Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

cewka zapłonowa - zgon

Featured Replies

Napisano

Dopadło mnie, "BRAK ZAPŁONU 1 CYLINDER"

Z lektury internetu mam 99,9 % pewności, że to cewka. Silnik VW 1.4 BBY benzyna. No i pytanie do obeznanych. Czym może grozić jazda na 3 garach, poza tym ze auto słabo przyspiesza i telepie się.

Jaką cewkę kupić na podmianę .... BERU jest OK ?

EDIT: 1 cylinder to który jest ? Stojąc przed samochodem pierwszy od lewej czy od prawej ?

Napisano

liczymy od rozrządu, czyli pierwszy z lewej, jak masz duzy plastik na obudowie to pamiętaj ze się go wykręca po zdjęciu osłony - mówię o tym od oleju smile.gif

jak mruga check engine i auto jedzie to imho mozna jechać, bo juz komp odpial wtrysk i nie leje się niespalona benzyna do wydechu

ja tak zrobiłem 15 kilometrów, autko jeździ z nami dalej (3 lata) i jest ok waytogo.gif

Napisano

>. Czym może grozić jazda na 3 garach, poza tym ze auto słabo przyspiesza i telepie

> się.

Leje do kolektora wydechowego i tam się spala np niszcząc katalizator

Napisano

> ja tak zrobiłem 15 kilometrów, autko jeździ z nami dalej (3 lata) i jest ok

Ja tak przejechałem ok.400 km.A dalej ok 8 -miu lat./po wymianie cewki/

Napisano

> Jaką cewkę kupić na podmianę .... BERU jest OK ?

Nie wiem jak do VW ale do Renault BERU jest bardzo OK!

Napisano
  • Autor

> liczymy od rozrządu, czyli pierwszy z lewej, jak masz duzy plastik na obudowie to pamiętaj ze się

> go wykręca po zdjęciu osłony - mówię o tym od oleju

> jak mruga check engine i auto jedzie to imho mozna jechać, bo juz komp odpial wtrysk i nie leje się

> niespalona benzyna do wydechu

> ja tak zrobiłem 15 kilometrów, autko jeździ z nami dalej (3 lata) i jest ok

No mruga sobie. Przejechałem tak może z 2 km icon_rolleyes.gif. Akurat jechałem na grzyby i po wjechaniu na A8 zdechło. No i powrót do domu oslabiony.gif

Ale na grzyby innym samochodem wink.gif

Napisano

W volkswagenowskim silniku 1,4 BKY wymienilem w sumie trzy cewki w przeciagu roku (padaly jak muchy przy przebiegu ok 160kkm).

Pierwsza zalozylem oryginalna (przynajmniej w sklepie twierdzili, ze szly takie na 1 montaz), pozostale dwie najtansze co bylo w sklepie.

Auto dojezdzilo u mnie do 200kkm i poszlo w ludzi.

PS. Za 1 razem zrobilem na 3 garach ok 50km, za drugim prawie 90km, za 3 mialem juz przy sobie cewke na wymiane, nie zauwazylem zadnych negatywnych skutkow tej jazdy.

Napisano

Jazda bez 1cylindra moze spowodowac uszkodzenie katalizatora, ukladu dolotowego lub zaworow w glowicy.

Napisano
  • Autor

Nabyłem z allegro cewkę i wymieniłem, działa wszystko 893goodvibes.gif

Przy okazji ... jakiś czas temu kupiłem za ok. 50 pln "dynks" do diagnostyki silnika i bezbłędnie wskazał błąd i potem go skasowałem. Przydatna rzecz ok.gif

O taki clown.gif

mini-elm327-bluetooth-obd2-v15-b-1.jpg

Napisano

> Nabyłem z allegro cewkę i wymieniłem, działa wszystko

> Przy okazji ... jakiś czas temu kupiłem za ok. 50 pln "dynks" do diagnostyki silnika i bezbłędnie

> wskazał błąd i potem go skasowałem. Przydatna rzecz

> O taki

ELMem 327 za duzo nie poszalejesz, ale faktycznie za ta cene nic lepszego chyba nie kupisz.

Napisano
  • Autor

> ELMem 327 za duzo nie poszalejesz, ale faktycznie za ta cene nic lepszego chyba nie kupisz.

a co mam szaleć ? znajduje błędy i kasuje je, więcej nie oczekuje. Jeździ w schowku a program w telefonie. Do sprawdzenia defektu wystarczy ok.gif

Mam jeszcze kabel i jakiś program na kompie ale to już trzeba ekstra do samochodu znieść