Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwężenie drogi - miejsce do zatrzymania

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Sytuacja jak na załączonym obrazku. Wjeżdzam w ulicę w której znajduje się znak - zwężenie drogi. W którym miejscu powinno nastąpić zatrzymanie? Przed znakiem zwężenia, czy przed znakiem który zaznaczyłem strzałką (znajduje się tam gdzie strzałka)

ikgg.jpg

Troche dalej za znakiem zweżenia wygląda to tak: (strzałka to znak z góry)

lm6o.jpg

Napisano

Moim zdaniem zatrzymanie powinno nastapic w takim miejscu, aby dalo sie rozminac z autem z naprzeciwka.

Napisano

> W

> którym miejscu powinno nastąpić zatrzymanie?

w takim, żeby było "dobrze", ale zatrzymanie nie jest konieczne, jeśli da radę się wyminąć

Napisano
  • Autor

> w takim, żeby było "dobrze", ale zatrzymanie nie jest konieczne, jeśli da radę się wyminąć

Dlaczego o tym pisze. Otóż dzisiaj kierująca czymś na kształt toyoty yaris lub czegoś inne na kształt smarta próbowała mnie chyba nauczyć kultury jadąc środkiem i ani przez myśl jej nie przeszło aby trzymać się swojej strony. Bo przecież w końcu ona ma pierwszeństwo. To nic że mogłyby się tam minąć 2 tiry.

Napisano

> Dlaczego o tym pisze. Otóż dzisiaj kierująca czymś na kształt toyoty yaris lub czegoś inne na

> kształt smarta próbowała mnie chyba nauczyć kultury jadąc środkiem i ani przez myśl jej nie

> przeszło aby trzymać się swojej strony. Bo przecież w końcu ona ma pierwszeństwo. To nic że

> mogłyby się tam minąć 2 tiry.

I co było dalej?

Napisano

> powinieneś się zatrzymać przy B-31 czyli przed znakiem ZAKAZU wjazdu na odcinek jeżeli z przeciwka

> jedzie pojazd

Nie. Rozporządzenie w sprawie znaków mówi:

Quote:

§ 25. Znak B-31 "pierwszeństwo dla nadjeżdżających z przeciwka" zabrania kierującym wjazdu lub wejścia na zwężony odcinek jezdni, jeżeli zmusiłoby to kierujących znajdujących się na tym odcinku lub zbliżających się do niego z przeciwnej strony do zatrzymania się.

Tak więc można zatrzymać się za znakiem, byleby nie zablokować jadącym z przeciwka możliwości przejazdu. Miejsce zatrzymania nie jest określone...

Napisano
  • Autor

> Nie. Rozporządzenie w sprawie znaków mówi:

> Quote:

> § 25. Znak B-31 "pierwszeństwo dla nadjeżdżających z przeciwka" zabrania kierującym wjazdu lub

> wejścia na zwężony odcinek jezdni, jeżeli zmusiłoby to kierujących znajdujących się na tym

> odcinku lub zbliżających się do niego z przeciwnej strony do zatrzymania się.

> Tak więc można zatrzymać się za znakiem, byleby nie zablokować jadącym z przeciwka możliwości

> przejazdu. Miejsce zatrzymania nie jest określone...

No okej tylko przed znakiem i za znakiem szerokość jezdni jest taka sama. Czyli bez względu na to czy stoję czy jadę nie zmuszam kierującego z naprzeciwka do zatrzymania się. Zatem przy pocałowaniu się lusterkami na odcinku od znaku B-31 do literki A (pierwsze zdjęcie) kto byłby winien ? Zapewne ja, chociaż tak jak mówię szerokość jezdni jest taka sama.

Napisano

> Nie. Rozporządzenie w sprawie znaków mówi:

> Quote:

> § 25. Znak B-31 "pierwszeństwo dla nadjeżdżających z przeciwka" zabrania kierującym wjazdu lub

> wejścia na zwężony odcinek jezdni, jeżeli zmusiłoby to kierujących znajdujących się na tym

> odcinku lub zbliżających się do niego z przeciwnej strony do zatrzymania się.

> Tak więc można zatrzymać się za znakiem, byleby nie zablokować jadącym z przeciwka możliwości

tylko na tych zdjęciach ciężko byłoby (mi), realnie patrząc, określić co jedzie z przeciwka.

Patrząc na płoty, a zapewne z ich powodu znak znajduje się przed nimi, nie ma gdzie ew uciec - ergo nie znając umiejętności i wyczucia kierowcy z przeciwka, ani wielkości auta, wjazd jest mocno ryzykowny

Napisano

No, dobrze. Ale czemu mam się zatrzymać? Co daje zatrzymanie? Znak nie nakazuje zatrzymania. Mam jechać ostrożnie, ustępując miejsca jadącemu z przeciwka.

Napisano

> No, dobrze. Ale czemu mam się zatrzymać? Co daje zatrzymanie? Znak nie nakazuje zatrzymania. Mam

> jechać ostrożnie, ustępując miejsca jadącemu z przeciwka.

Możesz owszem też jechać. To oczywiste... wink.gif