Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja zaworów praktyka

Featured Replies

Napisano

Kupiłem sobie dzisiaj takie coś:

276441921-Szczeliniomierz.JPG

I chcę samemu sobie wyregulować zawory. Mam przed sobą książkę ale w niej pisze tylko jak sprawdzić luzy a nie ma nic o tym gdzie pokręcić, wykręcić, popuścić żeby kolejno wyregulować zawory. A może nie ma tam co regulować? tylko płytki trzeba pomierzyć i wymienić na właściwą grubość? Proszę o pomoc w tej zabawie. Wiem że Luz na zimno zaworu dolotowego wynosi 0,30mm , a zaworu wylotowego 0,40mm czy to jest zgodne z prawdą?

I jeszcze mały schemacik z knigi, niby prosta sprawa ale gdzie popuszczać odpowiednie nakrętki do odpowiednich zaworów? trochę jest to pomieszane niewiem.gif , ale chcę się tego nauczyć.

276441921-Szcz%20instr.JPG

Jeszcze coś, czy przy obracaniu wału korbowego pomóc sobie podniesieniem auta z jednej strony do góry, 5 bieg, i kręcić kołem?

wstyd się przyznać ale mam 30kkm na gazie i nic nie regulowałem a nie wiem czy poprzedni właściciel dbał o zawory. Nic mi tam za głośno nie chodzi ale jak zalecają regulacje to może lepiej to zrobić?

post-41722-14352468400851_thumb.jpg

Napisano

Jezeli sie nie myle to masz w tym silnikiu regulacje hydrauliczna>tak wiec mozesz zmierzyc luz ale zeby go skasowac musisz kupic odpowiednie plytki...

Napisano
  • Autor

> Jezeli sie nie myle to masz w tym silnikiu regulacje hydrauliczna>tak

> wiec mozesz zmierzyc luz ale zeby go skasowac musisz kupic

> odpowiednie plytki...

ee... chyba nie mam regulacji hydraulicznej hmm.gif. To 900ki mają hydraulicznie regulowane zawory tylko. Zresztą poczekajmy na fachmanów

Napisano

> ee... chyba nie mam regulacji hydraulicznej . To 900ki mają

> hydraulicznie regulowane zawory tylko. Zresztą poczekajmy na

> fachmanów

Zgadza się, w 900-kach są samoregulujące zawory. Sprawdź w instrukcji jeżeli posiadasz żeby nie dłubać na marno..

Napisano
  • Autor

> Zgadza się, w 900-kach są samoregulujące zawory. Sprawdź w instrukcji

> jeżeli posiadasz żeby nie dłubać na marno..

w instrukcji z ASO pisze że co 30kkm sprawdzić ewentualnie wyregulować luz popychaczy, a w książce nic nie pisze nawet o 900-kach nic nie pisze że mają hydraulike

Napisano

nie ma hydraulicznych jak sa hydrauliczne wtedy sie nie reguluje , w uno sa zwykłe popychacze aby prawidłowo wykonać regulacje trzeba mieć zestaw płytek o różnej grubosci luz się likwiduje zamieniając płytki na grubszą dlatego trzeba miec ich klika by wieć o ile grubszą założyc

Napisano
  • Autor

> nie ma hydraulicznych jak sa hydrauliczne wtedy sie nie reguluje , w

> uno sa zwykłe popychacze aby prawidłowo wykonać regulacje trzeba

> mieć zestaw płytek o różnej grubosci luz się likwiduje

> zamieniając płytki na grubszą dlatego trzeba miec ich klika by

> wieć o ile grubszą założyc

czy kupie takie płytki w przecietnym sklepie z czesciami do fiatów

Napisano

wszystko pieknie:) masz szczelinomiez. a przyzad do wyciagania tabletek, bo takie wyciaganie srubakiem nie zawsze sie udaje.

a najlepiej podjechac na regulacje do warsztatu gdzie maja magnesowke, albo swoje tabletki.

Napisano

co do obracani awalem. to 5 bieg i przepychamy bo musisz widziec co sie dzieje z walkiem:D

Napisano

Nie wiem do konca jak to jest w 1.0 ale w 1.4 jest regulacja na płytkach i nieznajdziesz tam żadnych śrubek do kręcenia zlosnik.gif a regulacji luzów dokonuje sie zmieniając płytki. Ale samemu za to raczej bym sie niebrał bo idzie wiecej szkody zrobic niż pożytku wink.gif przy wyciąganiu płytki np. śrubokrętem można ukruszyć szklanke i wtedy masz kłopot i koszty rosną. I do wymiany płytek trzeba miec jeszcze specialne cuś do podważenia wałka rozrządu. wink.gif

Napisano

> Nie wiem do konca jak to jest w 1.0 ale w 1.4 jest regulacja na

> płytkach i nieznajdziesz tam żadnych śrubek do kręcenia a

> regulacji luzów dokonuje sie zmieniając płytki. Ale samemu za to

> raczej bym sie niebrał bo idzie wiecej szkody zrobic niż pożytku

> przy wyciąganiu płytki np. śrubokrętem można ukruszyć szklanke

> i wtedy masz kłopot i koszty rosną. I do wymiany płytek trzeba

> miec jeszcze specialne cuś do podważenia wałka rozrządu.

jak sie ma wprawę można zrobić to bez specjalistycznych przyrządów ale dobrze jest miec sprężone powietrze do odklejenia płytki od szklanki popychacza.

No i należy pamietać , że jeśli musimy zmienic jakąś płytkę to wstawiamy zawsze nową.

pozdr

Napisano

> jak sie ma wprawę można zrobić to bez specjalistycznych przyrządów

> ale dobrze jest miec sprężone powietrze do odklejenia płytki od

> szklanki popychacza.

> No i należy pamietać , że jeśli musimy zmienic jakąś płytkę to

> wstawiamy zawsze nową.

> pozdr

A nie można szlifnąć np. o 0,05 mm hmm.gif

U mnie 2 płytki są o tyle za grube i myślałem, że wyciągne i szlifne na magnesówce niewiem.gif

Napisano

> A nie można szlifnąć np. o 0,05 mm

> U mnie 2 płytki są o tyle za grube i myślałem, że wyciągne i szlifne

> na magnesówce

lepiej tego nie rób - powierzchnie płytki z obu stron muszą byc idealnie równolegle. Tego typu próby zawsze kończyły sie uszkodzeniem krzywki wałka , czasem szklanki popychacza. Po drugie płytka jest na tyle tania ze nie opłaca sie tego robic.'

pozdr

Napisano

> lepiej tego nie rób - powierzchnie płytki z obu stron muszą byc

> idealnie równolegle. Tego typu próby zawsze kończyły sie

> uszkodzeniem krzywki wałka , czasem szklanki popychacza. Po

> drugie płytka jest na tyle tania ze nie opłaca sie tego robic.'

> pozdr

Dzięki bow.gif

Napisano

A ile może kosztować regulacja zaworów w uno 1.5????Ewentualnie dobry warsztat w okolicach Ozorkowa. niewiem.gif

Napisano

jak robisz na magnesowce to beda rownolegle. plytki sa utwardzane z jednej strony wiec jest mozliwosc szlifowania.

a jak nei to zaworami mozna regulnac ale to juz inna bajka

ale faktycznie plytki nie sa drogie tylko robota na wlasna reke ryzykowna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.