Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lekka przyczepa niepodskakująca "na pusto"

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję lekkiej przyczepy towarowej <750 DMC o dość sporych gabarytach (ok. 250x130), która przeważnie będzie jeździć pusta lub lekko załadowana (do 100kg) na dosyc dużym dystansie (ok. 200km dziennie po raczej równej drodze).

Jakie rozwiązanie będzie się najlepiej sprawdzać w takich warunkach:

- belka

- resory

- resory+amortyzatory

- wahacze

Chodzi tu przede wszystkim o możliwe zredukowanie podskakiwania niezaładowanej przyczepy na nierównościach. Lepszym wyborem będzie przyczepa dwuosiowa czy jednoosiowa?

Napisano

> Potrzebuję lekkiej przyczepy towarowej

Nie wiem jaka będzie najlepsza ale zdecydowanie nie jednoosiowa z belką angryfire.gif

Napisano

pożyczam czasem lekką przyczepkę , ma amortyzatory+resory, jednoosiowa..... podobnych wymiarów.

Nie buja nią na pusto, nie podskakuje... Czasem patrze w lusterko czy w ogóle ją mam.

Napisano

tylko samoróbka na resorach kolego.. mam nówke z Niewiadowa i skacze i starą na resorze z dużego fiata i na pusto pierwsza tragedia, druga jedzie jak marzenie

Napisano

> Potrzebuję lekkiej przyczepy towarowej

to kup na wahaczach wleczonych , sprężynach i amortyzatorach - jedzie jak marzenie bez względu czy pusta czy pełna , byłem w szoku po przyzwyczajeniach z bylejakimi zawieszeniami

Napisano

> tylko samoróbka na resorach kolego.. mam nówke z Niewiadowa i skacze i starą na resorze z dużego

> fiata i na pusto pierwsza tragedia, druga jedzie jak marzenie

Przy samoróbkach chyba nie ma reguły, moja się bujała na resorach.

Napisano

> Przy samoróbkach chyba nie ma reguły, moja się bujała na resorach.

Ja mam teoretycznie lekka ale 4,5 metra na 1,6 metra, samorobka.

Nie wiem od czego to ma zawieszenie ale jest na wahaczach poprzecznych. Jezdzi to jak marzenie.

Zarowno na pusto nic nie podskakuje, nie czuc jej praktycznie wcale, zaladowana perfekcyjnie idzie po wszelkich nierownosciach. Solidna samorobka i niesmialo zaryzykuje ze przyznam sie ze nawet jak zaladowalem pustakami czy workami z piaskiem (szcunkowo ponad 1,5 tony) to szla idealnie. Lepiej niz moj poprzedni camping 1,7 tony claps.gif

Napisano

> Nie wiem jaka będzie najlepsza ale zdecydowanie nie jednoosiowa z belką

potwierdzam

mam wiole krakusa i jak jade na pusto bez oplandekowania to przyczepka skacze na nierównościach znika to po oplandekowaniu lub niewielkim obciążeniu przyczepy

Napisano
  • Autor

Wybór padł na przyczepkę jednoosiową Brenderupa z amortyzatorami i cienkimi trzypiórowymi resorami. Myślę, że takie rozwiązanie będzie optymalne.

2270-resor8.JPG

2270-resor7.JPG

Napisano

Jaką ma DMC i jaka orientacyjnie cena, jeśli nie tajemnica smile.gif

I jeszcze jedno-czy resor z tyłu jest na podwójnym wieszaku hmm.gif