Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomiar bicia tarcz wentylowanych czujnikiem zegarowym

Featured Replies

Napisano

Mierzymy po stronie zewnętrznej i wewnętrznej tarczy. Wynik sumujemy? Czy norma 0,08 mm dopuszczalnej odchyłki liczy się osobno dla powierzchni zewnętrznej i osobno wewnętrznej?

Napisano

> Mierzymy po stronie zewnętrznej i wewnętrznej tarczy. Wynik sumujemy? Czy norma 0,08 mm

> dopuszczalnej odchyłki liczy się osobno dla powierzchni zewnętrznej i osobno wewnętrznej?

Pisz PW do kolegi BMWee, on mierzył ok.gif

Napisano

> Mierzymy po stronie zewnętrznej i wewnętrznej tarczy. Wynik sumujemy? Czy norma 0,08 mm

> dopuszczalnej odchyłki liczy się osobno dla powierzchni zewnętrznej i osobno wewnętrznej?

U mnie w CRv instrukcja podaje pomiar w odpowiednim miejscu. Więc może sprawdź u siebie.

Napisano

ja mierzyłem na zewnątrz. Jak tarcza ma różną grubość to wiele jej montażem nie pomożesz.

Napisano

A po co sumować wyniki pomiaru bicia masz dla zewnętrznej i wewnętrznej części tarczy zmierzony osobno tak jak napisałeś.

Napisano

osobno od wewnątrz i od zewnątrz

na tarczy zaznaczamy punty maksymalne i minimalne po jednej i drugiej stronie.

Wtedy będziemy wiedzieć czy tylko ma "bicie" czy też różną grubość.

pozdr

Napisano
  • Autor

Czyli jesli bicie strony wewnętrznej wynosi 0,04mm a strony zewnętrznej 6 mm to tarcza w porzadku bo dopuszczalną normę traktujemy jako 0,08 mm, czy już nie? Pytanie co kiedy te maksymalne ilości, chodzi mi o miejsca "nałożą" się na siebie a co jesli są po przeciwnych stronach (biegunach)?

Napisano

> Czyli jesli bicie strony wewnętrznej wynosi 4mm a strony zewnętrznej 6 mm to tarcza w porzadku bo

> dopuszczalną normę traktujemy jako 8 mm, czy już nie? Pytanie co kiedy te maksymalne ilości,

> chodzi mi o miejsca "nałożą" się na siebie a co jesli są po przeciwnych stronach (biegunach)?

Odnosisz się do normy która określa max bicie powiedzmy 8mm. Więc to ta norma powinna wskazać jak dokonać pomiaru.

Nie napisałeś albo nie doczytałem czy mierzysz bicie promieniowe czy czołowe.

Napisano
  • Autor

> Odnosisz się do normy która określa max bicie powiedzmy 8mm. Więc to ta norma powinna wskazać jak

> dokonać pomiaru.

> Nie napisałeś albo nie doczytałem czy mierzysz bicie promieniowe czy czołowe.

bicie na boki, nie po obwodzie.

Nie mam żadnej normy, informacje, ze dopuszcza się bicie na piaście 0,02 mm a po zamontowaniu tarczy 0,08 znalazłem gdzieś na forach w internecie

Napisano

> bicie na boki, nie po obwodzie.

> Nie mam żadnej normy, informacje, ze dopuszcza się bicie na piaście 0,02 mm a po zamontowaniu

> tarczy 0,08 znalazłem gdzieś na forach w internecie

Wydaje mi się, że standardy idą w górę ja znam tolerancję 0,05mm i mierzyłem osobno zewnętrzną i wewnętrzną.

Napisano

> Czyli jesli bicie strony wewnętrznej wynosi 4mm a strony zewnętrznej 6 mm to tarcza w porzadku bo

> dopuszczalną normę traktujemy jako 8 mm, czy już nie? Pytanie co kiedy te maksymalne ilości,

> chodzi mi o miejsca "nałożą" się na siebie a co jesli są po przeciwnych stronach (biegunach)?

Jeśli masz tarcze z biciem wyrażanym w milimetrach to się nie zastanawiaj tylko te tarcze wymieniaj.

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz tarcze z biciem wyrażanym w milimetrach to się nie zastanawiaj tylko te tarcze

> wymieniaj.

każdy wie o co chodzi a Ty się wygłupiasz. Chodzi oczywiscie o setki milimetra

Napisano

> każdy wie o co chodzi a Ty się wygłupiasz. Chodzi oczywiscie o setki milimetra

Więc wytłumaczę. Bicie to bicie. Mierzysz z jednej strony.

Jeśli w tym samym miejscu z drugiej strony wykaże Ci też na + to masz górkę.

JEśli z jednej masz na + a z drugiej na - to masz krzywiznę, jeśli z jednej i drugiej na - to masz dołek. Mowa oczywiście o pomiarze w tym samym miejscu.

Z danych jakie znam to wartości dopuszczalne mieszczą się w zakresie 0,06 do 0,09mm. dla tarcz nowych (dane z fiszki montażowej ATE). Dla tarcz używanych jest to do 0,2mm

I nie, nie wygłupiam się tylko dyskutując należało by używać wartości właściwych, by nie sprawdzać co jest cięższe, tona piór czy tona ołowiu.