Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o korektor hamowania kombi.

Featured Replies

Napisano

Mam takie pytanie czy można zastąpić korektor na belce dwoma korektorami, nie wożę ciężarów tylko własny tyłek, a zanim uwolnię końcówki z korektora może minąć trochę czasu?

A może ktoś ma na zbyciu?

Napisano

Ja nie widzę problemu, poza końcówkami przewodów. Z jednej strony będą nakrętki.

Napisano

Znalazłem w dobrej cenie:

http://allegro.pl/korektor-sily-hamowania-opel-astra-f-ate-corsa-wwa-i3609535549.html

Swoją drogą jest sporo rodzajów tych korektorów, samych montowanych bezpośrednio na przewodach jest 6 modeli (nie wiem o co w tym chodzi 3/30, 3/40....) niewiem.gif

Z tego co wiem to te montowane na przewodach są do słabszych silników (oprócz silnika są do hatchbacków i sedanów), te montowane na belce są z reguły w autach o mocy powyżej 100KM i zawsze w kombi.

Napisano

Najlepiej sobie rozrysować na kartce każde zakończenie, żeby potem nie było problemu, dodatkowo pomierzyłbym to z uwzględnieniem oryginalnego korektora oraz korektorów montowanych na przewodach.

Z dłuższym przewodem nie będzie problemu bo można go ułożyć, z krótszym już się tak nie da. O ile oczywiście kolega FDK kupuje zestaw przewodów dociętych na wymiar, bo jak z metra to nie widzę problemu.

Napisano
  • Autor

Te pojedyncze korektory są słabsze, mocniejsze jak będzie wyglądała ich praca w porównaniu do belkowego?

Napisano

Jak będziesz jechał na pusto to nie będzie różnicy.

Napisano
  • Autor

A przy ilu osobach odczuję różnicę? Zazwyczaj wożę dziecko, ale tak na wszelki wypadek chciałbym wiedzieć smile.gif Bo znowu nie udało mi się odkręcić końcówek i chyba nie pozostaje mi nic innego jak cięcie przewodów tuż przy korektorze. Na dodatek przewody przyrosły do uchwytów frown.gif

Napisano

Założysz to zobaczysz. Przy normalnej jeździe, pewnie jak wrzucisz pół tony na tył to odczujesz różnicę wink.gif.

Napisano
  • Autor

Czyli bardziej jurny się zrobił smile.gif No to chyba lepiej jak droga hamowania się skróciła. Masz z tyłu tarcze czy bębny?

Napisano

> Czyli bardziej jurny się zrobił No to chyba lepiej jak droga hamowania się skróciła. Masz z tyłu

> tarcze czy bębny?

Jak zakładaliśmy u brata w eFce tarcze z tyłu to jakiejś kolosalnej różnicy nie dało się odczuć. U niego w ogóle korektorów nie ma.

Z kolei gdy zmienił przód z 236mm na 256mm to już bardziej można było odczuć poprawę hamulców.

Napisano
  • Autor

Niestety korektora nie udało się odkręcić, końcówki straciły swój sześciokątny kształt bo ruda je zjadła, wiąże się to z zakupem takiego w którym da się wszystkie nakrętki odkręcić. W moim starym też się da ale dopiero po rozpuszczaniu elektrolitycznym, wcześniej można tylko śruby ukręcić. Co gorsze by zamontować nowy trzeba będzie pociągnąć dwie nowe linie do pompy ABS. Trochę szkoda bo akurat do korektora przewody są ok. Nie mniej nawet gdyby udało się go teraz odkręcić to przy obrobionych końcówkach nakrętek nie da rady ich poprawnie dokręcić trzeba by odciąć końce i zarobić na nowo. Jak nie urok to...

Korektor kupiony na Allegro może nie wyglądał okazale ale po bliższych oględzinach wykazywał "duży potencjał" smile.gif

Króćce dały się odkręcić tłoczek chodził, sprzedający twierdził że działa.

Fotka z aukcji Allegro

287258923-zanabytykorektor-bw.jpg

Po wstępnym szczotkowaniu.

287258923-20131017_162823.jpg

Po obróbce elektrochemicznej.

287258923-20131018_163119.jpg287258923-20131018_163126.jpg287258923-20131018_163136.jpg287258923-sruba.jpg

A tu mała niespodzanka śruba jest przyklejona do elementu regulacyjnego, pomimo specjalistycznej nakrętki.

Planowanie powierzchni przyłączeniowej.

287258923-20131018_163615.jpg287258923-20131018_164534.jpg

Szkliełkowanie

287258923-szkie%B3kowanie.jpeg

Podkład antykorozyjny..... A jutro epoxyd i jakiś kolor ot tak by wyglądało radośnie smile.gif Kolejny element który przeżyje karoserię smile.gif

287258923-po-malowaniu.jpg

A korki to tak dla fotografii, a oringi uszczelnią gwinty po dokręceniu końcówek, mam sporo oringów po regeneracji klimy jakoś je trzeba wykorzystać.

post-153788-14352522020021_thumb.jpg

Napisano

> Korektor kupiony na Allegro może nie wyglądał okazale ale po bliższych oględzinach wykazywał "duży

> potencjał"

Ty też trzeba przyznać masz potencjał smile.gif

Korektor wygląda jak nowy.

Napisano

To ja bym się podpiął pod temat. Przedemną podobna droga??, otóż mam Astre F kombi, na przedniej osi mam zamontowane duże hamulce z calibry V6 (Tarcze kombinacja z Fiata) a tył, no właśnie były bębny więc jest korektor siły hamowania. Teraz zamontowałem tarczo-bębny z 2.0 16v (jak by ktoś pytał to pasują p&p), i pojawia się pytanie co z korektorem??? Regenerować czy wywalić czy porzebudować???

Napisano
  • Autor

Ujmę to tak, mechanik u którego stoi teraz Rdzawek twierdzi że można wywalić, ale ja mam przed oczami sytuację w której w aucie żony zażartowałem sobie ręcznym w mokry dzień jadąc po prostej drodze jakieś 30km/h. Tył jest brzytwa, blokuje koła bez większego wysiłku, co spowodowało że tył auta zaczął żyć własnym życiem i postanowił wyprzedzić przód. Myślę że po to właśnie jest korektor.

Wydaje mi się (proszę znawców o poprawkę) że po to jest, by całe ciśnienie wytworzone w układzie nie szło równo na wszystkie cztery tłoczki tylko proporcjonalnie 70/30 %. Wywalając korektor osłabisz przód i wzmocnisz tył, jeżeli nie masz z tyłu bagażu to kicha koła się zablokują (chyba że masz ABS). Wydaje mi się że efekt będzie zgoła odwrotny od założonego.

Też zastanawiałem się nad zamianą korektora na słabsze montowane na pojedyncze przewody, ale odpuściłem bo skoro dali coś takiego z regulacją to powinno być. Nie daje się niepotrzebnych rzeczy do auta bo to jest kasa, poza tym tu chodzi o bezpieczeństwo.

Napisano

> spowodowało że tył auta zaczął żyć własnym życiem i postanowił wyprzedzić przód. Myślę że po

> to właśnie jest korektor.

> Wydaje mi się (proszę znawców o poprawkę) że po to jest, by całe ciśnienie wytworzone w układzie

> nie szło równo na wszystkie cztery tłoczki tylko proporcjonalnie 70/30 %.<

Dokładnie o to chodzi.

Napisano

>Regenerować czy

> wywalić czy porzebudować???

Jak kolega wyżej pisze. Korektor zapobiega blokowaniu tylnych kół przy gwałtownym hamowaniu, gdy tył jest znacznie odciążony.

Napisano
  • Autor

Zgadnijcie co to jest?

287271402-20131023_162823.jpg

post-153788-14352522122622_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Unicokror z Nuvol 360, odtłuszczony nitro. Jak idiota sprawdziłem szczelność powłoki nitro no i pozłaziło, na Unicor powinienem dać akryl dwuskładnikowy i by się nie rozlało. Wszystko musiałem zedrzeć do metalu i jeszcze raz pomalować na to położyłem drobnoziarnisty baranek i jest git.