Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce cento inaczej

Featured Replies

Napisano

Witam grinser006.gif

Zabieram się za remont hamulców i czy jest sens pchać się w zaciski z palio i tarcze z pandy ?? czy może dobra tarcza i dobry klocek ori cento wystarcza? W przyszłym roku na pewno bd swap więc chcę mieć się czym zatrzymywać. A auto używane na co dzień, żadne kjs itp grinser006.gif

Napisano

> Witam

> Zabieram się za remont hamulców i czy jest sens pchać się w zaciski z palio i tarcze z pandy ?? czy

> może dobra tarcza i dobry klocek ori cento wystarcza? W przyszłym roku na pewno bd swap

> więc chcę mieć się czym zatrzymywać. A auto używane na co dzień, żadne kjs itp

powiem ci ze ja u siebie mam Brembo nacinane i klocki ferodo tył seria tylko na nowych gratach. Jak dla mnie to wystarcza a tez moj sejek wolno nie jeżdzi

Napisano

wszystko zależy na co chcesz się swapować, bo jak na zwykłe 1,2 to moim zdaniem takie hample jak Badzid napisał wystarczą

Napisano
  • Autor

1.4 16v skromny.gif

A i tył zostaje seria na nowych gratach smile.gif

Napisano

> 1.4 16v

> A i tył zostaje seria na nowych gratach

ja powiem tak. zmienilem i ogolnie nie widze roznicy w sile hamowania. jest roznica przy hamowaniu z duzej predkosc. na serii hamujac ze 160 przy 100 juz robily sie gumowe hamulce. na wentylach przy hamowaniu z 200 hamuje rowno do samego konca

Napisano

zależy od użytkowania. Lita tarcza też zatrzyma seja... ale do pewnego momentu i raz na jakiś czas.

Jak masz hamować wielokrotnie w krótkim czasie, to zagrzejesz hamulce i tyle z nich było. Tu proponuję wentyle.

jak ma być tylko po to, aby się chwilę rozpędzić a potem zatrzymać na światłach, to wiele nie trzeba. Można zostawić serię....

Napisano
  • Autor

> ja powiem tak. zmienilem i ogolnie nie widze roznicy w sile hamowania. jest roznica przy hamowaniu

> z duzej predkosc. na serii hamujac ze 160 przy 100 juz robily sie gumowe hamulce. na wentylach

> przy hamowaniu z 200 hamuje rowno do samego konca

Czyli w ruchu miejskim nie odczuje różnicy miedzy tymi zestawami ???

Napisano

> Czyli w ruchu miejskim nie odczuje różnicy miedzy tymi zestawami ???

Zależnie jak jeździsz w tym ruchu miejskim. Jeśli zero-jedynkowo i ostro to po kilku hamowaniach hamulce będą gumowe.

Napisano
  • Autor

Jazda raczej spokojna smile.gif chodzi mi też o to czy rozpędzajać go pare razy do ~150 km/h i kilku hamowaniach nie strace hamulców grinser006.gif

Napisano

zależy w jakim czasie i na jakich odcinkach

Napisano

> Jazda raczej spokojna chodzi mi też o to czy rozpędzajać go pare razy do ~150 km/h i kilku

> hamowaniach nie strace hamulców

Raczej stracisz. Sprawdzałem. Wystarczy 5 razy grinser006.gif Przy 40km/h podczas ostatniego hamowania nie miałem już przodu. Nawet nie osiągałem 150, ale zawsze zwalniałem do 0.

Napisano

> Jazda raczej spokojna chodzi mi też o to czy rozpędzajać go pare razy do ~150 km/h i kilku

> hamowaniach nie strace hamulców

Przy zwykłych stracisz. Ja u siebie miałem wentyle 240 + zacisk palio. Różnica w hamowaniu była znaczna i przegrzać mi sie ich nie udało a kilka razy byłem na torze i było dość ostro..... drive.gif

Napisano
  • Autor

Ok, decyzja podjęta na razie wlatują zwykłe klocki i tarcze wink.gif a miesiąc dwa, przed swapem zaciski z palio tarcze z pandy palacz.gif

Napisano

> Przy zwykłych stracisz. Ja u siebie miałem wentyle 240 + zacisk palio. Różnica w hamowaniu była

> znaczna i przegrzać mi sie ich nie udało a kilka razy byłem na torze i było dość ostro.....

mam coś takiego + dobry płyn i stracić hamulce jest tylko chwilą

Napisano

> mam coś takiego + dobry płyn i stracić hamulce jest tylko chwilą

Nawet 257 bez większego trudu da się przegrzać w cento zlosnik.gif