Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz strzela i strzela i nikt nie wie czemu :(

Featured Replies

Napisano

Mam problem z moja Nubira. Od roku czasu strzelal mi gaz w tlumiku.Ale nie bylo to zbyt czeste. Gazownicy probowali mi regulowac ale nie wielo to pomoglo. W miedzy czasie mialem kapitalny remont silnika. Po remoncie sytuacja sie nie zmienila i nadal sobie strzelal. Od pewnego czasu strzaly zaczely byc coraz czestsze i glosniejsze. Zostaly wymienione swiece i przewody, wymienione wszytskie filtry gazu i znow regulacja. Poprawy brak. Az pewnego dnia huknelo tak ze rozerwalo tlumik co widac na zdjeciu. Wymienilem tlumik auto zostalo podlaczone pod kompa i jedyny blad jaki wywala to sonda lambda. Auto po zdjeciu nogi z gazu zaczyna delikatnie szarpac. Czy macie pomysl czemu nadal strzela, gazownicy rozkladaja rece i mowia ze nie maja pomyslu. Boje sie ze za chwile rozerwie mi kolejny tlumik.

post-9740-14352521905464_thumb.jpg

Napisano

> Mam problem z moja Nubira. Od roku czasu strzelal mi gaz w tlumiku.Ale nie bylo to zbyt czeste.

> Gazownicy probowali mi regulowac ale nie wielo to pomoglo. W miedzy czasie mialem kapitalny

> remont silnika. Po remoncie sytuacja sie nie zmienila i nadal sobie strzelal. Od pewnego czasu

> strzaly zaczely byc coraz czestsze i glosniejsze. Zostaly wymienione swiece i przewody,

> wymienione wszytskie filtry gazu i znow regulacja. Poprawy brak. Az pewnego dnia huknelo tak

> ze rozerwalo tlumik co widac na zdjeciu. Wymienilem tlumik auto zostalo podlaczone pod kompa i

> jedyny blad jaki wywala to sonda lambda. Auto po zdjeciu nogi z gazu zaczyna delikatnie

> szarpac. Czy macie pomysl czemu nadal strzela, gazownicy rozkladaja rece i mowia ze nie maja

> pomyslu. Boje sie ze za chwile rozerwie mi kolejny tlumik.

u mnie było podobnie, winna była cewka, która na benzynie działa dobrze, a na gazie była już za słaba. Strzelanie/przerywanie nasilało się po rozgrzaniu silnika. Podmień cewkę - pewnie jest tańsza niż tłumik ok.gif

Napisano

> u mnie było podobnie, winna była cewka, która na benzynie działa dobrze, a na gazie była już za

> słaba. Strzelanie/przerywanie nasilało się po rozgrzaniu silnika. Podmień cewkę - pewnie jest

> tańsza niż tłumik

Jak wszystko wymienił to też stawiam na cewkę.

Napisano

Zmniejsz przerwę na świecach. Jeśłi jest słaba cewka to taki manewr najczęściej pomaga na strzały.

ewentualnie masz nieszczelność w dolocie

Napisano

> Boje sie ze za chwile rozerwie mi kolejny tlumik.

Sprawdź skład mieszanki (wskazania lambdy) w czasie jazdy.

Oprócz tego do zrobienia (kolejno, jak nie pomoże poprzedni punkt):

- zmniejsz przerwę na świecach

- sprawdź kompresję - może któryś zawór puszcza gaz do wydechu nawet, jak jest teoretycznie zamknięty.

- wymień przewody - sprawdź, jakie dla Twojego silnika polecają inni użytkownicy gazu. Niestety, bywa że niektóre nie wytrzymują pracy na LPG.

- wymień świece - też przetestowane na gazie przez innych.

- cewka do wymiany

Generalnie jak niespalony gaz trafia do tłumika - to najprawdopodobniej coś z zapłonem.

Napisano

swiece polecam iskra SFE65PRS do LPG , kpl okolo 40 zl

przetestowane w setkach kpl u nas

Napisano

> Jak wszystko wymienił to też stawiam na cewkę.

To, że wymienił, to jeszcze nic nie znaczy. Ostatnio wymieniłem przewody na nowe, teoretycznie porządnej firmy, i po kilkuset kilometrach zaczęły się strzały. Założyłem znów stare i strzelanie ustało.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Winowajca strzalow byla sonda Lambda, taki [motyla noga] a tyle szukania smile.gif