Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-H] Micro Manual - gdzie podłączyć DRL do ksenonów

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Powalczyłem wczoraj z montażem świateł do jazdy dziennej (kupiłem DRL Narva) - pierwszy problem powstał gdzie je właściwie umieścić - krzywizna zderzaka powoduje, że gdyby je umieścić w kratce halogenu tak aby lampa cała schowała się w kratkę to by świeciły na boki a nie do przodu. To spowodowało, że niestety lampy muszą nieco wystawać bokiem, ale nie ma innego wyjścia. Żadne inne miejsce nie spełnia przepisów albo jest tego miejsca za mało.

Ale montaż to był dopiero jeden problem, inny to było podłączyć. Ktoś by zapytał - co za problem - trzy kabelki (stały +/- i dodatkowy + po włączeniu świateł aby sterownik DRL wygasił je) - no i tutaj właśnie problem. Dostanie się do wiązki nastręcza niejakie problemy. Sądziłem, że gdy wyjmę filtr powietrza to będzie łatwo się dostać do wiązki prawego reflektora. Otóż nie wink.gif Wiązka jest schowana gdzieś pod błotnikiem. Zamontowałem więc filtr z powrotem i nie pozostało nic innego niż próbować dostać się do wiązki lewej lampy idącej spod puszki przekaźników i bezpieczników - w tym celu musiałem wymontować akumulator, rozpiąć złącze dwupinowe przy tacce akumulatora i dostać się jakoś do wiązki. Zdjąłem jej nieco izolacji, w wiązce jakimś cudem udało mi się delikatnie dostać do żółtego przewodu 1mm2 (uwaga bo w wiązce są inne żółte (zółto-cośtam ale tego nie widać) przewody), zdjąłem nieco izolacji przewodu (na foto) i podlutowałem. Na koniec zaizolowałem wszystko i działa smile.gif

DSC01886s_zpsbaa54580.jpg

DSC01887cr_zps0167bda1.jpg

tak wygląda halogen - za dnia zrobię lepsze foto

DSC01888s_zps918fc654.jpg

no i finał - tak wyglądają postojówki diodowe + DRL - jak widać świecą tak, ze swobodnie można manewrować czy parkować pod garażem przy tych światłach wink.gif

DSC01889s_zps71d0ec93.jpg

brat

Napisano
  • Autor

> Ładnie wygląda, dobra robota

dzięki, w nocy jest OK, niestety profil zderzaka nie sprzyja możliwościom idealnego pod względem estetyki montażu.

Inna sprawa jest ciekawa - w postojówkach mam power ledy które gasną przy odpalaniu ksenonów - i BC wyrzuca komunikat o przepaleniu św. postojowych. Znam przypadki, ze diody się przepalały jezeli były zamontowane w reflektorze ksenonowym - naturalna sprawa - przepięcie w momencie ich odpalenia. Ale te się nie przepalają a gasną, bo przy następnym włączeniu samych postojowych świecą. Zastanawiam się czy tam siedzi jakaś elektronika w środku, która się "zatyka" np jakiś tranzystor w momencie kiedy następuje przepięcie ?

Oczywiście żarówki w ich miejscu działają normalnie.

brat

Napisano

Ustawiałeś jakoś kierunki snopów czy są na zezie rozbieżnym. Pytam bo w przypadku DRL ważne jest by świeciły do przodu a nie na boki.

Napisano
  • Autor

> Ustawiałeś jakoś kierunki snopów czy są na zezie rozbieżnym. Pytam bo w przypadku DRL ważne jest by

> świeciły do przodu a nie na boki.

Tak wiem i tak jak napisałem w pierwszym poście - właśnie dlatego, że ustawiłem do przodu (by nie świeciły na boki) to ich krawędzie zewnętrzne wystają poza obrys zderzaka niestety, no ale estetyka w tym przypadku musi zejść na dalszy plan za funkcjonalność.

brat

Napisano

> Zastanawiam się czy tam siedzi jakaś elektronika w środku, która się

> "zatyka" np jakiś tranzystor w momencie kiedy następuje przepięcie ?

> Oczywiście żarówki w ich miejscu działają normalnie.

> brat

Niezbadane są wynalazki wuja opla zlosnik.gif

Napisano

> dzięki, w nocy jest OK, niestety profil zderzaka nie sprzyja możliwościom idealnego pod względem

> estetyki montażu.

> Inna sprawa jest ciekawa - w postojówkach mam power ledy które gasną przy odpalaniu ksenonów - i BC

> wyrzuca komunikat o przepaleniu św. postojowych. Znam przypadki, ze diody się przepalały

> jezeli były zamontowane w reflektorze ksenonowym - naturalna sprawa - przepięcie w momencie

> ich odpalenia. Ale te się nie przepalają a gasną, bo przy następnym włączeniu samych

> postojowych świecą. Zastanawiam się czy tam siedzi jakaś elektronika w środku, która się

> "zatyka" np jakiś tranzystor w momencie kiedy następuje przepięcie ?

> Oczywiście żarówki w ich miejscu działają normalnie.

> brat

Zależy czy masz Ledy can czy nie, ja mam u siebie cany i świeca cały czas, wczesniej miałem zwykle Ledy i gasly a komp wywalal komunikat o przepalonej zarowce

Napisano
  • Autor

> Niezbadane są wynalazki wuja opla

uzbroj_zlo.gif Ty się ze mnie nabijaj, skąd ja biedny mogłem wiedzieć, że jak sterownikowi coś nie spasuje to odetnie zasilanie na taką diodę? screwy.gifsciana.gif

Napisano
  • Autor

> Zależy czy masz Ledy can czy nie, ja mam u siebie cany i świeca cały czas, wczesniej miałem zwykle

> Ledy i gasly a komp wywalal komunikat o przepalonej zarowce

aaa to taka historia... hmmm muszę więc jakieś ledy kupić pod CAN, a mam jakieś Vertexy hmm.gif

w każdym razie dzięki za info ok.gifpiwo.gif

Napisano

> aaa to taka historia... hmmm muszę więc jakieś ledy kupić pod CAN,

a jakie to są ledy pod CAN? hmm.gif

Napisano

Odblokowuję drzwi centralnym zamkiem, zapala się podświetlenie tablicy rejestracyjnej. Kij wie po co sciana.gif

A włączam radio siedząc w samochodzie i podświetlenie przycisków się nie pali przy wyłączonych światłach.

To trzeba być inteligentnym inżynierem, by coś takiego zaprojektować screwy.gif

Ty się ciesz, że to tylko gasną ledy, a nie np. włączają wycieraczki hahaha.gif

Napisano

> a jakie to są ledy pod CAN?

To już na tyle wyższa technika, że nawet sam wujek opel chyba nie wie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a jakie to są ledy pod CAN?

widocznie takie, które prócz diod mają zbocznikowane WE rezystorem po to, żeby brać tyle mocy co 5W żarówka i ECU myślał, że ona jest sprawna. Jak widać w przeciwnym przypadku odcina? zasilanie. Bo diody te raz się palą a raz nie, w dodatku losowo screwy.gifhahaha.gif

Napisano

> widocznie takie, które prócz diod mają zbocznikowane WE rezystorem po to, żeby brać tyle mocy co 5W

> żarówka i ECU myślał, że ona jest sprawna. Jak widać w przeciwnym przypadku odcina? zasilanie.

> Bo diody te raz się palą a raz nie, w dodatku losowo

a jakieś konkretne przykłady takich ledów ktoś zna?

Napisano
  • Autor

> Odblokowuję drzwi centralnym zamkiem, zapala się podświetlenie tablicy rejestracyjnej. Kij wie po

> co

haha jak Ty nic nie rozumiesz wink.gif bo to jest dla Twojego dobra, wiesz oświetla okolice bagażnika nocą żebyś widział otoczenie drzwi bagażnikowych,

a tak serio też na to zwróciłem uwagę i powyższe wyjaśnienie wydaje mi się jedynym logicznym,

> A włączam radio siedząc w samochodzie i podświetlenie przycisków się nie pali przy wyłączonych

> światłach.

to jest całkowita porażka, to fakt, włączasz radio nocą czekając w aucie i nie widzisz przycisków angryfire.gif

> To trzeba być inteligentnym inżynierem, by coś takiego zaprojektować

> Ty się ciesz, że to tylko gasną ledy, a nie np. włączają wycieraczki

cicho bo jeszcze ktoś z GM czyta forum i w Astrze K będzie takie "ulepszenie" hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> a jakieś konkretne przykłady takich ledów ktoś zna?

wpisz w wyszukiwarkę popularnego portalu aukcyjnego led + can i zobaczysz ile stron wyników Ci wywali - dziesiątki,

Napisano

> wpisz w wyszukiwarkę popularnego portalu aukcyjnego led + can i zobaczysz ile stron wyników Ci

> wywali - dziesiątki,

to już dawno znalazłem, nie sprecyzowałem bo pytałem o przykłady całych zestawów led do jazdy dziennej

czy takie istnieją?

Napisano
  • Autor

> to już dawno znalazłem, nie sprecyzowałem bo pytałem o przykłady całych zestawów led do jazdy

> dziennej

> czy takie istnieją?

kurcze, albo nie rozumiem albo wkradło się zamieszanie,

odnośnie gasnących ledów piszemy w kontekście zastąpionych postojówek przez ledy.

DRL działają ok - zresztą nie mają wyjścia - ich sterownik jest wpięty bezpośrednio na akumulator - a jedynie po włączeniu ksenona dostają +12v do sterownika DRL żeby je wygasił,

jeżeli chodzi zaś o DRL to mam zestaw z 4 ledami f-my Narva,

Napisano

> kurcze, albo nie rozumiem albo wkradło się zamieszanie,

> odnośnie gasnących ledów piszemy w kontekście zastąpionych postojówek przez ledy.

to mnie coś zaćmiło, mlot.gif

nie wiem czemu cały czas ubzurało mi się, że mowa jest o światłach do jazdy dziennej crazy.gif

Napisano
  • Autor

> kurcze, albo nie rozumiem albo wkradło się zamieszanie,

> odnośnie gasnących ledów piszemy w kontekście zastąpionych postojówek przez ledy.

> DRL działają ok - zresztą nie mają wyjścia - ich sterownik jest wpięty bezpośrednio na akumulator -

> a jedynie po włączeniu ksenona dostają +12v do sterownika DRL żeby je wygasił,

> jeżeli chodzi zaś o DRL to mam zestaw z 4 ledami f-my Narva,

jeszcze obiecane wczoraj zdjęcia za dnia

DSC01890s_zps19a74243.jpg

DSC01891s_zpsf1a85cdc.jpg

jak widać na tym zdjęciu nie są idealnie prostopadłe do osi jezdni ale nie ma ich jak inaczej umieścić, krzywizna zderzaka powoduje że próba ustawienia bardziej prostopadle do osi jezdni nie ma szans wówczas przykręcić jednego z dwóch otworów mocowania - trzeba by jedynie dokombinować blaszkę pośrednią i dopiero do niej mocować lampy,

DSC01892s_zpse4a2d483.jpg

EDIT

A na tym rysunku schematycznym widać skąd wynika problem z mocowaniem

DRL_mocowanie_zpsa0f27250.jpg

Napisano

> cicho bo jeszcze ktoś z GM czyta forum i w Astrze K będzie takie "ulepszenie"

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifwaytogo.gif

Napisano

Tak jak juz Ktoś napisał jest tego trochę na allegro, SA to specjalne Ledy oszukujace kompa aby ich nie wyłączał i świeca się cały czas

Napisano

> oświetla okolice bagażnika nocą

> żebyś widział otoczenie drzwi bagażnikowych,

Zgoda, masz rację. Ale idąc tym tropem wolałbym oświetlenie drzwi kierowcy, a nie bagażnika smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zgoda, masz rację. Ale idąc tym tropem wolałbym oświetlenie drzwi kierowcy, a nie bagażnika

ale poczekaj, masz lampkę zewnętrzną w lusterku zew/ klamce drzwi kierowcy? hmm.gif

Bo wówczas to jasne, jeżeli byłyby lampki to powinny się włączać, sprawdziłem w BMW X1 po otwarciu centralnego zamka zapalają się lampki w klamkach podświetlające otoczenie drzwi na zewnątrz auta, zapala się również oświetlenie tablicy rejestracyjnej i włączają się światła postojowe.

Konkluzja jest prosta - Opel był pierwszy z tym patentem hahaha.gif

brat

Napisano

> Konkluzja jest prosta - Opel był pierwszy z tym patentem

> brat

Takiego cuda nie ma, a szkoda frown.gif

Napisano
  • Autor

> Takiego cuda nie ma, a szkoda

patrząc na kształt klamek A-H/Z-B to nie wydaje się problemem takie coś dorobić, trzeba by zwrócić uwagę czy czasem nie jest tak, że jak się otwiera CZ to czy nie zapalają się na drzwiach jakieś podświetlenia - przełączników, lampki klamek z przodu etc. i po prostu podciągnąć przewody pod klamki zew. do nich dorobić lampki z diod i voila.

Można by poszperać na rosyjskich forach - oni to już na pewno zrobili wink.gif

A jeżeli nie ma przewodów to można podciągnąć - w złączach drzwi są wolne miejsca na piny, w ofercie TME są piny/kable tzw Quadlock - czyli dokładnie to co jest w tych złączach, rozbierałem ostatnio drzwi i IMO demontaż tapicerek jest bajecznie prosty podobnie jak osłon wew. progów. Tak więc dla hobbystów nie ma problemu takich przeróbek dokonać ok.gif

brat

Napisano

> Można by poszperać na rosyjskich forach - oni to już na pewno zrobili

Odnośnie rosyjskich forów, to wczoraj trafiłem na astraclub.ru , jest tam co czytać shocked.gif

Napisano

Cóż to za opis:

Quote:

Astra H, L35, Z18XE, Cosmo + parę dodatków -> SPRZEDAM po kosztach sprowadzenia z Niemiec i opłat w kraju - bez liczenia kosztów - tego co dołożyłem do tego auta

Napisano

> Cóż to za opis:

> Quote:

> Astra H, L35, Z18XE, Cosmo + parę dodatków -

tak się Panie robi pieniądze grinser006.gif

Napisano

> Tak więc dla hobbystów nie ma problemu takich przeróbek dokonać

> brat

To na pewno, odnośnie podświetlenia. Fakt, zapala się podświetlenie przycisków w drzwiach po otwarciu CZ, ale też zapalają się po włączeniu świateł. Więc trochę nie bardzo. Na pewno ktoś to kiedyś roztrzaska, aczkolwiek szkoda, że nie ma czegoś takiego w oryginale smile.gif

Napisano
  • Autor

> Odnośnie rosyjskich forów, to wczoraj trafiłem na astraclub.ru , jest tam co czytać

to fakt, duży kraj, dużo ludzi chętnych do naprawiania usterek a nie wymieniania części i spora grupa hobbystów/pasjonatów/majsterkowiczów i oto efekt smile.gif

brat

Napisano
  • Autor

> Cóż to za opis:

> Quote:

to jest droga burzliwego romansu, od wielkiej miłości do dyplomatycznie mówiąc niechęci, jak się trafi kupiec to sprzedam to auto,

inna sprawa, że nie ma co kupić sciana.gif

brat

Napisano
  • Autor

> tak się Panie robi pieniądze

hahaha.gif jakby ktoś znał realne koszty tego auta to by mnie wysłał do psychiatryka...

Napisano

> inna sprawa, że nie ma co kupić

jak to nie ma co, następne Z18XE ale nie kombi grinser006.gif

Napisano

> jakby ktoś znał realne koszty tego auta to by mnie wysłał do psychiatryka...

nie znam szczegółów ale jeżeli rozmawiamy na serio to dziwię się, że dałeś się naciąć na ten egzemplarz -bo tak to odbieram po tym co tutaj piszesz

Napisano
  • Autor

> To na pewno, odnośnie podświetlenia. Fakt, zapala się podświetlenie przycisków w drzwiach po

> otwarciu CZ, ale też zapalają się po włączeniu świateł. Więc trochę nie bardzo. Na pewno ktoś

> to kiedyś roztrzaska, aczkolwiek szkoda, że nie ma czegoś takiego w oryginale

światła to akurat nie problem, dodajesz jeden przekaźnik sterowany przez swiatła i już masz właściwe działanie - to wariant prosty, gdyby ktoś znał się dobrze na magistralach, protokołach etc. to by zrobił urządzonko nasłuchujące zdarzeń na CAN i włączałby w odpowiednim momencie oświetlenie palacz.gif

Napisano
  • Autor

> nie znam szczegółów ale jeżeli rozmawiamy na serio to dziwię się, że dałeś się naciąć na ten

> egzemplarz -bo tak to odbieram po tym co tutaj piszesz

to nie do końca tak, samochód jest bardzo ładny i w środku wygląda jakby miał 30kkm a nie 130kkm, owszem dołożyłem trochę do doprowadzenia tego auta pod względem zaniedbań serwisowych poprzedniego właściciela. Zostały mi jeszcze czasem świrujące czujniki parkowania i będzie tip top. Ja po prostu... nie lubię tego auta choć nie ma ku temu logicznych przesłanek.

brat

Napisano

> gdyby ktoś znał się dobrze na magistralach,

> protokołach etc. to by zrobił urządzonko nasłuchujące zdarzeń na CAN i włączałby w odpowiednim

> momencie oświetlenie

I o to by chodziło, a nie jakaś kaszanka ok.gif

A cóż to za opis:

Quote:

Astra H, L35, Z18XE, Cosmo + parę dodatków -> SPRZEDAM po kosztach sprowadzenia z Niemiec i opłat w kraju - bez liczenia kosztów - tego co dołożyłem do tego auta.

hmm.gif

Napisano

Ja mam Astrę G w sedanie. Nigdy ale to nigdy nie podobały mi się te auta, pocieszam się, że z tego pięknego auta wyrzeźbiono jeszcze piękniejsze auto, czyli Astrę G Bertone zlosnik.gif jestem z nią jak ogień i woda, i nienawidzę tego auta i je lubię zarazem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> I o to by chodziło, a nie jakaś kaszanka

haha wiesz, pomysły to mam dobre, gorzej z realizacją, kiedyś popełniłem pracę dyplomową nt. sensoryki w samochodach i uwierz mi co było problemów z dostępem do materiałów to wiem tylko ja. Teraz zapewne takie protokoły są bardziej rozpracowane i są ludzie trudniący się takimi zagadnieniami - nie wiem na ile to problematyczne takie urzadzenie zrobić bo się tym nigdy nie zajmowałem.

W tej chwili jestem w kontakcie z autoryzowanym serwisem m.in. radioodtwarzaczy Blaupunkt w temacie dorobienia wejścia AUX do mojego CDC40 i jak się okazuje to nie takie hop siup. Konkretny człowiek w serwisie powiedział mi, że wyższe modele są rozpracowane natomiast ten CDC jest w fazie testowania tego rozwiązania. W ciągu tygodnia ma być wiadomo czy da się to zrobić porządnie czy nie. I mówimy o głupim radioodtwarzaczu a nie dorobieniu sniffera zdarzeń CAN.

> A cóż to za opis:

> Quote:

j.w. wink.gif

Napisano

> Ja po prostu... nie lubię tego auta choć nie ma ku temu logicznych przesłanek.

powiem tylko tak

kto zabroni bogatemu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam Astrę G w sedanie. Nigdy ale to nigdy nie podobały mi się te auta, pocieszam się, że z tego

> pięknego auta wyrzeźbiono jeszcze piękniejsze auto, czyli Astrę G Bertone jestem z nią jak

> ogień i woda, i nienawidzę tego auta i je lubię zarazem

haha tak wiem, do wszystkiego się można przyzwyczaić wink.gif

to są tzw mieszane uczucia - a wiesz kiedy są mieszane uczucia? jak teściowa wpadnie Twoim nowym samochodem w przepaść wink.gif

A tak serio, to fajnie mi się jeździ tym autem, niby wszystko OK a mnie denerwuje niewiem.gif

Napisano

> powiem tylko tak

> kto zabroni bogatemu

O, właśnie zlosnik.gif