Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opłaty auta z Niemiec jakie są i jaki koszt ?

Featured Replies

Napisano

Bo już nie pamiętam jak to było smile.gif

Napisano

jak auto nie ma tablic to tablice próbne z wydziału komunikacji koszt 70zł + ubezpieczenie aby dojechać na przegląd

przegląd - 98zł

akcyza - w zależności ile panowie mają w książce; 3,1% do 2000ccm, powyżej 18,6%

tłumaczenia - około 50zł

zwolnienie z vat - 160zł

zapomniałem jeszcze:

recykling- 500zł

rejestracja - 256zł

Napisano

> pierwszy przegląd chyba jest droższy? Przynajmniej kiedyś tak było

Nie jest smile.gif

Napisano
  • Autor

> jak auto nie ma tablic to tablice próbne z wydziału komunikacji koszt 70zł + ubezpieczenie aby

> dojechać na przegląd

> przegląd - 98zł

> akcyza - w zależności ile panowie mają w książce; 3,1% do 2000ccm, powyżej 18,6%

> tłumaczenia - około 50zł

> zwolnienie z vat - 160zł

> zapomniałem jeszcze:

> recykling- 500zł

> rejestracja - 256zł

dziękować smile.gif ciekawe ile akcyzy naliczą sciana.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nie jest

Placilem w grudniu drozej, chyba 152zl czy cos kolo tego (chyba, ze pamiec szwankuje hmm.gif).

Napisano

> Placilem w grudniu drozej, chyba 152zl czy cos kolo tego.

A ja w maju 100zł. hmm.gif

Napisano

> A ja w maju 100zł.

Wlasnie zadzwonilem na OSKP i uslyszalem 158zl hmm.gif

Choc na www widnieje :

"

Pierwsze badanie techniczne pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy za granicą (dotyczy również jednej sztuki pojazdu zwolnionego z badań homologacyjnych):

3.1

motocykl,motorower, ciągnik rolniczy 116,00

3.2

samochód osobowy, autobus przeznaczony do przewozu nie więcej niż 15 osób łącznie z kierowcą, samochód ciężarowy i specjalny do 3,5 t.d.m.c., pojazd trójkołowy powyżej 0,4 t m.w. 169,00"

Napisano

to Cię robią na szaro. Przegląd kosztuje 98zł + 2zł jakaś tam opłata śmieszna czyli 100zł, chyba że auto ma haka to w tedy 135zł.

Napisano

> samochód osobowy, autobus przeznaczony do przewozu nie więcej niż 15 osób łącznie z kierowcą,

> samochód ciężarowy i specjalny do 3,5 t.d.m.c., pojazd trójkołowy powyżej 0,4 t m.w.

> 169,00"

no to jak się diagnoście powie, mnie ostatnio policzyli normalnie 98 złotych zlosnik.gif

Napisano

Zmieniły się ostatni przepisy i jak będziesz maił za mało podane będziesz gonił do wpłaty dwa razy.

Dawniej wystarczyło przekreślić kwotę i wpisywało się tą kwotę co podał celnik, a teraz dostaniesz wezwanie do podpisu od razu, od nowa trzeba wypełnić deklarację jako korekta, zanieść z podaniem do naczelnika o podniesienie podstawy opodatkowania i dopłacić różnicę. Ten plus, że nowa kwota jaką należy wpisać jest już na wezwaniu.

Jak to bywa w naszym pięknym kraju, zamiast uprościć wszystko to nie, trzeba jeszcze bardziej skomplikować i się nabiegać.

Napisano
  • Autor

> Placilem w grudniu drozej, chyba 152zl czy cos kolo tego (chyba, ze pamiec szwankuje ).

szwankuje n, nawet 1,5roku temu jak rejestrowałem to było tyle samo co w kraju 98 zł ok.gif

Napisano

>

> no to jak się diagnoście powie, mnie ostatnio policzyli normalnie 98 złotych

Co mialem mowic, skoro zobaczyl tymczasowe blachy, poprosil o brief, ogladal nawet rozmiary opon czy z briefem zgodne, a na koniec wydal ze 2 kartki papieru i odnosze wrazenie ze dobrze wiedzial co robi.

Napisano

> pierwszy przegląd chyba jest droższy? Przynajmniej kiedyś tak było

Ja auto ma jeszcze przeglad to ponoc nie trzeba u nas robic

ale czy za 100-160 zl warto jakies papierki sciagac?

Napisano

warto czasem korzystać z usług biur co papiery akcyzy itp. wypełniają, tłumaczenia robią... oni wiedzą dokładnie ile akcyzy Cię wyliczą albo i nie wink.gif