Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegląd motocykla przed, czy po zimie?

Featured Replies

Napisano

Jako, że pojawiają się teraz jakieś specjalne oferty na zrobienie przeglądu motocykla to z ciekawości pytam jaki jest sens robić przegląd, wymianę płynów, regulację napędu, itp. przed snem zimowym motocykla?

Na chłopski rozum powinno się to zrobić na wiosnę!?

To jest tylko taki chwyt marketingowy, żeby serwisy 2oo nie stały puste, czy rzeczywiście istnieje ta druga szkoła (przegląd przed zimą), która na prostą logikę jest mniej sensowna?

Czy może chodzi o zwykłą oszczędność kasy, jako że teraz jest taniej?

Napisano

> Jako, że pojawiają się teraz jakieś specjalne oferty na zrobienie przeglądu motocykla to z

> ciekawości pytam jaki jest sens robić przegląd, wymianę płynów, regulację napędu, itp. przed

> snem zimowym motocykla?

a czemu nie? uważasz ze przez te 3 miesiące płyn hamulcowy czy olej ucierpią?

> Na chłopski rozum powinno się to zrobić na wiosnę!?

zboże siejesz czy wymieniasz płyny?

> To jest tylko taki chwyt marketingowy, żeby serwisy 2oo nie stały puste, czy rzeczywiście istnieje

> ta druga szkoła (przegląd przed zimą), która na prostą logikę jest mniej sensowna?

mi wypadla wymiana oleju w pazdzierniku. to sobie sam zrobilem.

teraz nie mam nic do roboty przez najblizsze 6 tys km... do tego ten sezon był "pozakupowy" i kilka serwisów moto zaliczyło, tym samym przegląd całościowy uznaje za zaliczony...

czyli na wiosne poprostu obejrze moto i pojade smile.gif

> Czy może chodzi o zwykłą oszczędność kasy, jako że teraz jest taniej?

oszczędność. wiele serwisów robi darmowy transport. jakbym mial po co to bym skorzystał z tego, zamiast organizowac logistyke do warsztatu samodzielnie.

Napisano

Ja robię za tydzień wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja robię za tydzień

Ale podaj jakie są tego przesłanki!?

No chyba, że nie zimujesz motocykla i jeździsz cały czas jak tylko śnieg nie zalega, to wtedy sprawa jest oczywista.

Napisano

> Jako, że pojawiają się teraz jakieś specjalne oferty na zrobienie przeglądu motocykla to z

> ciekawości pytam jaki jest sens robić przegląd, wymianę płynów, regulację napędu, itp. przed

> To jest tylko taki chwyt marketingowy, żeby serwisy 2oo nie stały puste, czy rzeczywiście istnieje

> ta druga szkoła (przegląd przed zimą), która na prostą logikę jest mniej sensowna?

W instrukcji obsługi mojego moplika jest informacja, że przegląd powinno się zrobić po zimie. Co prawda nie mogę zrozumieć zapisu, że olej nie może stać w silniku dłużej niż 4 miesiące spineyes.gif20.GIFok.gif

Napisano

1. Wymiana oliwy (czy stoi w bańce w sklepie czy wlana w silnik moto - IMO bez znaczenia).

2. Wymiana filterków - jw.

3. Sprawdzenie innych płynów (były wymieniane przy dużym przeglądzie na wiosnę świeczki też wymienione) .

4. Wymiana napędu - nie ma znaczenia kiedy czy na wiosnę czy teraz "po sezonie" trzeba wymienić a po co stary czyśćić by na wiosnę wymieniać wink.gif.

5. Czyszczenie zacisków i smarowanie - no "po sezonie" się należy wink.gif

6. Regulacja podstawa do tego by motko było dalej sprawne wink.gif po 8 tyś. (niby nie wiele) ale przegląd to przegląd.

Będę śmigał na moto do pierwszych śniegów i gdy będzie sucho. Raczej nie planuję typowego zimowania mam garaż gdzie wstawiam czyste moto gotowe do jazdy tj.

1. czyste,

2. nasamrowane linki i inne elementy które tego wymagają

3.zatankowane pod korek

4. ładowarka aku - podłączana co jakiś czas.

Jak zachodzi potrzeba sprawdzam ciśnienie w łoponkach wink.gif wyprowadzam z garażu naciskam starter i już. Jedynka i do przodu wink.gif. Uwazam, że moto powinno tak jak auto być gotowe (sprawne) do jazdy w każdym momencie smile.gif.

Pzdr

Napisano

No pewnie, że po zimie smile.gif jak ktoś w zimę jeżdzi motocyklem wink.gif.

A tak ja sobie myślę, że to nie ma żadnego znaczenia. W krajach gdzie sezon trwa cały rok przeglądy sie robi wg. kilometrów albo kalendarza by rok nie minął. Sam fakt, że moto nie jeżdzi a zostało solidnie przygotowane do stania (jak dla mnie to taka sama robota jak przy przeglądzie) nie ma znaczenia. Tylko to że zapakujemy tam świeży olej i inne płyny - jak trzeba - oraz filtry niewiem.gif. Tak na chłopski rozum w silniku stojąc na dnie zbiera się troszkę syfu i po zimie przy pierwszym odpaleniu ten syf mieszamy z olejem. Ale tak naprawdę ja nie widzałem by w oleju (regularnie wymienianym) aż taki syf był by można to uznać za argument.

Pzdr

Napisano

Logika jest taka że moto zimuje ze świeżym olejem a nie z przepracowanym w którym zebrały się różne syfy o charakterze kwasowym powstałe podczas pracy silnika.

Dodatkowo, jak teraz zrobisz serwis to na wiosnę unikniesz problemu ze znalezieniem dogodnego terminu na przegląd - większość dobrych warsztatów ma wtedy boom i ciężko się wcisnąć.

Napisano
  • Autor

Pytanie z innej beczki.

Macie gdzieś jakąś checklistę rzeczy, które należy sprawdzić podczas sezonowego przeglądu motocykla?

We własnym zakresie z ziomkiem, który siedzi w motocyklach,spokojnie sami wymienimy olej, filtr (wjedzie K&N) i wyregulujemy łańcuch (ziomek wymieniał kiedyś napęd w GSXR750) i pytanie co jeszcze należy sprawdzić?

P.S. Mój ziomek jest chorobliwym profesjonalistą (ma stwierdzoną taką przypadłość przez psychiatrę) i maniakiem 2oo, rozkręcając sprzęty wymienia nawet śrubki na nowe. Jak traktuje się cudze sprzęty w serwisach to niestety wiadomo i dlatego postanowiłem oddać sprzęt w jego ręce (pracuje za browary hehe.gif), ale chcę mieć pewność, że będziemy mieli możliwość odfajkowania całej checklisty w warunkach sprzętowo/know-how jakimi dysponujemy!?

Pozdr.

EDIT

Sam znalazłem poniższą listę z oferty jednej firmy! Co byście jeszcze od siebie dodali?

Quote:

Zakres promocyjnego przeglądu przed sezonem obejmuje:

- ogólna ocena stanu motocykla,

- regulacja naciągu i smarowanie łańcucha napędowego,

- kontrola ciśnienia w ogumieniu,

- kontrola łożysk w kołach oraz łożyska główki ramy,

- kontrola stanu zawieszeń,

- kontrola oświetlenia i instalacji elektrycznej,

- regulacja ustawienia świateł

- kontrola poziomu płynu hamulcowego,

- kontrola zawartości wody w płynie hamulcowym,

- kontrola poziomu płynu chłodniczego,

- kontrola stanu klocków hamulcowych,

- kontrola stanu tarcz hamulcowych,

- wymiana klocków hamulcowych(jeżeli występuje taka konieczność),

- wymiana filtra oleju oraz oleju,

- kontrola i regulacja naciągu oraz smarowanie linek i cięgien.

Większość polega na oględzinach wzrokowych, więc to żaden problem, nawet szkoda komuś płacić za to, że spojrzy na zbiorniczek wyrównawczy...! Motocykl ma 2500km przebiegu, więc co tam oceniać!?

Pytanie jak kontroluje się łożyska (kręcenie kołem i nasłuchiwanie?) i stan zawieszenia. Wiadomo, że zawieszenia w autach kontroluje się na specjalnym urządzeniu najazdowym, a jak to jest z motocyklami? Też na oko?

Czy mimo, że motocykl ma tylko 2500km przebiegu, to sugerujecie wymianę płynu hamulcowego z uwagi na fakt, że jest to sprzęt 4-letni? Co z płynem chłodzącym?

Napisano

> Czy mimo, że motocykl ma tylko 2500km przebiegu,

Lać wachę i jeździć - tylko delikatnie - moto jeszcze nie dotarte smile.gif

>to sugerujecie wymianę płynu hamulcowego z uwagi

Jeździsz na tor ?

Gotuje się płyn w zaciskach?

Ma kolor herbaty?

Jeżeli odp brzmi - nie

To IMHO nie ma sensu zmieniać.

Ziomek, ty masz tam oplot na przodzie, tak?

> na fakt, że jest to sprzęt 4-letni? Co z płynem chłodzącym?

Jak wyżej.

Jeżeli nie upalasz na torze, nie palisz 1 gumy tygodniowo pod remizą, nie jedziesz na moto w lipcu/sierpniu np do Grecji - IMHO nie ma sensu zmieniać.

Na Twoje potrzeby, w Twoich warunkach eksploatacji płyny będą trzymać parametry.

>Pytanie jak kontroluje się łożyska (kręcenie kołem i nasłuchiwanie?) i stan zawieszenia. Wiadomo, że zawieszenia w autach kontroluje się na specjalnym urządzeniu najazdowym, a jak to jest z motocyklami? Też na oko?

Łożyska kół - moto na podnośniki i kręcimy.

Jesteśmy wyczuleni na zgrzyty, trzaski, nadmierne luzy w poprzek osi.

Łożysko główki - moto dźwigamy za silnik, aby widelec był luźny i szarpiemy widelcem przód - tył. Nie powinno być luzów.

Obserwujemy płynność, ew. haczenia przy kręceniu kierownicą.

Sprawdzić uszczelniacze popuszczają.

Ale tam nie ma prawa się nic dziać jeżeli moto pewne, bez przygód.

Jak zmienisz tłumik na przelot i filtr na K&N jest baaaaaardzo prawdopodobne, że trzeba będzie wtryski wystroić, synchronizację zrobić, poprawić wolne obroty i sprawdzić Throttle Position Sensor - mapy się mogą rozjechać z nadmiaru powietrza poza granicę automatycznej korekcji.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli nie upalasz na torze

Jeszcze nie, ale w planach

> Nie palisz 1 gumy tygodniowo pod remizą

Jeszcze nie, ale w planach hehe.gif

> Nie jedziesz na moto w lipcu/sierpniu np. do Grecji

hmm.gif Ciekawa propozycja wink.gif

Czyli jak w tym dowcipie o blondynce:

- to olej

- ok, olewam wink.gif

Wymienią olej, filtr powietrza, sprawdzę naciąg łańcucha i napiję się piwka z kolegą! Plan na najbliższą sobotę zaakceptowany!

Napisano

> Czyli jak w tym dowcipie o blondynce:

> - to olej

> - ok, olewam

Nie, nie zrozum mnie źle - nie olewanie.

Interwał zmian zalecanych przez producenta jak najbardziej wskazuje, że trzeba to robić.

Przecież masz hothatcha, którego pewnie upalałeś, to wiesz, że starzenie się płynów i higroskopijność płynu hamulcowego zmienia jego parametry.

Ale dostrzeżesz to dopiero na torze, jak ci skoczy temperatura silnika, a klamka zrobi się z waty.

W ruchu ulicznym nie jest możliwe doprowadzić do tego rodzaju zjawisk.

Zmienić te płyny to nie problem - w końcu wszystko jest na wierzchu.

Sztuka to dobrze odpowietrzyć układ chłodzenia i wygonić wszystkie bąbelki z pompy hamulcowej. (ja wlewam płyn hamulcowy po spuszczeniu starego "od dołu" - strzykawką przez odpowietrzniki - zero problemów ze zbłąkanymi bąbelkami).

Edytowałem poprzedni post o zmianie tłumika i filtra...

Napisano
  • Autor

> Jak zmienisz tłumik na przelot i filtr na K&N jest baaaaaardzo prawdopodobne, że trzeba

> będzie wtryski wystroić, synchronizację zrobić, poprawić wolne obroty i sprawdzić Throttle

> Position Sensor - mapy się mogą rozjechać z nadmiaru powietrza poza granicę automatycznej

> korekcji.

Wydech już mam zmieniony, ale jak to jest z tą przelotowością w produktach Leovince to nie wiem.

W sumie z tą reakcją na większą dawkę powietrza to słuszna uwaga. K&N kosztuje 300zł, więc w razie czego będzie ozdoba w garażu albo pchnie się go komuś innemu.

Napisano

> Wydech już mam zmieniony, ale jak to jest z tą przelotowością w produktach Leovince to nie wiem.

> W sumie z tą reakcją na większą dawkę powietrza to słuszna uwaga. K&N kosztuje 300zł,

To już bardziej mi o tłumik chodziło, bo

w moim moto regulację przepustnic i TPS przeprowadza się przy otwartym airboxie - czyli czynnik materiału filtra jest nieistotny. hehe.gif

Ale wszystko razem do kupy (filtr sportowy + tłumik przelot) może wpływać na przegrzewanie kolanka wydechu, co może świadczyć o dopalaniu mieszanki w kolektorze, co może zaszkodzić zaworom wylotowym.

Przy zamknięciu gazu mogą pojawić strzelania z wydechu - fajne, efektowne - ale nie powinno tego być. Dlatego zaleca się strojenie.

Na sportowym filtrze silnik fajnie "gardłowo" syczy na dolocie.

Ale niepielęgnowany filtr sportowy dużo syfu przepuszcza - szlifowanie cylindrów kwarcem tongue.gif

Napisano

w czasie zimy zlosnik.gif

mój jest rozkręcony na części pierwsze i wszystko jest oglądane i wymieniane co trzeba zlosnik.gif