Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny uno tył.... od T.

Featured Replies

Napisano

Jak poznać, że mamy do czynienia ze sprężynami z uno turbo?

Jakoś po kolorach?

Poszukuję sprężyn od turrrbawki, ale nie obniżających. Ma być sztywno, bez zmiany wysokości w stosunku do wysokości seryjnej.

(może ktoś ma na sprzedaż?) spy.gif

Napisano

> Jak poznać, że mamy do czynienia ze sprężynami z uno turbo?

> Jakoś po kolorach?

> Poszukuję sprężyn od turrrbawki, ale nie obniżających. Ma być sztywno, bez zmiany wysokości w

> stosunku do wysokości seryjnej.

> (może ktoś ma na sprzedaż?)

standardowe tylne sprężyny do wszystkich Uno są takie same

Mareckiego78 zapytaj czy na strychu nie zalegają ...

Napisano
  • Autor

> standardowe tylne sprężyny do wszystkich Uno są takie same

> Mareckiego78 zapytaj czy na strychu nie zalegają ...

Dzwoniłem z tym do niego.

Generalnie potem rozmawiałem z Zibim ok.gif

I dostałem info, że od T są twarde lub od vana ok.gif

Jak Marek ma serie... to nie ok.gif chyba, że od vana hmm.gif

Chodzi generalnie, żeby przy załadunku auto nie tarło zadem po ziemi ok.gif - często obciążone jeździ.

Jeszcze się zastanawiam nad najpewniejszym chyba rozwiązaniem pt. wsadzenie gum w zwoje sprężyny hmm.gif

coś takiego:

gumy-usztywniajace-lub-p_570.jpg

Napisano

> Chodzi generalnie, żeby przy załadunku auto nie tarło zadem po ziemi - często obciążone jeździ.

> Jeszcze się zastanawiam nad najpewniejszym chyba rozwiązaniem pt. wsadzenie gum w zwoje sprężyny

> coś takiego:

Daj do magików od resorów i sprężyn powiedz czego oczekujesz i to zrobią. W zeszłym tygodniu oddawałem do bravo i zapłaciłem 40 zł za parę

Napisano

> Dzwoniłem z tym do niego.

> Generalnie potem rozmawiałem z Zibim

> I dostałem info, że od T są twarde lub od vana

> Jak Marek ma serie... to nie chyba, że od vana

> Chodzi generalnie, żeby przy załadunku auto nie tarło zadem po ziemi - często obciążone jeździ.

> Jeszcze się zastanawiam nad najpewniejszym chyba rozwiązaniem pt. wsadzenie gum w zwoje sprężyny

> coś takiego:

Nie wkładaj tych gum na tył. Przy większym ciężarze pękają sprężyny.

Napisano
  • Autor

> Daj do magików od resorów i sprężyn powiedz czego oczekujesz i to zrobią. W zeszłym tygodniu

> oddawałem do bravo i zapłaciłem 40 zł za parę

tzn?

co zrobią? i gdzie takich magików szukać?

hmm.gif

Napisano

> tzn?

> co zrobią? i gdzie takich magików szukać?

np. zmienią wysokość bez utraty twardości. mówisz ile mm chcesz i tyle auto będzie wyżej stało.

Napisano
  • Autor

> np. zmienią wysokość bez utraty twardości. mówisz ile mm chcesz i tyle auto będzie wyżej stało.

a mi bardziej chodzi o twardość. Tak by auto pod kompletem osób + co nieco w bagażnik nie tarło po ziemi. Opony na nie równościach potrafią przytrzeć o plastikowe nadkole.

Napisano

> a mi bardziej chodzi o twardość. Tak by auto pod kompletem osób + co nieco w bagażnik nie tarło po

> ziemi. Opony na nie równościach potrafią przytrzeć o plastikowe nadkole.

tak jak pisałem wcześniej znajdź speca i powiedz czego oczekujesz. Tego co mam jest niedaleko mojego zakładu więc nie ten kierunek

Napisano

> a mi bardziej chodzi o twardość. Tak by auto pod kompletem osób + co nieco w bagażnik nie tarło po

Polecam w takim układzie springi od 1.5, komplet osób i full bagaż, a samochód stoi wysoko. Nawet jak załadowałem drugi silnik 1.5 do bagażnika i jeszcze trochę sporo złomu nie powodowało większego obniżenia. ok.gif

Napisano

> tak jak pisałem wcześniej znajdź speca i powiedz czego oczekujesz. Tego co mam jest niedaleko

> mojego zakładu więc nie ten kierunek

Ale gość robi sprężyny czy "przekuwa" te co mu dasz?

Napisano
  • Autor

> tak jak pisałem wcześniej znajdź speca i powiedz czego oczekujesz. Tego co mam jest niedaleko

> mojego zakładu więc nie ten kierunek

a takim razie pozostaje mi szukać w okolicy ok.gif

w najgorszym wypadku wsadzi się może -40 juakieś sztywne i chyba też zda to egzamin, mimo, że auto będzie nieco niżej

Napisano

> Ale gość robi sprężyny czy "przekuwa" te co mu dasz?

"przekuwa" ok.gif

Napisano

obróć nieco belkę na gumach i będzie wyżej; to jest/był powód dlaczego Uno Majkiela tak wysoko stoi.

Napisano
  • Autor

> obróć nieco belkę na gumach i będzie wyżej; to jest/był powód dlaczego Uno Majkiela tak wysoko

> stoi.

ale jak obrócę belkę?! o 180*? hehe.gif

chyba żeby obrócić gumy na belce hmm.gif

Napisano

> (może ktoś ma na sprzedaż?)

Mój 1.5 wkrótce idzie na demontaz/zlom do tego zakladu http://sancar.pl/ - w calosci tak jak stoi, za wszystkimi szpejami z SX, nadkolami i halogenami, wiec wkrótce pewnie beda u niego na sprzedaz. hmm.gif

Napisano

> Mój 1.5 wkrótce idzie na demontaz/zlom do tego zakladu http://sancar.pl/ - w calosci tak jak stoi,

> za wszystkimi szpejami z SX, nadkolami i halogenami, wiec wkrótce pewnie beda u niego na

> sprzedaz.

Ile dostaniesz za niego i w jakim stanie blacha?

Napisano

> Ile dostaniesz za niego i w jakim stanie blacha?

Blacha sypie się za uniakiem, a w nocy slychac z garazu zgrzyt blachy w zebach rudej. zlosnik.gif

dostane ok 600zl

Napisano

> obróć nieco belkę na gumach i będzie wyżej; to jest/był powód dlaczego Uno Majkiela tak wysoko

> stoi.

Zadek w moim uno jest na standardowej wysokości smile.gif

Obecnie stoi minimalnie wyżej, ale to przez nieco większe koła.

Napisano

A może wystarczy zamontować na belce krążki pod odbojnikiem (krążek grubości ok.2cm, średnicy ok.8cm dajesz na belkę w środku sprężyny i przykręcasz go do belki śrubą, wykorzystując istniejący otwór). Będzie mniej siadać, ale przy pełnym obciążeniu auto będzie się opierało na odboju i jazda będzie "mniej komfortowa"

Napisano
  • Autor

> A może wystarczy zamontować na belce krążki pod odbojnikiem (krążek grubości ok.2cm, średnicy

> ok.8cm dajesz na belkę w środku sprężyny i przykręcasz go do belki śrubą, wykorzystując

> istniejący otwór). Będzie mniej siadać, ale przy pełnym obciążeniu auto będzie się opierało na

> odboju i jazda będzie "mniej komfortowa"

hmm.gif

nie wie, czy to do końca dobry pomysł...

te gumy chyba by lepsze były hmm.gif

Napisano

Może amortyzatory z mniejszym skokiem?

Wg instrukcji oryginał 196mm skoku, a podawany tam również Monroe 157mm.

Napisano

> Może amortyzatory z mniejszym skokiem?

> Wg instrukcji oryginał 196mm skoku, a podawany tam również Monroe 157mm.

A może amortyzatory od w124 są prawie identyczne jak w uno i pasują bez problemu, a są sztywniejsze niż seria

Napisano

Na 100% te od turbo są twardsze bo są zrobione z grubszego drutu i o ile pamięć mnie nie myli to mają 13,2mm grubości gdy w zwykłym uno mają 12 lub 12,5.

Późnym wieczorem mogę spojrzeć do książki gdzie mam opisane zawieszenie od uno i ta podane wszystkie parametry albo nawet wstawie zdjęcie.

Napisano

> Na 100% te od turbo są twardsze bo są zrobione z grubszego drutu i o ile pamięć mnie nie myli to

> mają 13,2mm grubości gdy w zwykłym uno mają 12 lub 12,5.

> Późnym wieczorem mogę spojrzeć do książki gdzie mam opisane zawieszenie od uno i ta podane

> wszystkie parametry albo nawet wstawie zdjęcie.

Czy miałeś ma myśli to?:

287302198-springity%B3.JPG

Napisano

> Czy miałeś ma myśli to?:

Wychodzi na to, ze tak ale wydaje mi się, że mam więcej danych bo to serwisówka FIATa

Napisano

> Wychodzi na to, ze tak ale wydaje mi się, że mam więcej danych bo to serwisówka FIATa

Jest gdzieś dostępna cała w necie?

Napisano

> Jest gdzieś dostępna cała w necie?

nie jest, mam wersje papierową

Napisano
  • Autor

> Na 100% te od turbo są twardsze bo są zrobione z grubszego drutu i o ile pamięć mnie nie myli to

> mają 13,2mm grubości gdy w zwykłym uno mają 12 lub 12,5.

no to ok

Tylko w Inter Cars czy Inter Team nie mają rozróżnienia na te od Turbo i zwykłe ok.gif

Więc tu pytanie - jak poznać, czy dane sprężyny są od Turbo???? - nawet kupując używki dobrze by było być świadom branego towaru ok.gif

> Późnym wieczorem mogę spojrzeć do książki gdzie mam opisane zawieszenie od uno i ta podane

> wszystkie parametry albo nawet wstawie zdjęcie.

ok.gif

Napisano

> Wychodzi na to, ze tak ale wydaje mi się, że mam więcej danych bo to serwisówka FIATa

a masz możliwość jakoś poskanowania tej książeczki? jest tam więcej ciekawostek do samodzielnej naprawy Uniaka?

Napisano

> no to ok

> Tylko w Inter Cars czy Inter Team nie mają rozróżnienia na te od Turbo i zwykłe

> Więc tu pytanie - jak poznać, czy dane sprężyny są od Turbo???? - nawet kupując używki dobrze by

> było być świadom branego towaru

grubość sprężyny

Napisano
  • Autor

> grubość sprężyny

czyli po prostu trzeba wziąć suwmiarkę i organoleptycznie...

P.S

Dzięki za pomoc przy diagnozowaniu "usterki" grinser006.gif

To była ta paskudna sprężynka...

Popsikałem jakimiś specyfikami i cisza ok.gif