Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"strojenie" czterech gaźników...

Featured Replies

Napisano

Siemanko.

Uruchomiliśmy ze znajomym ostatnio CC 1240 16v ma czterech gaźnikach motocyklowych... Cienki całkiem ładnie jeździ, ale myślę, ze terzeba dokładniej zająć się dyszami paliwowymi.

Ktoś gdzieś kiedyś, tu na centomanii opisywał jakie dysze pozmieniać, co i jak w gaźnikach tak zeby wstępnie było ok. Szukam, szukam i szukam i znaleźć nie potrafię.

Może ktoś pomóc w poszukiwaniach wątku o dyszach/strojeniu gaźników>?

Pozdrawiam.

Napisano

dokladniej to Keihiny CVK z Kawasaki Nindzy ZX6R, 36mm

Napisano

> Siemanko.

> Uruchomiliśmy ze znajomym ostatnio CC 1240 16v ma czterech gaźnikach motocyklowych... Cienki

> całkiem ładnie jeździ, ale myślę, ze terzeba dokładniej zająć się dyszami paliwowymi.

> Ktoś gdzieś kiedyś, tu na centomanii opisywał jakie dysze pozmieniać, co i jak w gaźnikach tak zeby

> wstępnie było ok. Szukam, szukam i szukam i znaleźć nie potrafię.

> Może ktoś pomóc w poszukiwaniach wątku o dyszach/strojeniu gaźników

> Pozdrawiam.

Piszę "jak mi się wydaję" a nie że wiem na pewno.

Kiedyś myślałem również o takim wynalazku.

Generalnie jak masz gaźnik z motocykla który jeździł poprawnie to nie powinien on wymagać jakiś regulacji.

Szczególnie jeśli masz gaźnik z podciśnieniowymi przepustnicami(nie wiem czy ten co masz to właśnie taki)

Gaźnik (mechaniczny,czyli bez sterowania elektroniką)jest tak skonstruowany aby dobierać mieszankę w zależności od przepływu powietrza.

Czyli nie ma znaczenia czy podepniesz go do silnika o mniejszej lub większej pojemności.

Dyszami zmieniasz dawkę na bogatszą lub uboższą od tej teoretycznie poprawnej którą gaźnik powinien uzyskiwać.

Bardzo proszę mnie sprawdzić i ewentualnie poprawić bo mogę się mylić.

Lekko można podregulować samą iglicą.

Napisano

szukaj szpenia od motorów i ci wystroi za 2 stówki

Napisano

dwasta to nie tak wiela nawet

Napisano
  • Autor

> szukaj szpenia od motorów i ci wystroi za 2 stówki

Wystroi czy szynchronizuje? Bo to dwie zasadniczo rożne sprawy, a zsynchronizować to sam potrafię smile.gif

Napisano

> Wystroi czy szynchronizuje? Bo to dwie zasadniczo rożne sprawy, a zsynchronizować to sam potrafię

dobry fachura zrobi i to i to

Napisano

Co ja tu mogę dodać Panie Lesiu... W aucie nigdy nie miałem przyjemności dostrajać gaźników, co innego w moto... Tam zwykle kupujesz dedykowany zestaw np. Dyno Jet, ładny komplecik kilku wymiarów dysz i iglic pod dane gaźniki w danym moto i hulaj dusza smile.gif W Waszym przypadku możecie się pobawić położeniem iglicy (a w tych gaźnikach chyba taka możliwość była), ale tym nie zmienicie głównego składu mieszanki dla całego zakresu, bo on jest zależny od dysz głównych. Macie wgląd w AFR? Ja bym poszedł tym tropem, jak brakuje paliwka, można pokusić się o rozwiert dysz głównych, ale tam liczy się każda setna milimetra smile.gif A jak z poziomami paliwa w komorach pływakowych? Gaźniki macie zamontowane pod prawidłowym kątem?

Napisano

paliwa to mu nie brakuje, średnie spalanie z butem w "połowie" to jakies 35l/100km hehe.gif

zlosnik.gif

Napisano

Kiedyś miałem bisa, więc tak, u góry (zaraz pod pokrywą) były dysze powietrza- ich zadaniem jest hamować wypływ paliwa przy wysokich obrotach- im większa dysza tym mniej paliwa bierze na wysokich obrotach (o ile jeszcze dobrze pamiętam). pod tymi dyszami (bo tam były dwie gardziele) były rurki emulsyjne- takie rurki z otworkami, żeby to powietrze hamujące ładnie rozpylać. U dołu, zatopione w paliwie, w komorze pływakowej były dysze główne- wiadomo- przez nie przechodziło paliwo zasysane przez podciśnienie. Pro forma jeszcze dodam, że w pokrywie gaźnika były klapki połączone ze ssaniem- ich zadaniem było przytłumiać dopływ powietrza przy wyciągniętym ssaniu- po wyłączeniu ssania one się składały i nie miały najmniejszego wpływu na pracę gaźnika. Iglicy tam nie było. Tyle sobie przypominam.

Napisano

> Kiedyś miałem bisa, więc tak, u góry (zaraz pod pokrywą) były dysze powietrza- ich zadaniem jest

> hamować wypływ paliwa przy wysokich obrotach- im większa dysza tym mniej paliwa bierze na

> wysokich obrotach (o ile jeszcze dobrze pamiętam). pod tymi dyszami (bo tam były dwie

> gardziele) były rurki emulsyjne- takie rurki z otworkami, żeby to powietrze hamujące ładnie

> rozpylać. U dołu, zatopione w paliwie, w komorze pływakowej były dysze główne- wiadomo- przez

> nie przechodziło paliwo zasysane przez podciśnienie. Pro forma jeszcze dodam, że w pokrywie

> gaźnika były klapki połączone ze ssaniem- ich zadaniem było przytłumiać dopływ powietrza przy

> wyciągniętym ssaniu- po wyłączeniu ssania one się składały i nie miały najmniejszego wpływu na

> pracę gaźnika. Iglicy tam nie było. Tyle sobie przypominam.

ale iglica w motocyklowych keihinah z kawasaki jest grinser006.gif

pojechalem do mechanika od motorów, powiedzial ze mam wziac gazniki, pomierz dysze, cos dobierze, cos wymysli grinser006.gif