Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno auto od dwóch właścicieli - pytanie!

Featured Replies

Napisano

Taka sytuacja: Szukałem rodzicom auta - znalazłem.

Fiesta luty 2013, i teraz tak - ojciec kupił córce, auto ma dwóch właścicieli/współwłaścicieli). Ojciec sprzedaje auto, bo córka wyjechała do Niemiec i szkoda żeby stało. Jak to powinno wyglądać? Czy gdzieś jest haczyk, niebezpieczeństwo jakieś? wink.gif

Bo na mój rozum sprzedać on sam nie może. Teraz pytanie - czy musi być obecna córka przy sprzedaży i podpisać umowę KS (wraz z ojcem) czy wystarczy od niej pełnomocnictwo. Jeżeli tak- to czy musi być ono notarialne i jakiej treści. Czyli jak ugryźć temat żeby się nie wyłożyć - z góry dziękuję 20.GIF20.GIF20.GIF

Napisano
  • Autor

> dwa podpisy na umowie lub upowaznienie notarialne

Jakiej treści mniej wiecej powinno być to pełnomocnictwo notarialne..? wink.gif

Napisano

> Jakiej treści mniej wiecej powinno być to pełnomocnictwo notarialne..?

notariusz na bank będzie wiedział zlosnik.gifok.gif

w innym wypadku się nie pchaj, bo okaże się, że córcia nie chciała sprzedawać auta zlosnik.gif

Napisano

> notariusz na bank będzie wiedział

> w innym wypadku się nie pchaj, bo okaże się, że córcia nie chciała sprzedawać auta

No właśnie i co wtedy ?

Jak ja sprzedawałem auto to na umowie K-S podpisał mi się ojciec ( współwłaściciel), przy sprzedaży go nie było, a kupujący nawet nie wnikał

Napisano
  • Autor

> notariusz na bank będzie wiedział

> w innym wypadku się nie pchaj, bo okaże się, że córcia nie chciała sprzedawać auta

No właśnie dlatego trzymam rękę na pulsie żeby rodzice nie wtopili - więc tylko i wyłacznie pełnomocnictwo notarialnie potwierdzone? Czy iść jeszcze do notariusza zapytać..? Dam znać jak się sprawa rozwinęła 20.GIF

Napisano

> No właśnie dlatego trzymam rękę na pulsie żeby rodzice nie wtopili - więc tylko i wyłacznie

> pełnomocnictwo notarialnie potwierdzone? Czy iść jeszcze do notariusza zapytać..? Dam znać

> jak się sprawa rozwinęła

tylko.

a jak auto kupione po slubie a starzy nie maja rozdzielnosci to i zona (matka) ttez sie podpisze hehe.gif270751858-jezyk.gif wtedy 100% pewnosci

jak nie ma notarialnego potwierdzenia to i nie bedzie miał bo do tego wymagana jest córka - sprecjalnie nie przyjedzie do domu

Napisano

> dwa podpisy na umowie lub upowaznienie notarialne

teoretycznie upowaznienie potrzebne, ale w praktyce ktos sie podpisze za druga nieobecna osobe i auto sprzedane.

Napisano
  • Autor

> teoretycznie upowaznienie potrzebne, ale w praktyce ktos sie podpisze za druga nieobecna osobe i

> auto sprzedane.

Taaa... tylko żeby później wałków nie było że podpis podrobiony i córcia auta sprzedawać nie chciała... hmm.gif

Napisano

> więc tylko i wyłacznie pełnomocnictwo notarialnie potwierdzone?

Wystarczy zwykłe pisemne.

Pełnomocnictwo do dokonania danej czynności jest wystarczające w takiej formie, w jakiej dokonywana jest dana czynność.

Zauważ, że nikt nie wymaga umowy notarialnej sprzedaży auta w sytuacji, gdy handlarz sprzedaje nieprzerejestrowane - czyli jest pisemna umowa pomiędzy osobą A i B, a ty jako osoba C kupujesz od B - wystarczające są 2 pisemne umowy A -> B i B -> C.

Jeśliby się okazało, że podpis na pełnomocnictwie jest sfałszowany, to problem mają sprzedający, bo posłużyli się fałszywym dokumentem, co im grozi odpowiedzialnością karną. Ty nabyłeś auto w dobrej wierze.

Napisano
  • Autor

> Wystarczy zwykłe pisemne.

Na pewno? A nie zakwestionuje mi tego nikt później? confused.gif

Napisano

> Na pewno? A nie zakwestionuje mi tego nikt później?

A umowę sprzedaży sporządzasz pisemną, czy aktem notarialnym ?

O pełnomocnictwo się obawiasz, a o samą umowę nie ?

Może dla pewności załatw spotkanie u notariusza z notariuszem, miejscowym proboszczem, komendantami milicji i straży pożarnej oraz prezesem właściwego miejscowo sądu rejonowego żeby umowy nikt nie zakwestionował.

[Edyta] Wkleję jeszcze raz stosowny przepis kodeksu cywilnego:

Art. 99. § 1. Jeżeli do ważności czynności prawnej potrzebna jest szczególna forma, pełnomocnictwo do dokonania tej czynności powinno być udzielone w tej samej formie.

§ 2. Pełnomocnictwo ogólne powinno być pod rygorem nieważności udzielone na piśmie.

Napisano

> a jak auto kupione po slubie a starzy nie maja rozdzielnosci to i zona (matka) ttez sie podpisze

nie ma takiej potrzeby. na umowie mają się podpisać tylko i wyłącznie właściciele zapisani w DR i karcie pojazdu