Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy silnik Renault 1.4 16V 98 KM nadaje się do gazu?

Featured Replies

Napisano

> pytanie jak w temacie

Jest idealny wręcz. Ważne tylko, by zakładał instalkę gazownik, a nie paprok.

Napisano

> czemu idealny?

Bo nie sprawia problemów. Żadnych wynalazków w nim nie ma. Jedynie co, to cewki fabryczne sprawiały problemy, ale kto mądry, to przy wymianie wsadzał Beru lub Denso, a nie znów badziewne Sagemy.

Napisano

> czemu idealny?

hydrauliczna regulacja luzów zaworowych waytogo.gif

Napisano

w meganie ph1 dawał rade i gaz dobrze znosił skromny.gif

ten sam silnik chyba też montowali do CLIO II i początkowo CLIO III

bardzo udana konstrukcja ok.gif

Napisano

> pytanie jak w temacie

nadaje sie ,niskie spalanie beny i gazu. Żadnych problemów z silnikiem nie mam .Co wymieniałem cewki n Beru ,reszta to eksploatacja.

Napisano

Można jakoś stwierdzić czy i ewentualnie od kiedy "fabryka" montowała cewki BERU w tych silnikach?

Napisano

> Czy można jakoś stwierdzić od kiedy "fabryka" montuje cewki BERU w tych silnikach?

fabryka nie montuje cewek beru w tych silnikach oslabiony.gif

Napisano

Posiadam Megane II z tym silnikiem i ostatnio też zacząłem się rozglądać za gazem... Jeden z warsztatów w którym pytałem poleca Lovato Smart.

Miał ktoś z tym do czynienia?

ps. sorki, że w tą stronę rozwijam temat zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nadaje sie ,niskie spalanie beny i gazu. Żadnych problemów z silnikiem nie mam .Co wymieniałem

> cewki n Beru ,reszta to eksploatacja.

tu się nie zgodze, uważam, że 1.4 16V pali sporo. jakieś 80-90% miasto, reszta trasa i auto pali 9 litrów, zima 10, latem nie mniej niż 8,5, jak dla mnie to sporo na 1.4

Napisano
  • Autor

> Posiadam Megane II z tym silnikiem i ostatnio też zacząłem się rozglądać za gazem... Jeden z

> warsztatów w którym pytałem poleca Lovato Smart.

> Miał ktoś z tym do czynienia?

> ps. sorki, że w tą stronę rozwijam temat

dzwoniłem do kilku warsztatów montujących gaz i proponuja dwie instalki do tego auta, średnia półka instalacja polskiej firmy AC na sterowniku STAG, cena 2100 w jednym miejscu 2700 w drugim, albo BRC Sequent za ok 2550 PLN w cenie promocyjnej. I to już jest lepszej jakości sprzet. Na razie jeszcze myślimy nad tym, myśle, ze w ciagu tygodnia, dwóch zapadnie decyzja czy montujemy gaz czy nie.

Napisano

BRC sequent bierz dobra firma i wszytko z jednej firmy jest, ten silnik mniej pali od Yaris 1.0 którego teraz mam, siostra ma teraz w cyklu mieszanym 6.8-7 litrów, jak ja jeździłem miałem 5.6 hehe.

Napisano

> tu się nie zgodze, uważam, że 1.4 16V pali sporo. jakieś 80-90% miasto, reszta trasa i auto pali 9

> litrów, zima 10, latem nie mniej niż 8,5, jak dla mnie to sporo na 1.4

Jak na prawie 100KM silnik i 90% to kręcenie po mieście to chyba nie ma tragedii...

Napisano
  • Autor

> BRC sequent bierz dobra firma i wszytko z jednej firmy jest, ten silnik mniej pali od Yaris 1.0

> którego teraz mam, siostra ma teraz w cyklu mieszanym 6.8-7 litrów, jak ja jeździłem miałem

> 5.6 hehe.

albo coś autem mam nie tak albo bajki opowiadasz

Napisano

> dzwoniłem do kilku warsztatów montujących gaz i proponuja dwie instalki do tego auta, średnia półka

> instalacja polskiej firmy AC na sterowniku STAG,

a reszta komponentów?

> cena 2100 w jednym miejscu 2700 w drugim,

> albo BRC Sequent za ok 2550 PLN w cenie promocyjnej. I to już jest lepszej jakości sprzet.

co ma lepszego? konkretnie...

> Na

> razie jeszcze myślimy nad tym, myśle, ze w ciagu tygodnia, dwóch zapadnie decyzja czy

> montujemy gaz czy nie.

Napisano

> tu się nie zgodze, uważam, że 1.4 16V pali sporo. jakieś 80-90% miasto, reszta trasa i auto pali 9

> litrów, zima 10, latem nie mniej niż 8,5, jak dla mnie to sporo na 1.4

Gazu?

Napisano
  • Autor

> a reszta komponentów?

ponoć całość dostarcza firma AC, nie znam się na tym, nie wiem co jest w środku, wiek, że steruje tym jakiś STAG

> co ma lepszego? konkretnie...

wiem, że ponoć mają lepsze i bardziej zaawansowane wtryski i ponoć bardzo dobrze działa system gwarancji

> > montujemy gaz czy nie.