Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] civic czy focus 35-40kzł

Featured Replies

Napisano

Czołem,

szukam nowego ale starego smile.gif samochodu. Ma to być kompakt. Benzyna z możliwością założenia gazu. Dobrze by było, żeby miało 0-100km/h mniejsze niż 10s. Powinien mieć 5 drzwi. Do wydania jakieś 35-40 tyś. Rocznik 2008-2009.

Idealny byłby focus 1.8 lub 2.0 bo ma podgrzewaną szybę smile.gif . Tyle, że takich jest bardzo mało.

Pomyślałem o civiku 1.8. Fajne auto. Przejechałem się takim dzisiaj i nie był dla mnie za twarde jak opisują. Boję się trochę o odparowywanie przedniej szyby bo ponoć potrafi być z tym problem ale największą przeszkodą jest ilość miejsca dla kierowcy. Jest trochę za mało. Udo dość ciasno przechodzi mi pod kierownicą. Jest mniej miejsca niż w corsieD.

Jeśli nie żaden z tych dwóch to jaki?

Napisano

Cruze 1.8 - duża szansa na trafienie od razu z LPG.

Napisano

> Czołem,

> szukam nowego ale starego samochodu. Ma to być kompakt. Benzyna z możliwością założenia gazu.

> Dobrze by było, żeby miało 0-100km/h mniejsze niż 10s. Powinien mieć 5 drzwi. Do wydania

> jakieś 35-40 tyś. Rocznik 2008-2009.

> Idealny byłby focus 1.8 lub 2.0 bo ma podgrzewaną szybę . Tyle, że takich jest bardzo mało.

> Pomyślałem o civiku 1.8. Fajne auto. Przejechałem się takim dzisiaj i nie był dla mnie za twarde

> jak opisują. Boję się trochę o odparowywanie przedniej szyby bo ponoć potrafi być z tym

> problem ale największą przeszkodą jest ilość miejsca dla kierowcy. Jest trochę za mało. Udo

> dość ciasno przechodzi mi pod kierownicą. Jest mniej miejsca niż w corsieD.

> Jeśli nie żaden z tych dwóch to jaki?

Coś dziwnie piszesz... jeździłem obydwoma całkiem dużo i jak dla mnie ilość miejsca w civicu jest większa, a wygoda zdecydowanie większa (nie mówię o komforcie resorowania, tylko o wnętrzu). Bagażnik, 2 rząd siedzeń plus też dla civica. napęd porównując 1.8 hondy do 2.0 forda również plus dla hondy. No i najważniejsze LPG zabije silnik forda.

Napisano

> No i najważniejsze LPG zabije silnik forda.

to akurat jest bzdura zlosnik.gif

nie wiem jak reszta biglaugh.gif

Napisano

> to akurat jest bzdura

> nie wiem jak reszta

tak jasne... wszyscy jak jeden polecają forda do zagazowania...

Napisano

> tak jasne... wszyscy jak jeden polecają forda do zagazowania...

A miałeś czy odkryłeś internet? cfaniaczek.gif

Pewne zetecki miały problem z wypalającymi się gniazdami zaworowymi, ale było to dawno temu smile.gif poza tym jeśli po 200 tyś na gazie nic się nie wypaliło (mowa o 2.0) to chyba należałoby życzyć każdemu producentowi tak kiepskich silników pod gaz smile.gif

Napisano
  • Autor

> Coś dziwnie piszesz... jeździłem obydwoma całkiem dużo i jak dla mnie ilość miejsca w civicu jest

> większa, a wygoda zdecydowanie większa (nie mówię o komforcie resorowania, tylko o wnętrzu).

Ale mówisz do corsy czy do forda? Ja porównałem do corsy. Mam 183 wzrostu. Siedzenie w corsie nie najniżej, kierownica w najwyższym położeniu i kolano lekko prześlizguje się pod kierownicą. W civiku siedzenie dałem najniżej, kierownicę najwyżej, fotel odsunąłem tak, ze jak na mój gust był nieco za daleko i wsiadanie było akceptowalne choć miałem wrażenie, że nieco gorzej niż w corsie. No chyba, że coś było zacięte w mechanizmie podnoszenia fotela. Rzeczywiście spodziewałem się, a od dłuższego czasu jeżdżę autami gdzie siead się wysoko, ze się zapadnę po wejściu a nic takiego nie było.

> Bagażnik,

kompletnie nieistotny dla mnie

>2 rząd siedzeń plus też dla civica.

To też niezbyt istotne. Reszta rodziny wysoka nie jest.

>napęd porównując 1.8 hondy do 2.0 forda również

> plus dla hondy.

No to fakt. Ale ta podgrzewana szyba w fordzie smile.gif . dla mnie to genialny wynalazek. Ktoś wie kiedy wygasa patent? smile.gif

Napisano

> A miałeś czy odkryłeś internet?

> Pewne zetecki miały problem z wypalającymi się gniazdami zaworowymi, ale było to dawno temu poza

> tym jeśli po 200 tyś na gazie nic się nie wypaliło (mowa o 2.0) to chyba należałoby życzyć

> każdemu producentowi tak kiepskich silników pod gaz

Tak tylko internet, kobiety też widzę tylko w internecie, a jeżdże na PS3 bo nie mam prawka. blagam.gif

Napisano
  • Autor

> Tak tylko internet, kobiety też widzę tylko w internecie, a jeżdże na PS3 bo nie mam prawka.

Panowie, merytorycznie proszę. smile.gif

Jeśli kupie forda to będzie gaz a jak silnik umrze to zdam relację.

Napisano

> Ale mówisz do corsy czy do forda? Ja porównałem do corsy. Mam 183 wzrostu. Siedzenie w corsie nie

> najniżej, kierownica w najwyższym położeniu i kolano lekko prześlizguje się pod kierownicą. W

> civiku siedzenie dałem najniżej, kierownicę najwyżej, fotel odsunąłem tak, ze jak na mój gust

> był nieco za daleko i wsiadanie było akceptowalne choć miałem wrażenie, że nieco gorzej niż w

> corsie. No chyba, że coś było zacięte w mechanizmie podnoszenia fotela. Rzeczywiście

> spodziewałem się, a od dłuższego czasu jeżdżę autami gdzie siead się wysoko, ze się zapadnę po

> wejściu a nic takiego nie było.

> kompletnie nieistotny dla mnie

> To też niezbyt istotne. Reszta rodziny wysoka nie jest.

> No to fakt. Ale ta podgrzewana szyba w fordzie . dla mnie to genialny wynalazek. Ktoś wie kiedy

> wygasa patent?

W foce siedzi sie wyżej, mam 182cm i wygodniej mi był o civicu, ale to mocno indywidualna kwestia, wiec najlepiej jak sie przymierzysz do obu. Nie miałem żadnych problemów z parującą szybą, za to w civicu dodatkowo miałem podgrzewane fotele których nie było w foce ghia.

Silnik był o wiele oszczędniejszy w civicu, ale foca była cichsza.

Napisano

> Tak tylko internet, kobiety też widzę tylko w internecie, a jeżdże na PS3 bo nie mam prawka.

Nie musisz się spinać, z Twojej wypowiedzi jasno wynikało, że nie posiadałeś takiego auta w gazie i powielasz zaczytaną opinię "wszyscy jak jeden polecają..."Ludzie co kupili z głową, czyli wiedzieli która seria się nie nadawała nie narzekali, wtopili Ci co pokupowali w komisach tudzież od handlarzy takich co to w ramach poprawy sprzedawalności ładowali najtańsze instalki "na śrubę" lub inne druciarstwo jak sztukowanie ze starych istalek a nowa butla szumnie pisząc NOWY GAZ itd, a potem, ani to nie jeździło, ani do końca wyregulować się nie dało i jeszcze remoncik się trafiał.

Co do hondziawki i forda (do założyciela)-weź co CI bardziej pasuje. Jak zamierzasz dłużej potrzymać to na hondzie mniej stracisz.

Napisano

> Nie musisz się spinać, z Twojej wypowiedzi jasno wynikało, że nie posiadałeś takiego auta w gazie i

> powielasz zaczytaną opinię "wszyscy jak jeden polecają..."Ludzie co kupili z głową, czyli

> wiedzieli która seria się nie nadawała nie narzekali, wtopili Ci co pokupowali w komisach

> tudzież od handlarzy takich co to w ramach poprawy sprzedawalności ładowali najtańsze instalki

> "na śrubę" lub inne druciarstwo jak sztukowanie ze starych istalek a nowa butla szumnie pisząc

> NOWY GAZ itd, a potem, ani to nie jeździło, ani do końca wyregulować się nie dało i jeszcze

> remoncik się trafiał.

Luz nie spinam się ok.gif

Pracuje w "motoryzacji" już parę ładnych lat i fordów się trochę przewinęło. Z niejednym serwisem współpracowało i od niejednego dealera słyszało to i owo i osobiście do forda gazu bym nie założył. Ale jeżeli ktoś ma inne doświadczenia, to nie będę ich negował.

> Co do hondziawki i forda (do założyciela)-weź co CI bardziej pasuje. Jak zamierzasz dłużej

> potrzymać to na hondzie mniej stracisz.

Tak, to też ważny argument. Szczególnie focus sporo traci na wartości, ale z drugiej strony w uwagi na dużą podaż łatwiej znaleźć dobry egzemplarz.

Napisano
  • Autor

> Co do hondziawki i forda (do założyciela)-weź co CI bardziej pasuje. Jak zamierzasz dłużej

> potrzymać to na hondzie mniej stracisz.

No własnie nie wiem co pasuje mi bardziej. Pewne rzeczy bardziej w fordie inne w hondzie. Poza tym ford jest praktycznie niedostępny z takimi silnikami. Dlatego szukam alternatywy.

Co do trzymania to zawsze zamierzam trzymać długo a zwykle wychodzi nie tak bardzo.

Napisano
  • Autor

> W foce siedzi sie wyżej, mam 182cm i wygodniej mi był o civicu, ale to mocno indywidualna kwestia,

> wiec najlepiej jak sie przymierzysz do obu.

No to musi, coś nie tak z siedzeniem było.

Od razu było podejrzane. Pojechałem bo miałem blisko a chciałem się przymierzyć do silnika i zawieszenia zanim pojadę gdzieś dalej.

Auto było z 2011, przebieg 28000. Był "lekko uderzony" przez niemca na parkingu, koła niestety tylko zimowe, u obecnego właściciela stał cały rok bo zonie nie za bardzo pasowało więc postanowił sprzedać. smile.gif

Napisano

> Czołem,

> szukam nowego ale starego samochodu. Ma to być kompakt. Benzyna z możliwością założenia gazu.

> Dobrze by było, żeby miało 0-100km/h mniejsze niż 10s. Powinien mieć 5 drzwi. Do wydania

> jakieś 35-40 tyś. Rocznik 2008-2009.

> Idealny byłby focus 1.8 lub 2.0 bo ma podgrzewaną szybę . Tyle, że takich jest bardzo mało.

> Pomyślałem o civiku 1.8. Fajne auto. Przejechałem się takim dzisiaj i nie był dla mnie za twarde

> jak opisują. Boję się trochę o odparowywanie przedniej szyby bo ponoć potrafi być z tym

> problem ale największą przeszkodą jest ilość miejsca dla kierowcy. Jest trochę za mało. Udo

> dość ciasno przechodzi mi pod kierownicą. Jest mniej miejsca niż w corsieD.

> Jeśli nie żaden z tych dwóch to jaki?

Astra III 1.6T. zlosnik.gif

Napisano

> tak jasne... wszyscy jak jeden polecają forda do zagazowania...

Prawidłowo wykonana oraz wyregulowana instalacja LPG nie szkodzi silnikom Forda ani trochę. Cała ta "zła sława" silników Forda vs LPG bierze się z ignorancji gazowników bądź z chęci oszczędzania na tym, na czym oszczędzać się nie powinno. Sibui kiedyś tu pisał o "podcieraniu dupy szkłem" - dobre określenie na "oszczędnych" przy zakładaniu gazu w Fordzie.

Tak, miałem Forda, miałem LPG, miałem (w rodzienie) nawet dwa takie same zagazowane Fordy. Zgadnij, który z nich sprawiał problemy: z sekwencyjną instalacją, czy ten z instalką "dla oszczędnych"?

Pozdro

Bartek

Napisano
  • Autor

> Astra III 1.6T.

A da się zagazować? smile.gif

Trochę za mocna ale czemu nie.

Napisano

> A da się zagazować?

> Trochę za mocna ale czemu nie.

Pewnie się da, jak się dowiesz czy się da i byłbyś zainteresowany to daj znać bo mam na sprzedaż. zlosnik.gif Ale z tego co wiem wkładają LPG do turbo, tylko dobry gaziarz.

Napisano
  • Autor

> No to musi, coś nie tak z siedzeniem było.

> Od razu było podejrzane. Pojechałem bo miałem blisko a chciałem się przymierzyć do silnika i

> zawieszenia zanim pojadę gdzieś dalej.

> Auto było z 2011, przebieg 28000. Był "lekko uderzony" przez niemca na parkingu, koła niestety

> tylko zimowe, u obecnego właściciela stał cały rok bo zonie nie za bardzo pasowało więc

> postanowił sprzedać.

A właściwie to chyba była w porządku jeśli chodzi o siedzenie. Dzisiaj widziałem inną przy salonie i przymierzyłem się tez do nowej i obie były podobne do tej pierwszej. Widocznie mam jakieś dziwne wymagania. Może to dlatego, że jeżdżę też Cromą a tam się wchodzi a nie wsiada. smile.gif

Przy okazji co sądzicie o tej?

Napisano

> Ktoś wie kiedy

> wygasa patent?

Wygasa przy -20 stopni na zewnatrz, opinia kolegi z ff1. Naprawde ta szyba zadecyduje o kupnie auta?

Napisano

> Wygasa przy -20 stopni na zewnatrz, opinia kolegi z ff1. Naprawde ta szyba zadecyduje o kupnie

> auta?

Przy -16 wygasało podgrzewanie szyby tradycyjną metodą, pomagało elektryczne ....

Może jak już auto jest leciwe to wygasa, ale nie siej głupich plotek. no.gif

W jakiej temperaturze bym tego dziadostwa nie odpalał to działało pięknie, może już nie tak szybko, ale dalej rewelacyjnie.

Napisano
  • Autor

> Wygasa przy -20 stopni na zewnatrz, opinia kolegi z ff1. Naprawde ta szyba zadecyduje o kupnie

> auta?

Pytają wariata:

- czy to prawda, że zaczyna Pan dzień od stuknięcia się młotkiem w głowę?

- Tak, ale młotek jest gumowy.

- ooo, a to dlaczego?

- No, wariat to ja możne jestem ale nie idiota.

Dla mnie podgrzewana szyba nie jest może "must have" ale na pewno "very, very nice to have". Focus jest dla mnie fajnym samochodem i gdybym tylko znalazł z odpowiednim silnikiem i w dobrym stanie to nic by mnie nie powstrzymało. Niestety takich jak chcę jest b.mało. Przez ubiegłe late jak kktoś nie kupował foki z dieslem to przede wszystkim z oszczędności i dlateego jest dużo 1.6 no.gif

Napisano
  • Autor

> A właściwie to chyba była w porządku jeśli chodzi o siedzenie. Dzisiaj widziałem inną przy salonie

> i przymierzyłem się tez do nowej i obie były podobne do tej pierwszej. Widocznie mam jakieś

> dziwne wymagania. Może to dlatego, że jeżdżę też Cromą a tam się wchodzi a nie wsiada.

> Przy okazji co sądzicie o tej?

I jeszcze pytanie. Czy to normalne w civiku, że jak się zaczyna opuszczać szybę, to górna część buczka drzwi przemieszcza sie poziomo o kilka milimetrów?

Napisano

> I jeszcze pytanie. Czy to normalne w civiku, że jak się zaczyna opuszczać szybę, to górna część

> buczka drzwi przemieszcza sie poziomo o kilka milimetrów?

Tak. ok.gif Tam więcej takich "cudów" jest całkowicie normalne - "jakość" przez duże D. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tak. Tam więcej takich "cudów" jest całkowicie normalne - "jakość" przez duże D.

Jakoś mi to nie przeszkadza tylko nie wiedziałem, czy to nie efekt jakiejś przygody