Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukanie podczas przyspieszania lub hamowania silnikiem

Featured Replies

Napisano

Właściwie to bardziej pasuje słowo "prztykanie"

Najłatwiej zauważyć podczas jazdy na niskim (np pierwszym) biegu, podczas dynamicznego przyspieszania (może być cały czas zasprzęglony co wyklucza chyba stuki ze sprzęgła) lub przy mocniejszym hamowaniu silnikiem.

"Prztykanie" jest praktycznie jednorazowe do czasu zmiany kierunku napędzania, tzn:

ruszam => "prztyk" jedzie dalej w ciszy do czasu hamowania silnikiem => 'prztyk" itd

Dźwięk dobiega z okolic lewego koła napędowego przedniego, niesłyszalny niemal ze środka przy zamkniętej szybie, ale na zewnątrz głośnawy wysoki ton prztyknięcia (aczkolwiek auto dobrze wyciszone)

Hamowanie samymi hamulcami na luzie generalnie nie powoduje tego prztykania - to chyba wyklucza tuleje wahacza itp.

Dzisiaj mechanik orzekł, że to przegub zewnętrzny, ale wstrzymać się dopóki się nie pogorszy, dopóki jest cisza przy skręcaniu.

Zerkał też na zachowanie poduszek silnika przy "ruszaniu" z hamulcem i orzekł, że tutaj jest dobrze.

Co mnie dziwi, nie ma typowych objawów przegubu, tzn terkotania przy skręcie. Tylko pojedyncze "prztyk" przy ruszaniu i "antyruszaniu".

Ponieważ zdaje się, że i tak wymienia się całą półoś i dramatycznie ona nie kosztuje to jestem skłonny już to wymienić ale chcę się skonsultować z nieomylnym AK:

1) czy rzeczywiście można jeszcze jeździć i nie grozi mi nagła utrata napędu np. na skrzyżowaniu?

2) czy ta diagnoza jest prawdopodobna wobec tych objawów?

Napisano

Przegub to by tyrkolił na skręconych kołach. Wg mnie to poduszka silnika.

Napisano

> Przegub to by tyrkolił na skręconych kołach. Wg mnie to poduszka silnika.

niekoniecznie, swego czasu naużerałem się z przegubami wątpliwego pochodzenia, które stukały również podczas jazdy na wprost, ale to był dźwięk stały, podczas jazdy ze stałą prędkością również słyszalny.

Stawiam również na poduszkę silnika lub w konsekwencji stukanie np. wydechu o ksate

Napisano

> Przegub to by tyrkolił na skręconych kołach. Wg mnie to poduszka silnika.

Mi tak właśnie pukał zużyty przegub. przy hamowani silnikiem było jeszcze jako tako ale jak potem dodawałem gazu to było uderzenie słyszalne i wyczuwalne na drążku zmiany biegów.

Napisano
  • Autor

> Stawiam również na poduszkę silnika lub w konsekwencji stukanie np. wydechu o ksate

Wydech wykluczam, nie ten dźwięk, żadne "łubudu"

Teoretycznie taki dźwięk może powodować kulka "przeciskająca się" przez nierówność na bieżni.

Puknięcie/pstryknięcie i ewidentnie z okolicy lewego koła.

Niesłyszalne z kabiny przy zamkniętych szybach.

Napisano

> Mi tak właśnie pukał zużyty przegub. przy hamowani silnikiem było jeszcze jako tako ale jak potem

> dodawałem gazu to było uderzenie słyszalne i wyczuwalne na drążku zmiany biegów.

ale czy to nie był czasami "krzyżak" od strony skrzyni? czy zewnętrzny przy kole?

Napisano
  • Autor

> ale czy to nie był czasami "krzyżak" od strony skrzyni? czy zewnętrzny przy kole?

Dodam, że mechanik nie "macał" (jedynie poduszki silnika) półosi

Ogledziny na parkingu, ruszanie, cofanie, nasłuchiwanie i ogląd półosi na skręconym kole bez zdejmowania.

Zrozumiałem "zewnętrzny" ale może źle usłyszałem.

W sumie mało istotne, do wymiany rzekomo ma być całość :

photo-431702c0-1e07-4af7-be8a-1d4063343416-for_zoom.jpg

Napisano

> Właściwie to bardziej pasuje słowo "prztykanie"

Lekki luz w przegubie może dawać takie objawy, dopóki nie terkocze przy skręcie to bym nie ruszał.