Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chwilowy brak 2 i 4 biegu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wsiadam dziś po pracy do auta (mondeo 4), ruszam i nagle okazuje się, że nie mam 2 i 4 biegu.

Zatrzymałem się, włączyłem silnik. "Powachlowalem" na sucho - po chwili z oporem "weszła" 4, potem i 2 się odnalazła.

Co to za cholera? Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Wsiadam dziś po pracy do auta (mondeo 4), ruszam i nagle okazuje się, że nie mam 2 i 4 biegu.

> Zatrzymałem się, włączyłem silnik. "Powachlowalem" na sucho - po chwili z oporem "weszła" 4, potem

> i 2 się odnalazła.

> Co to za cholera? Jakieś pomysły?

> Pozdrawiam

Jaki samochód ? Ilu biegowa skrzynia ? .... Olej , wycieki ? kiedy był wymieniany? .... Jak chodzi sprzęgło ? ..... Problem zniknął czy się powtarza?

Napisano
  • Autor

> Jaki samochód ? Ilu biegowa skrzynia ? .... Olej , wycieki ? kiedy był wymieniany? .... Jak chodzi

> sprzęgło ? ..... Problem zniknął czy się powtarza?

Mondeo 4, diesel, 6 biegów, przebieg 80kilka tysi, olej w skrzyni nie wymieniany, sprzęgło chodzi bez zmian. Zanik był chwilowy. Zobaczymy co będzie jutro.

Napisano

> Mondeo 4, diesel, 6 biegów, przebieg 80kilka tysi, olej w skrzyni nie wymieniany, sprzęgło chodzi

> bez zmian. Zanik był chwilowy. Zobaczymy co będzie jutro.

w służbowej Kia winne było łożysko oporowe za taki stan rzeczy- ponoć tak serwis stwierdził, do którego auto trafiło z usterką

Napisano

> Witam,

> Wsiadam dziś po pracy do auta (mondeo 4), ruszam i nagle okazuje się, że nie mam 2 i 4 biegu.

> Zatrzymałem się, włączyłem silnik. "Powachlowalem" na sucho - po chwili z oporem "weszła" 4, potem

> i 2 się odnalazła.

> Pozdrawiam

grinser006.gifgrinser006.gif a masz wsteczny ? W wybieraku jest takie łożysko jak igiełkowe ale zamiast igiełek ma kuleczki w rządkach. Lubi się zacierać i dokładnie są takie objawy.

Napisano

> w służbowej Kia winne było łożysko oporowe za taki stan rzeczy- ponoć tak serwis stwierdził, do

> którego auto trafiło z usterką

Dziwne, przecież w takim wypadku byłby problem ze wszystkimi biegami hmm.gif

Co do tematu-może jakiś problem z linką (cięgłem) od biegów (przeważnie są 2 sztuki) hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a masz wsteczny ? W wybieraku jest takie łożysko jak igiełkowe ale zamiast igiełek ma kuleczki w

> rządkach. Lubi się zacierać i dokładnie są takie objawy.

Wsteczny też jest "do przodu", więc szczęśliwie był wink.gif

Napisano

> Dziwne, przecież w takim wypadku byłby problem ze wszystkimi biegami

> Co do tematu-może jakiś problem z linką (cięgłem) od biegów (przeważnie są 2 sztuki)

a to było różnie, raz wszystkie ginęły, raz wybrane

Napisano

> Witam,

> i 2 się odnalazła.

> Pozdrawiam

Jeżeli nie działają wszystkie biegi wrzucane "do tyłu" lub "do przodu" to winny jest wybierak i tu należy szukać przyczyny. Zawsze raczej od tego należy rozpocząć poszukiwania.

Napisano

> Jeżeli nie działają wszystkie biegi wrzucane "do tyłu" lub "do przodu" to winny jest wybierak

Osobiście miałem przypadek, kiedy zbyt duży luz lewo-prawo zewnętrznego mechanizmu objawiał się brakiem 1, 2 i wstecznego...

Całe szczęście, że wsteczny był jak 1, tylko "pogłębiony" (podnoszony pierścień), więc chwilowo 1 i 2 były zapinane w miejscu wstecznego... spineyes.gif