Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Radioodtwarzacz Pioneera z kierownicy ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wiem że Wybrane fabryczne radia mogą być sterowane z kierownicy wielofunkcyjnej. Przeglądając ofertę pobliskiego sklepu znalazłem coś takiego: Radyjko i zaciekawiło mnie zdanie: Pilot zdalnego sterowania Wejście dla fabrycznego systemu sterowania z kierownicy. Czy mógł by mi ktoś to bliżej wyjaśnić ? Czy dobrze rozumiem, że jest możliwość sterowania tym radiem z kierownicy ?

Napisano
  • Autor

A mógł prosić o przybliżoną cenę adaptera?

Napisano
  • Autor

Adapter jest ceny radia masakra screwy.gif

nie ma nić tańszego ?

EDIT

Poszperawszy w necie stwierdzam iż raczej nie ma. Można kombinować metodą z rezystorami SMD, ale czy warto to już indywidualna sprawa.

Napisano

> Adapter jest ceny radia masakra

> nie ma nić tańszego ?

> EDIT

> Poszperawszy w necie stwierdzam iż raczej nie ma. Można kombinować metodą z rezystorami SMD, ale

> czy warto to już indywidualna sprawa.

no to właśnie miałem zaproponować - były rozrysowane schematy jak to zrobić żeby działało, ew. pozostaje polować na używany konwerter na popularnym portalu aukcyjnym,

brat

Napisano

> Adapter jest ceny radia masakra

Spójrz na to inaczej: dzisiaj radia są w cenie adaptera screwy.gif

Kiedyś na pajoniira to się normalnie zbierało.

EDIT: chcesz mieć bajer - wyskakuj z kaski biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Pomyślę nad rezystorami, tylko lutownicą radziecką (taka jak ta tylko starsza Lutownica) nie wiem czy takie maciupeńki rezystorki dam rade polutować.

Napisano

Ogólnie jak wiesz już to można sterować innymi radiami z kierownicy tylko radio, które chcesz zamontować musi mieć wyjście do podłączenia sterowania.

U Siebie założyłem radio Pioneer model: DEH-50UB. Do tego zgłosiłem się do firmy izotech z zapytaniem czy mają takiego pilota, który będzie współpracował. Kosztowało mnie to 139,50zł z przesyłka, a radio kupiłem za 2 stówki. Normalnie nie zawracał bym sobie głowy ale zależało mi na sterowaniu bo jestem leworęczny, więc wywaliłem kasę na adapter.

Jeśli Ci też zależy, to upatrz sobie radio jakie chcesz kupić, następnie zapytaj w firmie czy ci zrobią adapter pod to konkretne radio.

Napisano
  • Autor

Kupiłem takie radyjko: Pioneer 160UI. Gra bardzo ładnie na oryginalnych głośnikach. Co prawda nie ma CD ale ma coś ważniejszego dla mnie: USB i AUX. Adaptera na razie nie kupuje, gdyż w grudniu kupuje komplet sprzęgła z wysprzeglikiem, ale później nie wykluczone, że skusze się na ten adapter.

P.S. dzięki za wyjaśnienia i pomoc

Napisano

Po co tobie adapter? Fabryczne sterowanie możesz przerobić pod te radyjko.

Napisano
  • Autor

A coś więcej na ten temat mógłbym prosić? Jak można to przerobić? Podziel się wiedzą chipsy.gif

P.S. Jakby co to kupiłem radio Pioneer MVH - 160 UI nowsze od 150 UI i inaczej wygląda z zewnątrz. I to tyle jeśli chodzi o różnice.

Napisano

Jest manual na konkurnecyjnym forum. Cały pic polega tylko na wymianie rezystorków w oryginalnym sterowaniu oraz podpięciu sterowania pod radio za pomocą jack-a.

Sprawdz czy masz wejście pod sterowanie z tyłu radia.

Napisano
  • Autor

Oczywiście jest jack z tyłu jak i z przodu. Ten z tyłu jest własnie to podłączenia fabrycznego sterowania. Czytałem o tych rezystorach. Poszperam na forum, bo przyznam się, że nawet nie mam pojęcia gdzie jest pilot. Jeśli bym się za to zabrał to może zrobił bym fotorelację na nasze forum, chociaż byłby to trochę plagiat zlosnik.gif

Napisano

> Tu masz. KLIKNIJ

... o to mi chodziło. Obawiałem się bana smile.gif

Napisano
  • Autor

hmmm bardzo ładna fotorelacja. Mam tylko wątpliwość czy wartości rezystancji są takie same w każdym radiu pioneera.

Napisano

> hmmm bardzo ładna fotorelacja. Mam tylko wątpliwość czy wartości rezystancji są takie same w każdym

> radiu pioneera.

W każdym takie same.

Napisano
  • Autor

To super, a orientujesz się może ilu watowe rezystory brać?

Napisano
  • Autor

A więc przygotowałem tak na szybko kosztorys z zaprzyjaźnionego sklepu z takimi drobiazgami:

JACK - 1zł

Rezystor 3k3 - 0,05 zł

Rezystor 12k - 0,05 zł

Rezystor 8k2 - 0,05 zł

Rezystor 22k - 0,05 zł

Rezystor 15k - 0,05 zł

Rezystor 1k - 0,05 zł

Razem aż 1,30 zł czy jakieś 100 razy taniej niż adapter wink.gif

Napisano

Właśnie cena była głównym powodem mojego wpisu w tym temacie,

Napisano
  • Autor

w sumie najdroższy będzie dojazd po części bo sklep jest 50 km ode mnie. Zakupie części i wezmę się za montaż. Dziękuje za pomoc wink.gif

P.S. Wracając do manualna, podane wyżej są dobre więc chyba nie ma sensu ich kopiować. Planuję w przyszłości zrobić manual dotyczący wymiany uszczelek pod kolektorem ssącym, ale to dopiero we wakacje jak będzie cieplej. Obecnie bez garażu ocieplanego taka robota to tylko męczarnia.

Napisano
  • Autor

Z radością informuję, że podłączenie sterowania z kierownicy do radia przebiegło pomyślnie smile.gif

Napisano

> Z radością informuję, że podłączenie sterowania z kierownicy do radia przebiegło pomyślnie

Cieszę się twoim szczęściem hehe.gifzlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za pomoc smile.gif

Koszty poniesione to 30 gr za rezystory 50 gr za wtyk jack i 30 zł paliwo razem 30,80 zł + ok 3 h pracy. Oszczędności duże, a satysfakcja z tego, że zrobiło się coś samemu zdecydowanie większa smile.gif

Napisano

> 30 zł paliwo razem 30,80 zł

to żeś zaszalał

kupując na necie zapłaciłbyś pewnie połowę z tego albo i mniej

Ale i tak gratuluję efektu

Napisano

>.... i 30 zł paliwo razem 30,80 zł + ok 3 h pracy.

>...Oszczędności duże,

To faktycznie oszczędziłeś zwłaszcza na paliwie zlosnik.gif

taniej by wyszło chyba na znanym portalu aukcyjnym zakupić nawet z opłaceniem kuriera zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Kupując tylko same potrzebne elementy tak, ale musiałem załatwić przy okazji parę innych spraw.