Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to jest jakis przekręt? cana...

Featured Replies

Napisano

> auto

> Bo cena jakas nizsza - wg cennika BMW 151900 zł

Te 123617 PLN auto będzie warte po 6 miesiącach, na dole jest opis że za 30904 masz auto na 6 miesięcy, a później albo oddajesz albo wykupujesz za resztę kwoty

Napisano

> auto

> wg cennika BMW 151900 zł

Oni twierdzą inaczej:

" Cena katalogowa oferowanego modelu : 142.220"

Więc pewnie są w stanie wynegocjować taki rabat niewiem.gif

Napisano

> Te 123617 PLN auto będzie warte po 6 miesiącach, na dole jest opis że za 30904 masz auto na 6

> miesięcy, a później albo oddajesz albo wykupujesz za resztę kwoty

Jest wyraźnie napisane że po 6 miesiącach będzie warte 92.713 PLN.

Napisano
  • Autor

> Te 123617 PLN auto będzie warte po 6 miesiącach, na dole jest opis że za 30904 masz auto na 6

> miesięcy, a później albo oddajesz albo wykupujesz za resztę kwoty

Wykupujesz za 92 tyz zł

co dalej czyni auto o 30000 zł tańsze niz u dealera... Ja wiem że u dealera nie placi sie zazwyczaj tyle ile cennik...ale chyba nie tyle..

Napisano
  • Autor

> Oni twierdzą inaczej:

> " Cena katalogowa oferowanego modelu : 142.220"

Pewnie nie zmienili opisu od jakiegos czasu ... to tak jak na allegro mozna teraz poczytać czasami o specjalnej wiosennej promocji...

Napisano

imho auto sciagane z innego rynku i stad pewnie 6 miesiecy wynajmu, uzyczenia czy jak tam zwal.

Napisano
  • Autor

> imho auto sciagane z innego rynku i stad pewnie 6 miesiecy wynajmu, uzyczenia czy jak tam zwal.

No tak to może mieć sens... a tak BTW czy to czymś grozi "kupujacemu"

Napisano

> No tak to może mieć sens... a tak BTW czy to czymś grozi "kupujacemu"

a to juz trzeba umowe poczytac. Zwrocilbym uwage na szkode calkowita w okresie "wynajmu" i generalnie kwestie zwiazane z AC.

Nie wiem jak to wyglada od strony podatkowej.

Napisano

> a to juz trzeba umowe poczytac. Zwrocilbym uwage na szkode calkowita w okresie "wynajmu" i generalnie kwestie zwiazane z AC.

> Nie wiem jak to wyglada od strony podatkowej.

Bardzo dobrze - bo możesz odliczyć VAT dwa razy (po 6k max za każdym razem): raz od wynajmu, a raz od zakupu. I amortyzuje sie mniejszą kwotę.

Napisano

> Bardzo dobrze - bo możesz odliczyć VAT dwa razy (po 6k max za każdym razem): raz od wynajmu, a raz

> od zakupu. I amortyzuje sie mniejszą kwotę.

ze jest to zrobione w jakims celu to ja wiem. Pytanie tylko czy za 4 lata i 11 miesiecy nie dostaniesz wezwania do US i nie bedziesz musial udowodnic, ze nie jestes koniem zlosnik.gif

Napisano

> Ja wiem że u dealera nie placi sie zazwyczaj

> tyle ile cennik...ale chyba nie tyle..

Na Fordzie wynegocjowałem 19.500zł rabatu przy cenie katalogowej 128.000. Według mnie cena skalkulowana jest tak, że dealer jeszcze coś zarobi. Jeżeli klient po 1/2 roku odda samochód, to spadek wartości też będzie pokryty przez te 30.000zł.

Każda forma sprzedaży jest dobra, jeżeli jest skuteczna wink.gif

Napisano

> Bardzo dobrze - bo możesz odliczyć VAT dwa razy (po 6k max za każdym razem): raz od wynajmu, a raz

> od zakupu. I amortyzuje sie mniejszą kwotę.

Po nowym roku cena najmu wzrośnie o trochę i będzie można prawdopodobnie odliczyć 2x 8000zł zlosnik.gif

Napisano

> Po nowym roku cena najmu wzrośnie o trochę i będzie można prawdopodobnie odliczyć 2x 8000zł

Do 1 kontroli ktora dojdzie ze to samo auto a 2 razy rozliczone.

Napisano

> Oni twierdzą inaczej:

> " Cena katalogowa oferowanego modelu : 142.220"

> Więc pewnie są w stanie wynegocjować taki rabat

Phi, na samy AK znajdują się tacy, co dają radę wynegocjować -30% taniej, tylko, że na firmę. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Do 1 kontroli ktora dojdzie ze to samo auto a 2 razy rozliczone.

Nie jestem watowcem wiec dla mnie to nie ryzyko...

Napisano
  • Autor

> Phi, na samy AK znajdują się tacy, co dają radę wynegocjować -30% taniej, tylko, że na firmę.

Tak wiem że nawet i 50% potrafia wycisnąc a samochód w miescie pali im 5 litrow...

Napisano

Nie szkodzi. Możesz legalnie odliczyć VAT od wynajmu (np. leasingu) oraz od wykupu.

Napisano

a malo ludzi 2x vat z leasingu i pozniejszego duzego wykupu potrafi rozliczac ? Ryzykuje ten kto to robi ale i prawo jak zwykle jest jakie jest... sa jakies interpretacje ze to nieprawidlowosc ?

Napisano

> a malo ludzi 2x vat z leasingu i pozniejszego duzego wykupu potrafi rozliczac ? Ryzykuje ten kto to

> robi ale i prawo jak zwykle jest jakie jest... sa jakies interpretacje ze to nieprawidlowosc ?

A są jakieś interpretacje na to, że można tak robić?Bo chyba tak powinno brzmieć pytanie, bo lepiej zrobić jak się wie że można, niż zrobić a potem szukać do tego przepisów...

Grogi-podaj jakieś konkretne przepisy skoro mówisz, że tak można robić (to że się robi to kwestia oddzielna). Nie znam tematu bliżej i chętnie się dowiem, bo na logikę sprawa śmierdzi, ale nie wszystko nawet w przepisach jest logiczne, więc skoro takie są to napisz.