Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

płyn hamulcowy, a dokładnie odpowietrzamy układ po wymianie

Featured Replies

Napisano

jak w temacie.

Pierwszy prawy tył, później lewy przód. Następnie lewy tył, prawy przód czy odwrotnie. Kiedyś coś jeszcze czytałem o jakimś wysprzęgliku czy coś w tym stylu. Przypominam pacjent 1,9 JTD

Napisano

> jak w temacie.

> Pierwszy prawy tył, później lewy przód. Następnie lewy tył, prawy przód czy odwrotnie. Kiedyś coś

> jeszcze czytałem o jakimś wysprzęgliku czy coś w tym stylu. Przypominam pacjent 1,9 JTD

Zaczynasz od najdalszego punktu od pompy - trzeba zobaczyć jak idą przewody hamulcowe do tyłu bo nie pamiętam na 100% ale najprawdopodobniej prawy tył jest najdalej, potem lewy tył, prawy przód i lewy przód (przewód najkrótszy ze względu na położenie pompy). Siłownika sprzęgła nie musisz ruszać chyba, że zapowietrzysz układ wink.gif

Napisano

A po co takie cyrki ? Niedawno nowy płyn mi magic zmienił i normalnie lewy tył , lewy przód , itd...

Zalane blue płynem dzięki czemu wymiana była szybka.

Napisano

> A po co takie cyrki ? Niedawno nowy płyn mi magic zmienił i normalnie lewy tył , lewy przód ,

> itd...

> Zalane blue płynem dzięki czemu wymiana była szybka.

Czas operacji taki sam - kwestia kolejności. Robisz to po to, aby do całego układu zdążył nalecieć nowy płyn a zaczynając od końca ściągasz najgorszy syf a zasysasz tylko czysty ze zbiorniczka.

Tak głosi stara szkoła - a jak ktoś sobie zacznie od przodu to jego sprawa wink.gif

Napisano
  • Autor

w moim przypadku mam zamiar rozebrać całe hamulce, bo zaciski idą do piaskowania i malowania proszkowego, więc i płyn cały wypłynie, dlatego podejrzewam, że układ będzie na 100% zapowietrzony

Napisano

> w moim przypadku mam zamiar rozebrać całe hamulce, bo zaciski idą do piaskowania i malowania

> proszkowego, więc i płyn cały wypłynie, dlatego podejrzewam, że układ będzie na 100%

> zapowietrzony

W takim przypadku zgadza się.

Stara szkoła głosi (w przypadku stilo) prawy tył, lewy tył, prawy przód, lewy przód.

Napisano
  • Autor

stara szkoła jest najlepsza, a teraz przejdźmy do tego wysprzęglika. Gdzie to ustrojstwo się znajduje i jak się za to zabrać

Napisano

> bo zaciski idą do piaskowania i malowania proszkowego,

to długo się nie nacieszysz ładnymi zaciskami smile.gif

Napisano

> stara szkoła jest najlepsza, a teraz przejdźmy do tego wysprzęglika. Gdzie to ustrojstwo się

> znajduje i jak się za to zabrać

Proponuję zostawić wysprzęglik w spokoju. I tak go nie zapowietrzysz, bo choćbyś wyjął całą pompę hamulcową ze zbiorniczkiem, to po odłączeniu wężyka ze zbiorniczka do pompki sprzęgła i tak nie zapowietrzy jej, bo w wężyku nadal jest płyn. Odpowietrzanie wysprzęglika jest bardzo pracochłonne, niekiedy schodzi 3 godziny machania pedałem sprzęgła, a bywa i tak, że dnia brakuje. Jeśli jednak się zdecydujesz, weź jakieś relanium na początek.

Napisano
  • Autor

i tak będę się musiał do niego dobrać, bo coś ostatnio biegi ciężko chodzą

Napisano

> dlaczego tak sądzisz?

Bo żadna farba proszkowa nie wytrzyma tego co się dzieje z zaciskami, chodzi o skoki temperatury i bardzo długi czas kiedy zacisk jest nagrzany.

Nie istotne czy pomalujesz poliestrową farbą czy poliruetanem, i tak ta farba tego nie wytrzyma i piszę to właśnie z dużej fabryki farb proszkowych smile.gif

Napisano
  • Autor

nie wiem dlaczego tak sądzisz ale widziałem zaciski po malowaniu proszkowym i długo wytrzymały jeśli się o ich czystość dbało

Napisano

> nie wiem dlaczego tak sądzisz ale widziałem zaciski po malowaniu proszkowym i długo wytrzymały

> jeśli się o ich czystość dbało

bo pracuje w laboratorium fabryki farb proszkowych prawie 10 lat ? smile.gif