Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mialo byc dobrze, wyszlo jak zawsze..

Featured Replies

Napisano

Zapytam retorycznie: po co sa uszczelki?

No to jak to ma byc szczelne?

20131015_175306.jpg

20131015_175734.jpg

Na 18 okien przy jakichs 9 sa tego typu fakapy. Wyszlo to dopiero po zdjeciu folii razem z paskami maskujacymi uszczelek. Wczesniej nie bylo widac, teraz musztarda po obiedzie. Pozostal chyba tylko silikon?

Kusi mnie, zeby tej roboty nie odebrac.

Napisano

A patrzyłeś co jest pod spodem, z czego to jest zrobione ? Może to jakieś resztki taśmy ?

Napisano

> Zapytam retorycznie: po co sa uszczelki?

> No to jak to ma byc szczelne?

> Na 18 okien przy jakichs 9 sa tego typu fakapy. Wyszlo to dopiero po zdjeciu folii razem z paskami

> maskujacymi uszczelek. Wczesniej nie bylo widac, teraz musztarda po obiedzie. Pozostal chyba

> tylko silikon?

> Kusi mnie, zeby tej roboty nie odebrac.

To pewnie tynkarze dodali. U mnie mam takie wewnątrz zlosnik.gif

Napisano

> A patrzyłeś co jest pod spodem, z czego to jest zrobione ? Może to jakieś resztki taśmy ?

uuu shit niezły...

silikon tylko zatka - nie wiadomo czy nie będzie przemarzać...

Napisano
  • Autor

> A patrzyłeś co jest pod spodem, z czego to jest zrobione ? Może to jakieś resztki taśmy ?

jak najbardziej mieli to dac - to uszczelka dylatacyjna z siatka (tzw. listwa przyokienna):

P2060702.JPG

tylko widac sie im odkleila, albo slabo przykleili.

Napisano

> jak najbardziej mieli to dac - to uszczelka dylatacyjna z siatka (tzw. listwa przyokienna):

> tylko widac sie im odkleila, albo slabo przykleili.

zmarnowali te listwy i tyle. nic tu się nie wymyśli. tylko łatanie i to bez sensu.

niech robią od nowa obróbkę przy oknie i już.

Napisano
  • Autor

> zmarnowali te listwy i tyle. nic tu się nie wymyśli. tylko łatanie i to bez sensu.

> niech robią od nowa obróbkę przy oknie i już.

jak mają to zrobic, skoro tynk juz jest, a pod tynkiem siatka wywinieta na ściany?

Napisano

> jak mają to zrobic, skoro tynk juz jest, a pod tynkiem siatka wywinieta na ściany?

odetna kawałek od okna tam zrobią obróbkę a nową siatkę narzucą aż do rogu i zatynkują na nowo całą wnękę.

tak mi przychodzi do głowy.

to jak kiepsko to wygląda teraz to widać - ale pomyśl jak to będzie wyglądać za jakiś czas...

Napisano
  • Autor

> odetna kawałek od okna tam zrobią obróbkę a nową siatkę narzucą aż do rogu i zatynkują na nowo całą

> wnękę.

> tak mi przychodzi do głowy.

Fajki (plastikowe koncowki parapetow) mam albo minimalnie tylko wychodzace z tynki, albo na rowni z tynkiem (widac tylko boki fajek). Jesli tak zrobia, to schowaja mi je calkowicie. Swoja droga to tez lekko spieprzyli - miedzy gorna krawedzia parapetow (aluminiowe), a oknem (felcem pod oknem) jest systemowa uszczelka - te powinni zakonczyc przy samych fajkach, a zamiast tego fajki nasadzili na uszczelki. Skutek jest taki, ze poczatek i koniec fajki nie przylega idealnie do parapetu i tworza sie szczeliny, w ktore tez woda moze wnikac.

> to jak kiepsko to wygląda teraz to widać - ale pomyśl jak to będzie wyglądać za jakiś czas...

Czyli jak?

Napisano

> Zapytam retorycznie: po co sa uszczelki?

> No to jak to ma byc szczelne?

> Na 18 okien przy jakichs 9 sa tego typu fakapy. Wyszlo to dopiero po zdjeciu folii razem z paskami

> maskujacymi uszczelek. Wczesniej nie bylo widac, teraz musztarda po obiedzie. Pozostal chyba

> tylko silikon?

> Kusi mnie, zeby tej roboty nie odebrac.

a niby dlaczego miałbyś odbierać ? Ewidentnie do poprawy. Kto montował te listwy ? Ekipa od elewacji ?

Napisano

Tak jest jak się wydziwia zbędne dodatki a ekipy jakie są każdy widzi.

Po kiego grzyba były Ci te uszczelki? Chyba tylko żeby dać się naciągnąć na kasę i kłopotów narobić?

Teraz tylko rozwalić całe wnęki i robić od nowa. Pewnie i tak się odkleją po pewnym czasie? Tworzywo sztuczne wygina się dosyć mocno...

Bez sensu.

Pozdrawiam.

Napisano

Tak to jest gdy się chce za dobrze zrobić. Budowa to nie apteka.

Trzeba było wziąć najtańszą ekipę idiotów i dojechać tynkiem do samego okna. Efekt ten sam a mniej nerwów i kasy by poszło.

smile.gif

Napisano

> jak najbardziej mieli to dac - to uszczelka dylatacyjna z siatka (tzw. listwa przyokienna):

> tylko widac sie im odkleila, albo slabo przykleili.

A po kie licho toto?

Nie prościej było dojechać tynkiem prawie do futryny, zostawiając tam ze dwa milimetry szpary (na czas tynkowania wsunięty pasek tworzywa, usuwany zanim tynk by go związał), a szczelinę potem zafugować przezroczystym uszczelniaczem dekarskim?

Napisano
  • Autor

> A po kie licho toto?

> Nie prościej było dojechać tynkiem prawie do futryny, zostawiając tam ze dwa milimetry szpary (na

> czas tynkowania wsunięty pasek tworzywa, usuwany zanim tynk by go związał), a szczelinę potem

> zafugować przezroczystym uszczelniaczem dekarskim?

m.in. po to, ze listwa robi za dodatkowe usztywnienie i stabilizacje krawedzi siatki, co przy welnie ma wieksze znaczenie, niz przy styropianie.

Napisano

> Budowa to nie apteka.

Podoba mi się to stwierdzenie. Zaraz sprzedam je mojemu wykonawcy jak znów będzie wydziwiał i za bardzo kombinował z jakąś duperelą zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tak to jest gdy się chce za dobrze zrobić. Budowa to nie apteka.

> Trzeba było wziąć najtańszą ekipę idiotów i dojechać tynkiem do samego okna. Efekt ten sam a mniej

> nerwów i kasy by poszło.

Mail od KierBuda:

"Panie Pawle wełna na pewno nie spowodowała powstania szpar. Listwa przyokienna ma za zadanie właśnie zabezpieczenie przed powstawaniem szpar między tynkiem i stolarką - więc to co zostało wykonane i widać na zdjęciach jest niepoprawne i listwa albo źle została przyklejona lub jeśli była dwuczęściowa z częścią do której przykleja się folię zabezpieczającą stolarkę zbyt szybko i nieumiejętnie została oderwana. W chwili obecnej listwa nie spełnia swego przeznaczenia."

Tak wiec bede domagal sie bede poprawek.

Napisano

> m.in. po to, ze listwa robi za dodatkowe usztywnienie i stabilizacje krawedzi siatki, co przy

> welnie ma wieksze znaczenie, niz przy styropianie.

Gdzieś Ty się takich farmazonów naczytał?

Wełna lat 10, wykonana przez najgorszych patałachów jakich miałem na budowie:

510b87835468.jpg

Te listwy ani wyglądu nie mają, ani nie uszczelniają ani nie zabezpieczają. Taki bajer dla: "pierwszaków".

Napisano
  • Autor

> Gdzieś Ty się takich farmazonów naczytał?

> Wełna lat 10, wykonana przez najgorszych patałachów jakich miałem na budowie:

> Te listwy ani wyglądu nie mają, ani nie uszczelniają ani nie zabezpieczają. Taki bajer dla:

> "pierwszaków".

Sluchaj, ja nie decydowalem akurat o tych listwach wychodzac z zalozenia, ze jesli twierdza, ze stosuja systemowe profile przyokienne z siatka, to chyba wiedza, co robia. Okazalo sie, ze nie wiedza, to musza teraz poprawiac.

p.s. mam bialy tynk i tam, gdzie przylegaja poprawnie, listwy te sa prawie niewidoczne.

Napisano

Przepraszam.

Przypomniało mi to moje przygody z listwa cokołową:

budowa132.jpg

Patałachom opadała, więc ścinali krawędź wełny pod kąt opadania listwy, zamiast wziąć gwoździa i żyłkę i podwiązać do wełny.

facepalm%5B1%5D.gif

W ostatecznym rozrachunku to i tak okazało się bez żadnego znaczenia praktycznego.

Napisano
  • Autor

Listwe pewnie pozniej ci podparli styrodurem/styropianem na cokole, a od czola zlapala siatka i klej, wiec znaczenie mialo nieistotne.

Uszczelki powyzej w obecnym stanie znaczenie maja spore, bo bedzie mi tam zaciekalo.

Wykonawca na lajcie "bedziemy u pana, to zobaczymy [...] kierownik kierownikiem, ale ja musze sam zobaczyc".

Niech sie martwi, zeby pieniadze zobaczyl.

Napisano

> Mail od KierBuda:

> "Panie Pawle wełna na pewno nie spowodowała powstania szpar. Listwa przyokienna ma za zadanie

> właśnie zabezpieczenie przed powstawaniem szpar między tynkiem i stolarką - więc to co zostało

> wykonane i widać na zdjęciach jest niepoprawne i listwa albo źle została przyklejona lub jeśli

> była dwuczęściowa z częścią do której przykleja się folię zabezpieczającą stolarkę zbyt szybko

> i nieumiejętnie została oderwana. W chwili obecnej listwa nie spełnia swego przeznaczenia."

> Tak wiec bede domagal sie bede poprawek.

Domagaj się skoro zapłaciłeś. Ale następnym razem będziesz wiedział żeby wziąć najtańszych i najgłupszych. Nie ma różnicy.

wink.gif

Napisano

mówiłem, że do poprawki. tyle.

listwa ma konkretne zadanie.tu nie spełnia a jeszcze pogarsza.