Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mały problem przy rozruchu

Featured Replies

Napisano

Pojawia się przy rozruchu na zimnym silniku już przy temperaturach około 10 stopni Celsjusza.

Odpala od razu, ale tuż po odpaleniu jest takie wyraźne zdławienie, jakby miał za chwilę zgasnąć. Przy ruszaniu też to występuje a efektem tego jest wyraźne szarpnięcie. Jest to efekt podobny (chociaż bardziej wyrazisty) do zachwiania obrotami przy zwiększenia obciążenia silnika np. związanego z włączeniem ogrzewania szyby czy załączenia się sprężarki klimatyzacji. Za chwilę wszystko jest w porządku...

Co sprawdzić żeby za chwilę nie było niespodzianek? Jakiś czujnik temperatury czy raczej świece/przewody?

Silnik benzynowy, turbo. Auto stoi na zewnątrz i jest z rana zroszone, ale sytuacja taka zdarza się również wtedy, gdy rosy nie ma.

Napisano

Zacząłbym od wymiany świec i kabli. Rano przy tej temperaturze masz wilgoć, więc warto wymienić. Wieczorem, popsikaj rozpylaczem na kable, zobacz czy masz przeskoki prądu wink.gif

Napisano

A potem sprawdzić przepustnicę, może być brudna.

Napisano

Jak miałem leona 1.8T poranny rozruch właśnie auto się przydławiało i póki się troszkę nie rozgrzało pracowało średnio.

W kompie 0 błędów, pojechałem do znajomego mechanika, a on się śmieje, żebym stacje zmienił bo widział jak tankowałem a tam dziadowskie paliwo mają. pojechałem na duży orlen zalałem paliwo i problem zniknął. Nie twierdze, że to samo musi być u Ciebie ale sprawa wygląda podobnie.

Napisano
  • Autor

> Jak miałem leona 1.8T poranny rozruch właśnie auto się przydławiało i póki się troszkę nie

> rozgrzało pracowało średnio.

> W kompie 0 błędów, pojechałem do znajomego mechanika, a on się śmieje, żebym stacje zmienił bo

> widział jak tankowałem a tam dziadowskie paliwo mają. pojechałem na duży orlen zalałem paliwo

> i problem zniknął. Nie twierdze, że to samo musi być u Ciebie ale sprawa wygląda podobnie.

Tankuję w zasadzie tylko na Orlenie lub Shell.

Napisano
  • Autor

> Zacząłbym od wymiany świec i kabli. Rano przy tej temperaturze masz wilgoć, więc warto wymienić.

> Wieczorem, popsikaj rozpylaczem na kable, zobacz czy masz przeskoki prądu

Ale zdarza się to również w sytuacjach, kiedy rosy nie ma np. przy odpalaniu zimnego silnika po południu...

Poza tym w tym silniku nie ma chyba kabli wysokiego napięcia, bo są cewko-fajki.

Napisano

> Ale zdarza się to również w sytuacjach, kiedy rosy nie ma np. przy odpalaniu zimnego silnika po

> południu...

Należałoby zacząć od sprawdzenia ciśnienia paliwa na listwie. Takie objawy mogą być skutkiem padającej pompy, kiedy zapotrzebowanie na paliwo przy zimnym rozruchu jest większe.

Pozdrawiam.

Napisano

> Ale zdarza się to również w sytuacjach, kiedy rosy nie ma np. przy odpalaniu zimnego silnika po

> południu...

> Poza tym w tym silniku nie ma chyba kabli wysokiego napięcia, bo są cewko-fajki.

To potraktuj zaminnie przewody z owa cewka, tyle ze jesli cewka to komp powinien jus jakis blad wypluc chyba.

Ja teraz walcze z poszarpywaniem ale wystepujacym non stop i na cieplym silniku bardziej odczuwalnym (komp wyplul wypadanie zaplonow).

Wymienilem swiece, a dzis podmienie cewke, jak nie oddam do mechaniora, bo potem to juz im dalej w las tym gorzej.

Napisano

> południu...

> Poza tym w tym silniku nie ma chyba kabli wysokiego napięcia, bo są cewko-fajki.

Ja miałem (w sumie mam) tak, że auto po odpaleniu nierówno chodziło, czasem odpalał to miałem wrażenie, że nie pracuje na wszystkich cylindrach. Wymieniłem kable i od razu lepiej. Jeszcze muszę świece wymienić.

Jeśli nie masz kabli, to na tak zaawansowanej technice się nie znam wink.gif Niech ktoś mądrzejszy coś napisze ok.gif Ale świece wymień, koszt najniższy, a może pomóc ok.gif

Napisano
  • Autor

> (...) Ale świece wymień, koszt najniższy, a może pomóc

Zlecę przy najbliższej wizycie w warsztacie...

Napisano

> Zlecę przy najbliższej wizycie w warsztacie...

Łatwiej będzie jak napiszesz co to za samochód i jaki mniej więcej jest przebieg. Może to jakaś częsta ustarka konkretnego egzemplarza wink.gif

Napisano
  • Autor

> Łatwiej będzie jak napiszesz co to za samochód i jaki mniej więcej jest przebieg. Może to jakaś

> częsta ustarka konkretnego egzemplarza

Nie jest to zbyt popularna wersja silnikowa... AR 159 1.75 TBi, przebieg 155 tyś. km.

Napisano

> To potraktuj zaminnie przewody z owa cewka, tyle ze jesli cewka to komp powinien jus jakis blad

> wypluc chyba.

> Ja teraz walcze z poszarpywaniem ale wystepujacym non stop i na cieplym silniku bardziej

> odczuwalnym (komp wyplul wypadanie zaplonow).

> Wymienilem swiece, a dzis podmienie cewke, jak nie oddam do mechaniora, bo potem to juz im dalej w

> las tym gorzej.

Sprawdź palec rozdzielacza i kopułkę. Najprawdopodobniej styki są wypalone. Czyszczenie pilniczkiem pomoże na jakiś czas potem wymiana.