

a to ciekawe... wlozylem karte, wpisalem out i na wydruku mialem zaznaczone OUT z karta grinser006.gif

Napisano

> a to ciekawe... wlozylem karte, wpisalem out i na wydruku mialem zaznaczone OUT z karta

tego nigdy nie ćwiczyłem. wiesz na jakich jazdach u mnie , out automatycznie się wyłączał jeśli się ktoś logował. wy wylogowaniu musiałem od nowa włączyć out.

Napisano
  • Autor

> tego nigdy nie ćwiczyłem. wiesz na jakich jazdach u mnie , out automatycznie się wyłączał jeśli się

> ktoś logował. wy wylogowaniu musiałem od nowa włączyć out.

tak, ale jak wpiszesz out przy wlozonej karcie to bedzie OUT z karta,

• 3 tygodnie później...
Napisano

> A zerknij jakby Ci się chciało jak to tam ze śmieciarami wygląda?

Śmieciarką jezdzę już parę ładnych lat karta włożona wbity OUT i zaświadczenie od pracodawcy że prowadzisz pojazd wyłączony z czasu pracy zaświadczenia musisz mieć z 28 dni do tyłu ITD parę razy kontrolowało nie chcieli nawet karty. ok.gif

Napisano

> Śmieciarką jezdzę już parę ładnych lat karta włożona wbity OUT i zaświadczenie od pracodawcy że

> prowadzisz pojazd wyłączony z czasu pracy zaświadczenia musisz mieć z 28 dni do tyłu ITD parę

> razy kontrolowało nie chcieli nawet karty.

Jak ustawić na tacho cyfrowym tryb OUT? (Co mam po kolei przyciskać?) Jak wygląda to zaświadczenie?

Napisano

> Jak ustawić na tacho cyfrowym tryb OUT? (Co mam po kolei przyciskać?) Jak wygląda to zaświadczenie?

Menu wpisz pojazd out start smile.gif