Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie garażu

Featured Replies

Napisano

Panie i Panowie mam Ci ja garaż ok 20m2.

I potrzebowałbym go ogrzać. Czym najlepiej? Koza odpada, może jakaś nagrzewnica - teraz tylko pytanie czy elektryczna czy na gaz? Też nie chce by urządzenie zajmowało jakoś dużo miejsca, a dało się w miarę sprawnie nagrzać garaż - nie musi być bardzo ciepło, ale by dało się zimą coś podłubać w garażu oink.gif

Oczywiście kwestia finansowa to jak najtaniej. Może ktoś widział coś ciekawego w gazetkach promocyjnych? palacz.gif

Napisano

grzejnik gazowy na butle. Jesli nie przeszkadza Ci wilgoc ktora przy tym powstaje. Jakies ~200 zl na allegro.

Napisano

> Panie i Panowie mam Ci ja garaż ok 20m2.

> I potrzebowałbym go ogrzać. Czym najlepiej? Koza odpada, może jakaś nagrzewnica - teraz tylko

> pytanie czy elektryczna czy na gaz?

Używam elektrycznego grzejnika z nadmuchem, kupiony w jakiejś promocji za < 100 zł. W moim przypadku (garaż w szeregu innych, nieogrzewane) butla gazowa się nie sprawdziła - za dużo wilgoci.

Napisano
  • Autor

wlasnie tez mam garaz w szeregowcu i watpie by sasiedzi ogrzewali garaze zlosnik.gif

jak z ta wilgocia jest?

mozesz pokazac ta swoja nagrzewnice (przykladowy model)?

Napisano

gaz robi wilgoć

prąd najwygodniej i w sumie niedrogo wychodzi i łatwo się reguluje

możesz jeszcze poszukać suchego webasto ale odprowadzenie spalin potrzebne jest ( rurka fi 20mm)

Napisano

Mam gazowy na butlę najtańszy - daje rade już 3 rok. Problemu z wilgocią nie zauważyłem, wentylację mam sprawną ok.gif

Elektryczny nie wyrabiał i do tego dość mocno obciążał instalację elektryczną. Włączenie dodatkowo polerki/szlifierki itp. wywalało bezpieczniki.

Napisano

nagrzewnica olejowa, ale spaliny musisz mie gdzie odprowadzic.

Napisano

webasto z ikarusa 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> A można wiedzieć dlaczego koza odpada ?

ze względu na ograniczone miejsce.

panowie, a jak cenowo? dzis w casto widzialem w promocji nagrzewnice el. 3,3kV za 147. O takiej mocy sa sporo drozsze

Napisano

> ze względu na ograniczone miejsce.

> panowie, a jak cenowo? dzis w casto widzialem w promocji nagrzewnice el. 3,3kV za 147. O takiej

> mocy sa sporo drozsze

A jakiej firmy?

Napisano

> ze względu na ograniczone miejsce.

> panowie, a jak cenowo? dzis w casto widzialem w promocji nagrzewnice el. 3,3kV za 147. O takiej

> mocy sa sporo drozsze

swego czasu kupilem elektryczna nagrzewnice w Juli 3kW za 99zl. Mocy ma tyle, co farelka za 40zl (tez mam dwie), ale powinna wytrzymac dluzej. Styka do ogrzania parunastu m2, ale troche to trwa i niestety duzo kosztuje. Jesli to ma byc sporadycznie, to i farelka wystarczy.

Napisano
  • Autor

Dzieki za konkret opinie to w takim razie nie kupuje tej nagrzewnicy i szukam innej opcji ogrzewania garazu

Napisano

Przypominam, że koza to nie tylko taki żeliwny truposz wielkości dużego gnoma wink.gif

Bywają też kózki grinser006.gif mniejsze, ładniejsze, a jak napalisz to wydajność cieplna w zupełności wystarcza.

http://allegro.pl/piec-koza-w-azurowej-obudowie-ok-1915-rok-i3628761193.html

Tutaj przykład, oczywiście to jest sztuka, ale chodzi o wielkość. Możesz też dać wyspawać taką mini-kózkę ze złomu.

Napisano
  • Autor

> Przypominam, że koza to nie tylko taki żeliwny truposz wielkości dużego gnoma

> Bywają też kózki mniejsze, ładniejsze, a jak napalisz to wydajność cieplna w zupełności wystarcza.

> http://allegro.pl/piec-koza-w-azurowej-obudowie-ok-1915-rok-i3628761193.html

> Tutaj przykład, oczywiście to jest sztuka, ale chodzi o wielkość. Możesz też dać wyspawać taką

> mini-kózkę ze złomu.

w tej cenie to nawale 10 nagrzewnic w garazu hehe.gif

jeszcze pozostaje kwestia odprowadzenia dymu zlosnik.gif

Napisano

> Dzieki za konkret opinie to w takim razie nie kupuje tej nagrzewnicy i szukam innej opcji

> ogrzewania garazu

Zastanow sie nad:

- nagrzewnica olejowa

nagrzewnica-olejowa-oklima-sd-130.jpg

- grzejnikiem olejowym (elektryczny)

540x405_grzejnik-olejowy-zeberek-1225313.jpg

- promiennikiem na podczerwien gazowym lub elektrycznym (tutaj juz nie pomoge, bo nie mam doswiadczenia)

- piecykiem gazowym (jesli to sporadycznie, to wilgoc ci nie bedzie przeszkadzac, ale warto zadbac o wentylacje wewnatrz garazu)

piecyk_gazowy_2.jpg

Tutaj masz ciekawe informacje:

http://piecyki-grzejniki.blogspot.com/